PEGA στην Αθήνα: “Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αποχαρακτηρίσουν τις κρίσιμες πληροφορίες”

PEGA στην Αθήνα: “Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αποχαρακτηρίσουν τις κρίσιμες πληροφορίες”
Η αντιπροσωπεία της PEGA στην Αθήνα Eurokinissi

Το σκάνδαλο με το Predator διερευνούν τα μέλη της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου και προχώρησαν σε ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των επαφών τους στην Ελλάδα. Ζήτησαν διαλεύκανση του θέματος πριν τις εθνικές εκλογές.

Ιδιαίτερα επικριτικά απέναντι στην έρευνα των ελληνικών αρχών αλλά και το γεγονός πως οι πλέον κρίσιμες πληροφορίες για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έχουν χαρακτηριστεί απόρρητες, ήταν τα μέλη της PEGA στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Η συνέντευξη τύπου δόθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων της αντιπροσωπείας της PEGA, σε Κύπρο και Ελλάδα, στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.

Ο προεδρος της PEGA, Leaners πήρε πρώτος τον λόγο: «Μάθαμε αρκετά πράγματα αλλά παραμένουν πολλά ερωτήματα. Όλες οι πτυχές του θέματος πρέπει να διερευνηθούν. Έχουμε εκπλαγεί που η Εξεταστική επιτροπη της Βουλής κατέληξε σε διαφορετικά συμπεράσματα για κάθε κόμμα. Οι πολίτες δικαιούνται έναν μηχανισμό προστασίας από φαινόμενα διαφθοράς. Δικαιούνται πάντα απαντήσεις». Συμπλήρωσε δε πως «η χώρα χρειάζεται ένα νέο νομικό πλαίσιο».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η εισηγήτρια της PEGA, Σοφι Ιντβελτ: «Το ερώτημα είναι: Βρήκαμε ποιος χρησιμοποιεί το Predator στην Ελλαδα; Όχι. Και δεν θα γίνει αυτό, όσο οι αρχές δεν μοιράζονται κρισιμες πληροφορίες. Το Predator χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα ενάντια σε πολιτικούς και δημοσιογράφους. Κάποιοι παρακολουθήθηκαν και επίσημα από την ΕΥΠ.

Για να δούμε ποιος το χρησιμοποίησε πρέπει να δούμε τους στόχους. Ποιος διάλεξε και γιατί τους στόχους. Παρακολουθήθηκαν οι δημοσιογράφοι Κουκάκης, Τέλλογλου, Μαλιχούδης και ο ευρωβουλευτής και τότε υποψήφιος προεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τότε ήταν ο μόνος υποψήφιος που είχε πει ρητά πως δεν θα συνεργαστεί με τον Κυριακο Μητσοτακη. Στη συνέχεια ειχαμε την αποκάλυψη της παρακολούθησης του πρώην υπουργού Χρήστου Σπιρτζη που βρίσκεται σε όλες τις κρίσιμες συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Για να παραφράσω τον τίτλο μιας ταινίας, κοιταζοντας τους στόχους εδώ βλέπουμε  «Τέσσερις απειλές και μια ευκαιρία» για την κυβερνητική παράταξη».

Η εισηγήτρια της PEGA, συνέχισε: «Οι πιο σημαντικές πληροφορίες έχουν χαρακτηριστεί ως απόρρητες. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να τις αποχαρακτηρίσει όμως. Οι φακελοι της ΕΥΠ για Κουκάκη και Ανδρουλακη έχουν τελειως τυχαία καταστραφεί. Προσκαλούμε τις αρχές να μοιραστούν τις κρίσιμες πληροφορίες. Θα πρέπει το θέμα να διαλευκανθεί πριν τις εκλογές».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα