Σκάνδαλο υποκλοπών: “Το κατασκοπευτικό λογισμικό βοηθά τη μαφία να κυριαρχήσει στην Κύπρο”

Σκάνδαλο υποκλοπών: “Το κατασκοπευτικό λογισμικό βοηθά τη μαφία να κυριαρχήσει στην Κύπρο”
Twitter/Euractiv

Ένας Κύπριος μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και πρώην βοηθός του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη κατηγόρησε τις αρχές της χώρας ότι επιδίδονται σε δραστηριότητες παρακολούθησης προς όφελος ισχυρών Ρώσων.

Ο Μακάριος Δρουσιώτης, ο οποίος σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος, ήταν βοηθός του Αναστασιάδη και αργότερα εργάστηκε για τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη μέχρι τη λήξη της θητείας του τελευταίου το 2019.

Έχει ισχυριστεί ότι οι αρχές χρησιμοποίησαν τεχνικές ψηφιακής παρακολούθησης και υποκλοπών και ότι στοχοποιήθηκε προσωπικά, ακόμη και κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Επιτροπή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη EURACTIV, ο Δρουσιώτης δήλωσε ότι το τηλέφωνο και ο υπολογιστής του παραβιάστηκαν το 2018, ενώ εργαζόταν ακόμη για τον Στυλιανίδη στην Επιτροπή. Εκείνη την εποχή, είχε επίσης ξεκινήσει ένα ιδιωτικό έργο που ερευνούσε τη διαφθορά στην Κύπρο, εστιάζοντας στις διασυνδέσεις μεταξύ του Αναστασιάδη και του ισχυρού Ρώσου επιχειρηματία Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Η EURACTIV επικοινώνησε με το γραφείο του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «αβάσιμες κατηγορίες» και πρόσθεσε ότι δεν έχουν τίποτα να πουν παρά να εκφράσουν «την απόλυτη περιφρόνηση στα σκουπίδια της κίτρινης δημοσιογραφίας και τα κακόβουλα ψέματα».

Ο ολιγάρχης

Ο Ριμπολόβλεφ ήταν πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας παραγωγής λιπασμάτων Uralkali και έγινε γρήγορα δισεκατομμυριούχος.

Φέρεται να χρησιμοποίησε το δικηγορικό γραφείο Αντρέας Νεοκλέους & Co για να δημιουργήσει καταπιστευματικά κεφάλαια για να τον αποσυνδέσει από τα χρήματα, ενώ το 2010 αγόρασε μερίδιο 9,7% στην Τράπεζα Κύπρου, γεγονός που τον βοήθησε να λάβει την κυπριακή υπηκοότητα στο πλαίσιο του συστήματος «μετρητά για διαβατήρια» που έχει πλέον καταργηθεί στη χώρα.

Φέρεται επίσης να χρησιμοποίησε κυπριακά καταπιστεύματα για να προστατεύσει τον πλούτο από τη σύζυγό του, Έλενα, κατά τη διάρκεια της διαμάχης για το διαζύγιο, ενώ φέρεται να οργάνωσε ακόμη και τη σύλληψή της όταν έφτασε στην Κύπρο.

Ο δικηγόρος του Ριμπολόβλεφ, Ανδρέας Νεοκλέους, κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία του πρώην αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα του νησιού το 2015, αλλά ο Αναστασιάδης του έδωσε χάρη το 2018.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαζυγίου του Ριμπολόβλεφ, η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2010, ο Ριμπολόβλεφ και η νομική του ομάδα διαπίστωσαν ότι ο κυπριακός νόμος περί καταπιστευμάτων δεν ήταν αρκετός για να τον προστατεύσει από τις αξιώσεις της συζύγου του, οι οποίες είχαν κατατεθεί σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Τρεις μήνες αργότερα, η βουλευτής Μαρία Κυριάκου, επίσης εταίρος στο γραφείο του Νεοκλέους, κατέθεσε νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου περί καταπιστευμάτων του 1992. Οι διατάξεις θα μείωναν σημαντικά τη δυνατότητα των διεκδικητών, όπως η Έλενα, να εντοπίσουν τα οικογενειακά περιουσιακά στοιχεία.

Επίσης, έκρινε ότι όλες οι αποφάσεις αλλοδαπών δικαστηρίων που αφορούν κυπριακά καταπιστεύματα δεν εφαρμόζονται και είναι αντίθετες με τη δημόσια τάξη, αποκλείοντας έτσι από το πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ.

Ο νόμος ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2021, αν και ορισμένοι βουλευτές παραδέχθηκαν σιωπηρά ότι αντιβαίνει στο δίκαιο της ΕΕ.

Στη συνέχεια, ένας θησαυρός 8.900 μηνυμάτων SMS που ανήκαν στη δικηγόρο του Ριμπολόβλεφ με έδρα την Ελβετία, Τετιάνα Μπερσέντα, κατασχέθηκε από τις αρχές του Μονακό και στη συνέχεια διέρρευσε στη Le Monde. Η γαλλική πύλη Mediapart και το γερμανικό Der Spiegel δημοσίευσαν πολλαπλά ρεπορτάζ σχετικά με τις δραστηριότητες του Ριμπολόβλεφ στην Κύπρο και τις σχέσεις του με την εκεί άρχουσα ελίτ.

Ο Δρουσιώτης απέκτησε πρόσβαση σε όλα τα μηνύματα που αφορούσαν την Κύπρο, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση μεγάλου μέρους της έρευνάς του για την πολιτική διαφθορά. Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος πιστεύει ότι η διερεύνηση της διαφθοράς τον έκανε στόχο παρακολούθησης.

Το χάκινγκ

Ο Δρουσιώτης συνειδητοποίησε ότι το τηλέφωνό του είχε παραβιαστεί τον Φεβρουάριο του 2018, αφού παρατήρησε πώς διάφοροι Κύπριοι πρωταγωνιστές γνώριζαν πληροφορίες που αφορούσαν την έρευνά του, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν νόμιμο τρόπο πρόσβασης σε αυτές.

Διαπίστωσε επίσης ότι ήδη από το 2012, οι κυπριακές μυστικές υπηρεσίες, KYΠ, είχαν αγοράσει τεχνολογία υποκλοπών από μια ιταλική εταιρεία, την Hacking Team.

Το λογισμικό εγκαταστάθηκε στις δομές της KYΠ τον Ιανουάριο του 2014 και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν μέσω του Wikileaks υποδηλώνουν ότι μόνο ο Αναστασιάδης, ο οποίος έγινε πρόεδρος τον Φεβρουάριο του 2013, ήταν πιθανό να είχε δώσει την άδεια.

Ο κ. Δρουσιώτης εξήγησε ότι τον Δεκέμβριο του 2014 τέθηκε σε ισχύ ένας νέος κανονισμός της ΕΕ, σύμφωνα με τον οποίο το λογισμικό κατασκοπείας εντάσσεται στην κατηγορία των «προϊόντων διπλής χρήσης».

Αυτό σήμαινε ότι οι εξαγωγές σε τρίτες χώρες και η μεταφορά τέτοιου εξοπλισμού εντός της ΕΕ υπόκεινται σε έλεγχο και οι εταιρείες που κατασκεύαζαν spyware πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια εξαγωγής.

Ωστόσο, παρόλο που ο κανονισμός τέθηκε σε ισχύ, η Κύπρος κατακλύστηκε από 29 ισραηλινές εταιρείες spyware, επειδή ήταν εύκολο να αποκτηθούν εκεί άδειες εξαγωγής, καθώς δεν υπήρχαν έλεγχοι, επιτρέποντας έτσι τη μεταφορά τέτοιων προϊόντων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Όταν ο ισραηλινός όμιλος NSO, ο οποίος ανέπτυξε το προϊόν Pegasus, εξαγοράστηκε από τη Novalpina, ένα private equity fund με έδρα το Λονδίνο, έναντι 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ένα από τα επιχειρήματα πώλησης ήταν ότι η NSO είχε αποκτήσει άδειες εξαγωγής από τη Βουλγαρία και την Κύπρο, γεγονός που άνοιξε την πόρτα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο πρόεδρος

Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα των υποτιθέμενων δεσμών του προέδρου με ισχυρούς Ρώσους.

Το 2019, το Organization Crime and Corruption Reporting Project συνέδεσε ένα δικηγορικό γραφείο συνιδιοκτησίας του Αναστασιάδη, από το οποίο αποχώρησε λίγο πριν γίνει πρόεδρος, με «επιχειρηματικές συμφωνίες που συνδέονται με έναν φίλο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, το διαβόητο σκάνδαλο Μαγκνίτσκι και ένα δίκτυο εταιρειών που χρησιμοποιούνται σε διάφορα οικονομικά εγκλήματα».

Οι δύο κόρες του Αναστασιάδη εξακολουθούν να είναι συνέταιροι στην εταιρεία και ο ίδιος εξακολουθεί να έχει ιδιωτικό γραφείο στο κτίριο. Η έρευνα αποκάλυψε πώς η εταιρεία «εκτελούσε πολύπλοκες συμφωνίες που διακινούσαν ρωσικά χρήματα προς και από εταιρείες-βιτρίνες που δημιουργήθηκαν από την εταιρεία και συνδέονταν με αυτήν», δύο από τις οποίες φαίνεται να είναι βαθιά συνυφασμένες με το πλυντήριο Troika.

Όσον αφορά το θέμα της παρακολούθησης, ο Αναστασιάδης διαβεβαίωσε δημόσια ότι κανένας Κύπριος δεν παρακολουθείται- ο Δρουσιώτης, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι ήταν παρών όταν ο πρόεδρος διάβασε απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που παρακολουθούνται, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ξένων διπλωματών, στις οποίες δεν περιλαμβάνονταν ποτέ Ρώσοι.

«Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι θεωρούνται φίλοι, ενώ οι Δυτικοί ήταν στο σύνολό τους καχύποπτοι», δήλωσε ο Δρουσιώτης.

Εξήγησε ότι κάποια στιγμή είχε επικοινωνήσει με έναν ειδικό για να καθαρίσει τον υπολογιστή του, αλλά ανακάλυψε ότι είχαν εγκαταστήσει αντί γι’ αυτό κατασκοπευτικό λογισμικό και είχαν αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στη συσκευή.

«Προσωπικά δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι ο ένοχος πίσω από την παρακολούθησή μου είναι ο ίδιος ο Αναστασιάδης», δήλωσε ο Δρουσιώτης στη EURACTIV.

Το γραφείο της Προεδρίας παρείχε νέα σχόλια στη EURACTIV από τον επικεφαλής της ΚΥΠ, ο οποίος δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Δρουσιώτη και «τον συμβούλεψε να αναφέρει το περιστατικό στις αρμόδιες αρχές της Κύπρου και του Βελγίου», καθώς ήταν πιθανό ότι «οι συσκευές του είχαν επηρεαστεί από κακόβουλο λογισμικό γνωστών υπηρεσιών κατασκοπείας τρίτων χωρών που στοχεύουν τυχαία αξιωματούχους στην ΕΕ στην προσπάθειά τους να θέσουν σε κίνδυνο τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, στα οποία ο Δρουσιώτης συμμετείχε λόγω της θέσης του εκεί».

Ο ισχυρισμός ότι ο πραγματικός στόχος ήταν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι ανοησία

Ο Δρουσιώτης δήλωσε στη EURACTIV ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που άκουσε ότι του συνέστησαν να καταγγείλει την υπόθεσή του στο Βέλγιο.

«Ο ισχυρισμός ότι ο πραγματικός στόχος ήταν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι ανοησία. Έχω συγκεκριμένες αποδείξεις ότι οι συσκευές μου και ο λογαριασμός μου στη Google παραβιάστηκαν πριν καθώς και πολλούς μήνες μετά τη λήξη της σύμβασής μου με την ΕΕ», δήλωσε ο Δρουσιώτης στη EURACTIV.

Ο ίδιος έδωσε στοιχεία την Τρίτη (1 Νοεμβρίου) στην επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από επίσκεψη μελών της στην Κύπρο (ακολούθησε η επίσκεψη στην Ελλάδα), επιβεβαίωσε το γραφείο της ευρωβουλευτού Σόφι ιν’τ Βέλντ.

Ο ευρωβουλευτής Γερούν Λίναερς, πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και ισοδύναμου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης, δήλωσε στη EURACTIV την Παρασκευή ότι τα κύρια ζητήματα στην Κύπρο είναι ο μεγάλος αριθμός εταιρειών που υπάρχουν στη χώρα και εμπορεύονται κατασκοπευτικό λογισμικό και οι αδύναμοι κανόνες εξαγωγής.

Ο Λίναερς δήλωσε ότι στο προηγούμενο έργο της επιτροπής Pegasus, τα ονόματα της Κύπρου και της Βουλγαρίας είχαν εμφανιστεί όταν ερευνούσαν τον ισραηλινό όμιλο NSO. Η NSO τους διαβεβαίωσε ότι το Pegasus εξάγεται μόνο από το Ισραήλ και η κυπριακή κυβέρνηση εξήγησε ότι δεν εκδίδονται άδειες εξαγωγής για τα προϊόντα spyware της NSO.

Ανέφερε μια περίπτωση spyware από την Κύπρο που κατέληξε στο Μπαγκλαντές. Η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται να δήλωσε ότι ποτέ δεν εξέδωσε τέτοια άδεια εξαγωγής, αλλά δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει παράνομα ή «μέσω άλλων ευρωπαϊκών οδών».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα