ΣΥΡΙΖΑ: Πρεμιέρα Κασσελάκη χωρίς Αριστερά και Τσίπρα

Διαβάζεται σε 6'
ΣΥΡΙΖΑ: Πρεμιέρα Κασσελάκη χωρίς Αριστερά και Τσίπρα

Τι είχαν και τι δεν είχαν οι δηλώσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αχαρτογράφητα νερά πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση μετά το χθεσινό αποτέλεσμα της κάλπης.

Όλα τα είχαν οι πανηγυρικές δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη στην Κουμουνδούρου μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: Έλευση με μοτοσκυκλέτα (όπως ο Τσίπρας), το σύνθημα «προχώρα άλλαξέ τα όλα» (όπως ο Γ.Παπανδρέου), ομιλία σε βάθρο και «νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός» (όπως ο Μητσοτάκης), επικοινωνιακό άρωμα made in USA. Εκτός από δύο πράγματα: Οποιαδήποτε αναφορά στην Αριστερά και τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτά ενώ λίγο νωρίτερα η Έφη Αχτσιόγλου είχε εμφανιστεί στον ίδιο χώρο με υψωμένη γροθιά και υπό το σύνθημα «δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά».

Οι εικόνες αυτές περιγράφουν εύγλωττα την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, που καλείται τώρα να πλεύσει στα αχαρτογράφητα νερά που προδιέγραψε η σαφέστατη επιλογή των μελών του να αναδείξουν πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη. Αυτά σε μία εκλογική διαδικασία που ουδείς αμφισβήτησε, αντιθέτως χαρακτηρίστηκε και στις δύο φάσεις της (πρώτη και επαναληπτική) από την αυξημένη πέραν των προσδοκιών συμμετοχή.

Οι δηλώσεις του νέου προέδρου

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποτελέσουν σήμερα αντικείμενο ερμηνειών τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα. Μια και πλέον επισημοποιήθηκε ο ερχομός του Στέφανου Κασσελάκη ως παράγοντα διαμόρφωσης συνολικά του πολιτικού σκηνικού.

Όπως προαναφέρθηκε σε κανένα σημείο της δήλωσής του (για την οποία κοίταζε ενίοτε σημειώσεις άρα δεν ήταν αυθόρμητη) δεν υπήρξε η λέξη «Αριστερά». Στοιχείο που σαφώς έχει την σημασία του για τον νέο πρόεδρο ενός κόμματος που έχει την λέξη «αριστερά» στο όνομά του.

Επίσης εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα,  με τον οποίο μάλιστα πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Βουλή. Παρά το γεγονός πως η προεκλογική καμπάνια του Στέφανου Κασσελακη περιείχε το «υποβόσκον» μήνυμα ότι αντιμάχεται κάποιους μηχανισμούς που αντιτάσσονταν τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συχνά – πυκνά αναφέρονταν «στον Αλέξη» το διάστημα πριν την εκλογή του. Αντιθέτως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ξέχασε τον Νίκο Παππά, τους βουλευτές που «στάθηκαν δίπλα του παρά τις πιέσεις» αλλά και τα 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψαν προκειμένου να κατατεθεί η υποψηφιότητά του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η έμφαση που έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στις αλλαγές που επιθυμεί να κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Φροντίζοντας να παρέχει το μικρόφωνό του σε όσους φώναζαν ακριβώς πίσω του «Στέφανε προχώρα, άλλαξέ τα όλα». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρόθεση του για να δημιουργηθεί «ένα κόμμα από τα μέλη για τα μέλη. Από την κοινωνία για την κοινωνία». Επίσης πολιτικό ενδιαφέρον είχε η φράση του πως στοχεύει στην «μεγάλη δημοκρατική συμπαράταξη που θα αλλάξει τον τόπο» που παραπέμπει προφανώς σε λογικές διεύρυνσης αλλά αποτελεί και το όνομα που είχε το ΠΑΣΟΚ από το 2015 έως και το 2018. Η παρουσία του επίσης είχε έντονο το στοιχείο της υπόσχεσης για κυβερνητική νίκη στο μέλλον που εκφράστηκε με την ατάκα «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και θα κερδίσει» αλλά και τα συνθήματα «νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός» που ακούγονταν από τους συγκεντρωμένους οπαδούς του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε και μία σαφή ενωτική αναφορά, απευθυνόμενος στην συνυποψήφιά του, Έφη Αχτσιόγλου. Αυτή εστιάστηκε στην φράση του «στον πόλεμο ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος δεν είναι τίποτα, στους συντρόφους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος».

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Πολιτικό ενδιαφέρον όμως είχαν και οι δηλώσεις που έγιναν από την πλευρά εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν στήριξε την υποψηφιότητα Κασσελάκη. Είχαν μάλιστα εντελώς διαφορετική «σημειολογία» αλλά και ουσία.

Η Έφη Αχτσιόγλου στην δήλωσή της ξεκαθάρισε την αποδοχή της στην εκλογική επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη λέγοντας ότι επικοινώνησε μαζί του και τον συνεχάρη. Όμως στο σημείο αυτό τελείωσαν και οι αναφορές της στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώην υπουργός σημείωσε πως «από αύριο ξεκινά ένας μεγάλος αγώνας, να ασκήσουμε μαχητική και δομική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και να δώσουμε προοπτική και ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους που μπορούν και αξίζουν να ζήσουν καλύτερα». Αυτά ενώ η εμφάνισή της με υψωμένη γροθιά και κάτω από συνθήματα που αναφέρονταν στην αριστερή φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ έδιναν ένα εύγλωττο όσο και εύληπτο μήνυμα. Η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε ονομαστικά στον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο, δύο στελέχη της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ με ευρύτατη απήχηση όχι μόνον στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην κοινωνία όπως κατέδειξαν οι τελευταίες εκλογές. Τονίζοντας πως «η διαρκής παρουσία τους δίπλα μου ήταν για μένα μια ένδειξη ότι αυτή η μάχη είχε αξία». Επίσης εξήρε την συμμετοχή των μελών του κόμματος στις εκλογές τονίζοντας πως «έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δυναμικά παρών για να δώσει τις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές μάζες που έρχονται».

Σαφές ήταν και το πολιτικό μήνυμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου που από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε πως: «Η Αριστερά είναι εδώ.Είναι μαθημένη στα δύσκολα. Με παρακαταθήκη τις νίκες, τις ιδέες και τις αξίες μας, συνεχίζουμε πάντα αριστερά».

Ρευστότητα

Όλα τα παραπάνω στοιχεία περιγράφουν το ρευστό τοπίο στο οποίο θα κινηθεί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως από την στιγμή που καλείται να πορευθεί αρχικά σε ένα 9μηνο το οποίο θα περιλαμβάνει εσωτερικές διαδικασίες αλλά και εκλογικές αναμετρήσεις με αποκορύφωμα αυτή των επερχόμενων Ευρω-εκλογών τον Ιούνιο. Θυμίζουμε επίσης πως σύμφωνα με τις υφιστάμενες αποφάσεις (που πιθανότατα θα επανεξεταστούν από την νέα ηγεσία) υπάρχει η πρόβλεψη της διενέργειας έκτακτου συνεδρίου του κόμματος στο οποίο – αντικειμενικά- θα τεθούν επί τάπητος τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του. Επίσης ένα σημαντικό ζήτημα θα είναι αυτό της κοινοβουλευτικής έκφρασης του ΣΥΡΙΖΑ μια και ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα είναι βουλευτής. Πάντως ο νυν επικεφαλής της Κ.Ο, Σωκράτης Φάμελλος επικοινώνησε με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με το μήνυμα της ετοιμότητάς του να πιάσει δουλειά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα