Ο “ΠΑΤΕΡΑΣ” ΤΟΥ PREDATOR ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΚΟΛΠΟ

Το Magazine παρουσιάζει εσωτερικά email και τιμολόγια εταιρειών του Ταλ Ντίλιαν. Αποκαλύπτεται ένα μοτίβο, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση κλείνει τα μάτια.

Ο Ταλ Ντίλιαν το ΄χει ξανακάνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και επιτυχία. Πουλά λογισμικά κατασκοπείας σε ιδιώτες και κυβερνήσεις και παραμένει ανέγγιχτος από τις ελεγκτικές Αρχές, που κάνουν τυπικές έρευνες και τα βρίσκουν όλα καλά. Το έχει πετύχει στην Κύπρο και φαίνεται να το επαναλαμβάνει στην Αθήνα.

Ο Ντίλιαν είναι το κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου των υποκλοπών. Εμπορεύεται το περίφημο λογισμικό Predator, με το οποίο παγιδεύτηκε το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και επιχειρήθηκε να συμβεί το ίδιο με τα τηλέφωνα δύο πολιτικών της αντιπολίτευσης, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, και του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη.

Το Magazine παρουσιάζει τιμολόγια και εσωτερικά email παλαιότερων εταιρειών του Ντίλιαν που έκαναν την ίδια δουλειά. Τα στοιχεία, που είναι υλικό διαρροής, αποκαλύπτουν ένα μοτίβο προσώπων και διευθύνσεων, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση προς το παρόν κλείνει τα μάτια.

Η ιστορία ξεκινά τουλάχιστον πριν από 15 χρόνια. Ο μυστηριώδης Ντίλιαν εγκαταλείπει την καριέρα του στον ισραηλινό στρατό, όπου ήταν στέλεχος μιας επίλεκτης ομάδας τεχνολογίας. Γίνεται συνιδρυτής, το 2008 ή το 2010, της εταιρείας CIRCLES και προσπαθεί να πουλήσει συστήματα παρακολούθησης. Το 2014 είναι μια καλή χρονιά για τον ίδιο, καθώς η εταιρεία του συγχωνεύεται με την αμφιλεγόμενη ισραηλινή εταιρεία NSO Group, που εμπορεύεται το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus. Πριν από αυτό, ο Ντίλιαν φέρεται να είχε ξεκινήσει να στήνει εταιρείες στην Κύπρο.

Τo Pegasus έχει συνδεθεί με την παγίδευση τηλεφώνων αρχηγών κρατών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμη και με τη δολοφονία του αντικαθεστωτικού Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018 στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι έγινε με εντολή του πρίγκιπα, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Η Facebook ως ιδιοκτήτρια του WhatsApp είχε μηνύσει την NSO υποστηρίζοντας ότι χιλιάδες κινητά είχαν μολυνθεί με το Predator, μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής. Η NSΟ απαντά ότι δεν φέρει ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα λογισμικά από τους πελάτες της.

Στο μεταξύ, συνδεδεμένες εταιρείες της CIRCLES του Ντίλιαν, οι οποίες είχαν καταχωρηθεί στο κυπριακό μητρώο, εμφανίζονται σε μία σειρά από τιμολόγια και εσωτερικά email της NSO, που διέρρευσαν στην αραβική ιστοσελίδα alaraby.co.uk με έδρα το Λονδίνο. Στο υλικό της διαρροής υπάρχουν αποκαλυπτικά ευρήματα για τις δυνατότητες των λογισμικών παρακολούθησης, τις εταιρείες που τα πωλούν και το προφίλ αυτών που τα αγοράζουν. Έως τότε, ο Ντίλιαν υποστήριζε ότι κάνει συμβάσεις αποκλειστικά με κυβερνήσεις και υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών. Αυτό, όμως, δεν είναι ακριβές.

Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΤΕΣΤ

Πιο ειδικά, τον Δεκέμβριο του 2015 η κυπριακή εταιρεία συμφερόντων Ντίλιαν, CS-CIRCLES SOLUTIONS LTD, η οποία ανήκε στο πλέγμα εταιρειών της NSO, στέλνει ειδοποιητήριο στην ιδιωτική εταιρεία SECURE TECH LLC &στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αφορά την καταβολή 3,5 εκατ. δολαρίων για το λογισμικό παρακολούθησης Landmark. Η χρήση του Landmark θα συνδυαζόταν με το σύστημα υποκλοπών VOLE, το οποίο προσδιορίζει επιπλέον την ακριβή θέση του στόχου.

Το χρηματικό ποσό που σημειώνεται στο ειδοποιητήριο ήταν το 50% της συμφωνίας για έναν χρόνο, επομένως εκτιμάται ότι η εταιρεία του Ντίλιαν θα εισέπραττε από τον ιδιώτη στα Εμιράτα συνολικά 7 εκατ. δολάρια για το 2016. Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι η καταβολή των χρημάτων θα γινόταν σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας του Ντίλιαν σε υποκατάστημα της HSBC στο Χονγκ Κονγκ.

Μία δεύτερη εταιρεία, η CT-CIRCLES TECHNOLOGIES LTD, επίσης εμφανίζεται στο υλικό της διαρροής. Έχει τον ίδιο διευθυντή και διεύθυνση γραφείων στην Κύπρο με την εταιρεία που αναφέρθηκε παραπάνω. Εμφανίζεται να πουλά σύστημα παρακολούθησης στην εταιρεία AL THURAYA CONSULTANCY & RESEARCHES LLC στα Εμιράτα. Τα τιμολόγια έχουν ημερομηνία 2014 και αφορούν την πώληση του VOLE έναντι 11 εκατ. δολαρίων, τα οποία καταβλήθηκαν σε τέσσερις δόσεις. Και σε αυτήν την περίπτωση, η καταβολή των χρημάτων θα γινόταν σε κατάστημα της HSBC στο Χονγκ Κονγκ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο – το οποίο έχει πιστοποιήσει τη μόλυνση του κινητού του Κουκάκη με το Predator – η εταιρεία AL THURAYA στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνδέεται με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην ίδια χώρα. Πιο απλά, η εταιρεία του Ντίλιαν στην Κύπρο φαίνεται να πουλά το σύστημα παρακολούθησης σε εταιρεία στα Εμιράτα, που είναι «κουρτίνα» του κράτους.

Σε άλλο σημείο της διαρροής υπάρχουν email από τα οποία φαίνεται ότι οι υποψήφιοι αγοραστές ζήτησαν τη δοκιμαστική παρακολούθηση τεσσάρων τηλεφώνων, μεταξύ αυτών ανώτατων αξιωματούχων στο Κατάρ και τον Λίβανο. Το τεστ απέτυχε γιατί τα κινητά δεν βρίσκονταν σε περιαγωγή, την υπηρεσία που «σπάει» το λογισμικό για την αποκάλυψη της θέσης του στόχου. Μετά από αυτό, ζητήθηκε από την εταιρεία του Ντίλιαν η παρακολούθηση ενός διευθυντής εφημερίδας στο Κατάρ. Το τεστ πέτυχε και όλοι καθησυχάστηκαν.


https://www.news247.gr/download/4683//064000/documents.pdf

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ

Στα τέλη του 2020 η δραστηριότητα της NSO και πιο ειδικά οι εξαγωγές λογισμικού κατασκοπείας μέσω της Κύπρου, απασχολούν την Κομισιόν. Τον Γενάρη του 2021 ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντρομπρόβσκις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Εύας Καϊλή, μεταφέρει τη διαβεβαίωση της Λευκωσίας ότι δεν υπάρχει καμία αίτηση εξαγωγής από την NSO. «Οι κυπριακές Αρχές αναφέρουν ότι η εταιρεία NSO δεν είναι καταχωρημένη στην Κύπρο», λέει ο Ντομπρόβσκις.

Πέντε μήνες αργότερα, όμως, τον Μάιο του 2021 η κοινή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, του Privacy International και του SOMO, με θέμα τη σκιώδη δραστηριότητα της NSO, αποκαλύπτει την παρουσία των συνδεδεμένων εταιρειών του Ντίλιαν στην Κύπρο, δηλαδή αυτών της CIRCLES. Πιο ειδικά, ο αντιπρόεδρος της NSO Group απαντά ότι «εταιρείες του Ομίλου εξάγουν προϊόντα από το Ισραήλ, τη Βουλγαρία και την Κύπρο», αν και σε κάποιες περιπτώσεις «τα αιτήματα για άδειες εξαγωγών απορρίφθηκαν». Με λίγα λόγια, στέλεχος της NSO παραδέχεται τις εξαγωγές λογισμικού από την Κύπρο, τη στιγμή που η Λευκωσία δεν βρήκε καταχωρημένη την εταιρεία, πιθανόν γιατί δεν αναζήτησε τις συνδεδεμένες εταιρείες του Ντίλιαν.

ΤΟ DEJA-VU ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο χειρισμός των κυπριακών Αρχών έχει πολλές ομοιότητες με την επίσημη έρευνα που γίνεται σήμερα στην Αθήνα για την υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών. Συνδεκτικός κρίκος είναι πάλι ο Ντίλιαν. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι γύρω στο 2017 πούλησε το μερίδιό του στη CIRCLE για να στήσει την INTELLEXA, η οποία απορρόφησε έναν χρόνο αργότερα μια μικρή start-up στη Βόρεια Μακεδονία. Η τελευταία ήταν η CYTROX, η οποία είχε δημιουργήσει το λογισμικό κατασκοπείας Predator, το οποίο βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του σκανδάλου των υποκλοπών στην Αθήνα.

Το 2019 ο Ντίλιαν δίνει την περίφημη συνέντευξη στο Forbes, στην οποία διαφημίζει το κατασκοπευτικό του βαν στην Κύπρο. Οι κυπριακές Αρχές αναγκάζονται να παρέμβουν, ο Ντίλιαν εκδιώκεται από την Κύπρο και λίγους μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2020, στήνεται στην Αθήνα η INTELLEXA AE.

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς φέρεται να αγοράζονται τα πρώτα domains που περιλαμβάνονται στα παραπλανητικά SMS με τα οποία παγιδεύονται τα κινητά, κι έναν χρόνο μετά το Predator μολύνει το κινητό του Κουκάκη.

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Κουκάκη, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα. Το πόρισμα της ΕΑΔ που είδε το Magazine, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καμία ελληνική υπηρεσία ασφαλείας και πληροφοριών δεν είχε συνάψει σύμβαση με την INTELLEXA ΑΕ. Ωστόσο, το βάθος της έρευνας στην Αθήνα συγκρίνεται με την αντίστοιχη που είχαν κάνει οι κυπριακές Αρχές όταν ρωτήθηκαν από την Κομισιόν για την NSO. Κι αυτό, διότι οι ελεγκτές συνάντησαν με ραντεβού δικηγόρους και λογιστές στα γραφεία της INTELLEXA.

Από το ίδιο πόρισμα δεν προκύπτει ότι κατασχέθηκαν σέρβερ ούτε ότι δόθηκε εντολή για άνοιγμα λογαριασμών και κυρίως έλεγχο θυγατρικών ή άλλης δικαιοδοσίας εταιρειών.

Υπάρχει κάτι ακόμη. Ένα δίκτυο προσώπων και εταιρειών φέρεται να οδηγεί από την INTELLEXA του Predator στο Μέγαρο Μαξίμου. Δύο κεντρικά πρόσωπα του δικτύου θεωρούνται οι επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος («Οι αόρατοι ιδιώτες του Predatorgate, Inside Story, 14.9.2022). Οι δύο τελευταίοι είναι μεταξύ των προσώπων που έχουν προταθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν ως μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, το ίδιο και ο Ταλ Ντίλιαν.

Η κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται την κλήση και των τριών. Την ίδια στιγμή, όσοι κρίσιμοι μάρτυρες έχουν καταθέσει έως σήμερα, επικαλούνται το απόρρητο. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει έστω να πει τη λέξη “Predator”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα