Σκέρτσος για φωτιά στον Έβρο: Η κλιματική κρίση συναντήθηκε με τη μεταναστευτική

Σκέρτσος για φωτιά στον Έβρο: Η κλιματική κρίση συναντήθηκε με τη μεταναστευτική
Ο Άκης Σκέρτσος INTIME NEWS

Χρόνο για να αναλυθεί τι συμβαίνει στον Έβρο υποστήριξε πως χρειάζεται ο Άκης Σκέρτσος αναφερόμενος στην καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται για 13η ημέρα και όπως σχολίασε είναι "προϊόν συνάντησης" της κλιματικής με τη μεταναστευτική κρίση.

Τα μέτρα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών αλλά και τη φωτιά στον Έβρο που συνεχίζει να καίει για 13η ημέρα σχολίασε ο Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

“Νομίζω ότι σήμερα καλώς έγινε η συζήτηση στη Βουλή και αφιερώθηκε πολύς χρόνος από τον πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Χρειάζεται χρόνος για να αναλύσουμε τι είναι αυτό που συμβαίνει στον Έβρο και συνολικότερα φέτος το καλοκαίρι. Τι συνέβη στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τα τελευταία στοιχεία του Copernicus, δείχνουν ότι συνολικά η Ευρώπη σημειώνει φέτος μια αύξηση κατά 44% στις καμένες εκτάσεις. (…) Φέτος είναι μια συνολικά κακή χρονιά για όλη την Ευρώπη, για τη Μεσόγειο, ειδικότερα για την Ελλάδα».

Ο υπουργός Επικρατείας συνέχισε, εστιάζοντας στους εμπρησμούς: “Ο πρωθυπουργός εξέθεσε τα γεγονότα ψυχρά, αντικειμενικά, χωρίς να χρωματίζουμε και χωρίς να αποδίδουμε ευθύνες. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι στη διπλή πυρκαγιά του Έβρου – αρχικά στην Αλεξανδρούπολη και μετά στη Δαδιά – μέσα στο πυκνό δάσος, στο κέντρο ουσιαστικά της Δαδιάς, είχαμε μια ταυτόχρονη ανάπτυξη πολλών εστιών. Αυτό συνέβη σε ένα περιβάλλον καιρικών ακραίων φαινομένων που τελικά οδήγησε σε αυτή την μεγάλη πυρκαγιά που καίει ακόμα δυστυχώς και σήμερα. (…) Από κοντά και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν όντως ανθρώπινο παράγοντα. Από εκεί και πέρα κανένας δεν μιλάει για κάποιο οργανωμένο σχέδιο. Αυτό το οποίο λέμε όμως είναι ότι μπορεί να έχει προκληθεί από αμέλεια μια τέτοια μεγάλη πυρκαγιά και αυτό το οποίο βλέπουμε στον Έβρο είναι τη συνάντηση δυστυχώς δύο μεγάλων κρίσεων και προκλήσεων για την ανθρωπότητα συνολικά. Η κλιματική κρίση συναντήθηκε με τη μεταναστευτική κρίση, με τραγικά αποτελέσματα και για το περιβάλλον και για την ανθρώπινη ζωή των».

Σχετικά με τις ποινές φυλάκισης για εμπρησμό από αμέλεια, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε: “Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη αυστηροποιήσει το πλαίσιο των ποινών για τις πυρκαγιές εκ προθέσεως στην προηγούμενη τετραετία αποτελούν κακούργημα. Από εκεί και πέρα, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας συνολικής, διαφορετικής κουλτούρας και συνείδησης για το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζουμε πρέπει να αυστηροποιηθεί και οι ποινές σε ό, τι αφορά τα συμβάντα εξ αμελείας, διότι όλοι πρέπει να κάνουμε κτήμα μας ότι και η παραμικρή ασυναίσθητη, ασυνείδητη κίνηση σε συνθήκες συναγερμού 5 – όπως είχαμε εφτά φορές φέτος το καλοκαίρι, συνθήκες ακραίες καιρικά – μπορεί να είναι επικίνδυνες και δυνάμει να δημιουργήσουν μια πυρκαγιά. Αυτό πρέπει να μπει μέσα στη συνείδησή μας, την κουλτούρα μας και να είμαστε όλοι πολύ πιο προσεκτικοί. Δεν λύνονται τα προβλήματα μόνο με καταστολή. Λύνονται με πρόληψη, λύνονται με εκπαίδευση και αυτό το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στη Βουλή από τον πρωθυπουργό ήταν το τι έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που για πρώτη φορά η Ελλάδα απέκτησε και πρόγραμμα πρόληψης. Έχουν δοθεί το 2022 και το 2023 συνολικά 230 εκατομμύρια ευρώ σε δράσεις πρόληψης, καθαρισμών, δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών”.

Για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το σχέδιο για πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ακαθάριστων οικοπέδων, ο υπουργός τόνισε: “Τεχνικά γίνεται. Η τεχνολογία μπορεί να γίνει ένας πάρα πολύ ισχυρός σύμμαχος στις προσπάθειες της πολιτείας για να καταπολεμήσουμε αυτό το νέο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης. Και δεν είναι μόνο αυτό το μέσο. Υπάρχουν κι άλλα μέσα, όπως η χρήση των δορυφόρων, η χρήση των drones, αυτά όλα μπορούν να βοηθήσουν στην εγκαιρότερη πρόσβαση και παρέμβαση στη φωτιά. (…) Υπάρχει πάντα η έννοια και η λογική της προτεραιοποίησης. Υπάρχουν οικισμοί, περιαστικά δάση, τα οποία είναι πολύ πιο ευαίσθητα, πολύ πιο ευάλωτα. Εκεί θα δοθεί προτεραιότητα. Εκεί πρέπει να αποκτήσουν όλοι τη συνείδηση ότι πρέπει να κάνουν την προσπάθεια αυτή και υπάρχουν πόροι και από την Πολιτεία και από τους Δήμους. Κι από κει και πέρα μπορούμε να υποστηρίξουμε και τους ίδιους τους ιδιώτες στο να κάνουν και οι ίδιοι τη δική τους προσπάθεια, διατηρώντας την αυλή τους καθαρή”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα