Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Οι παράγοντες που έκριναν τη νίκη Κασσελάκη

Διαβάζεται σε 5'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης SOOC Menelaos Myrillas

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την καθαρή νίκη που πέτυχε στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Τι δείχνει η πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος. Οι δηλώσεις που έγιναν στην Κουμουνδούρου.

Νέα δεδομένα πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ και την αξιωματική αντιπολίτευση μετά την ολοκλήρωση του επαναληπτικού γύρου των εσωκομματικών εκλογών της νέας ηγεσίας του, που έδωσε την νίκη στον Στέφανο Κασσελάκη με ποσοστό 56,6% έναντι ποσοστού 43,3% της συνυποψήφιάς του, Έφης Αχτσιόγλου.

Έτσι, ο ομογενής πολιτικός θα είναι το πρόσωπο που θα διαδεχθεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον Αλέξη Τσίπρα και θα έχει την ευθύνη για την περεταίρω πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκλογες ΣΥΡΙΖΑ
Έφη Αχτσιόγλου - Στέφανος Κασσελάκης

Το αποτέλεσμα

Με βάση την ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ο Στέφανος Κασσελάκης στην κάλπη κατέγραψε πρωτιά με 13 ποσοστιαίες μονάδες που αντιστοιχούν σε 13.322 ψήφους.

Η πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος δείχνει ότι στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ «λειτούργησαν» κατά βάση οι στηρίξεις που ανακοινώθηκαν μετά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών με 5 υποψηφίους. Επιπρόσθετα ότι η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη διατήρησε παράλληλα τη δυναμική των τελευταίων εβδομάδων που της έδωσε μία περεταίρω επαύξηση.

Επίσης, στο εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι παρουσίασε ελαφρά μείωση συμμετοχής σε σχέση με την πρώτη Κυριακή (138 χιλιάδες ψηφοφόροι έναντι 150 χιλιάδων) δείχνει να έπαιξε καθοριστικό ρόλο η λεγόμενη «παράσταση νίκης» του Στέφανου Κασσελάκη. Στη λογική της αναζήτησης μιας εναλλακτικής λογικής σε σχέση με τα έως τώρα δεδομένα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε ήδη καταγραφεί ως τάση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης EUROKINISSI

Θυμίζουμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε από τον πρώτο γύρο την στήριξη του Νίκου Παππά και, όπως φαίνεται το στο 45% που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο, συναθροίστηκε και το 8,4% που είχε συγκεντρώσει η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ υπήρξε και μία επιπλέον ενίσχυση της επιρροής του συνολικά στο εκλογικό σώμα των μελών. Ο Στέφανος Κασσελάκης διαθέτει έτσι ένα ποσοστό καθαρής πρωτιάς το οποίο μπορεί να υποστηρίξει με σαφήνεια την προεδρία του και να αποτελέσει την νομιμοποιητική βάση για τις αλλαγές που θα προτείνει στην πολιτική και την λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης EUROKINISSI

Αντίστοιχα η Έφη Αχτσιόγλου σε γενικές γραμμές είχε ως πυρήνα της συσπείρωσής της το δικό της ποσοστό του πρώτου γύρου, δηλαδή 36% μαζί με τους ψηφοφόρους που επέλεξαν στον πρώτο γύρο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με ποσοστό 8,7%. Όμως, η συνθήκη αυτή δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις ανατροπής των συσχετισμών του πρώτου γύρου. Η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου αποτελεί πλέον ένα διακριτό και μετρήσιμο πόλο στην αξιωματική αντιπολίτευση με ό,τι αυτό σημαίνει για ένα κόμμα που έχει υποστεί στις τελευταίες εκλογές σημαντική μείωση της απήχησης και των ποσοστών του.

Η Έφη Αχτσιόγλου
Η Έφη Αχτσιόγλου EUROKINISSI ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι δηλώσεις των διεκδικητών

Στις δηλώσεις του μπροστά στα γραφεία της Κουμουνδούρου ο Στέφανος Κασσελάκης επισήμανε αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών ότι «το φως κέρδισε και η ελπίδα συλλογικά γίνεται το μέλλον». Σημείωσε πως στοχεύει σε «ένα κόμμα από τα μέλη για τα μέλη. Από την κοινωνία για την κοινωνία».

Ευχαρίστησε μάλιστα ξεχωριστά τα 30 μέλη της Κ.Ε που υπέγραψαν για την υποψηφιότητα του, τους βουλευτές που τον στήριξαν όπως και προσωπικά τον Νίκο Παππά.

Σημείωσε αναφορικά με την Έφη Αχτσιόγλου πως προσβλέπει στην συνεργασία της λέγοντας πως στους συντρόφους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος». Τέλος, σημείωσε ότι επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι «η μεγάλη δημοκρατική συμπαράταξη που θα αλλάξει τον τόπο».

Όσον αφορά την Έφη Αχτσιόγλου, η δήλωσή της εστίασε στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου αλλά και στην ανάγκη για αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων «η μεγάλη συμμετοχή έδειξε ότι η κοινωνία κοιτάζει προς τα εμάς.

Αχτσιόγλου
Αχτσιόγλου SOOC

Έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δυναμικά παρών για να δώσει τις μεγάλες μάχες που έρχονται». Ανέφερε πως  «εύχομαι στον Στέφανο Κασσελάκη να έχει δύναμη στα νέα του καθήκοντα. Από αύριο ξεκινάει ένας μεγάλος αγώνας» σημειώνοντας την ανάγκη για «μαχητική και δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Έφη Αχτσιόγλου
Η Εφη Αχτσιόγλου κατά την άφιξή της στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κουμουνδούρου (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Επίσης, έκανε ειδική αναφορά σε δύο από τα στελέχη που την στήριξαν λέγοντας πως «θέλω να ευχαριστήσω τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα