Μητσοτάκης χωρίς αυτοκριτική για τις φωτιές, αλλά με θεωρίες συνωμοσίας για τον Έβρο 

Διαβάζεται σε 4'
Μητσοτάκης χωρίς αυτοκριτική για τις φωτιές, αλλά με θεωρίες συνωμοσίας για τον Έβρο 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι όποιος ασκεί κριτική ρίχνει ευθύνες στους πυροσβέστες και δήλωσε ότι “είναι περίπου βέβαιο” πως η φωτιά στον Έβρο ξέσπασε σε περάσματα μεταναστών

Στην κλιματική αλλαγή και σε ένα “πρωτοφανή συνδυασμό γεγονότων”, με μία δόση συνωμοσιολογίας κατά των μεταναστών στον Έβρο, απέδωσε την έκταση των καταστροφικών πυρκαγιών εφέτος το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές, επιχειρώντας να προλάβει την κριτική της αντιπολίτευσης.

Υποστήριξε ουσιαστικά ότι όποιος ασκεί κριτική γιατί η φωτιά στον Έβρο καίει για 13η ημέρα, επιρρίπτει ευθύνες στους πυροσβέστες! Επικαλέστηκε άλλωστε ότι στον Έβρο παρατηρήθηκε το σπάνιο φαινόμενο του “πυρονέφους της νύχταςκαι ότι οι άνεμοι ήταν εξαιρετικάο ασυνήθιστοι ως προς την ένταση και τη διάρκεια τους.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι η φωτιά στον Έβρο συνδέεται με τις ροές μεταναστών, επιχειρώντας να ανακινήσει ξενοφοβικά αντανακλαστικά της δεξιάς βάσης για να μεταθέσει τη συζήτηση από τυχόν ευθύνες της πολιτείας.

“Είναι περίπου βέβαιο ότι η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό εάν έγινε από αμέλεια ή από πρόθεση. Διαβεβαίωσε ότι εφόσον υπάρχουν ένοχοι θα εντοπιστούν, αλλά προσθεσε: “Αυτή είναι ευθύνη των αρχών, φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση”.

Ο πρωθυπουργός επίσης επικαλέστηκε με φωτογραφικό υλικό ότι στην Πάρνηθα η φωτιά πήδηξε πάνω από μία χαράδρα 300 μέτρων.

Προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά αλλά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανή συνδυασμο γεγονότων”, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης

“Το τελευταίο που αναζητούν οι πολίτες είναι μία ακόμη κοινοβουλευτική κοκκορομαχία”, εκτίμησε και σχολίασε ότι: “Είναι αυτονόητο ότι οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα”.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι “όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία και την ιδια επίπτωση στο περιβάλλον”. Επικαλέστηκε ότι στον Έβρο έχουν μείνει κομμάτια που δεν έχουν καεί και ότι στη Ρόδο ως “κόκκινο” χαρακτηρίστηκε τελικά το 10% των καμμένων εκτάσεων, αφήνοντας και εκεινος αιχμές κατά των επιστημόνων που κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων ετών.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δήλωσε ότι πρέπει “να τελειώσει το παραμύθι περί προσλήψεων” στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, υποστηρίζοντας ότι η πολιτεία διαθέτει τους αριθμούς προσωπικου και τα μέσα, αλλά χρειάζεται καλύτερη οργάνωση. Δήλωσε πάντως στη συνέχεια ότι θα προσληφθούν 500 δασολόγοι και 1.000 πυροσβέστες, καθώς και ότι θα χρειαστεί ενίσχυση ειδικά της δασικής υπηρεσίας.

Άφησε όμως αιχμές και κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης. “Οι δήμοι είναι ένα εύλογο ερώτημα εάν έκαναν τη δουλειά τους, γιατί αυτή είναι μία υπόθεση που δεν αφορά μόνο την πολιτεία αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Δεν θα υπεκφύγω. Άλλοι ναι και άλλοι όχι”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κράτος θα ελέγχξει τους δήμους, αλλά κάλεσε και τους δημότες να συνυπολογίσουν τις επιδόσεις των τοπικών αρχών στην πυροπροστασία όταν ψηφίσουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές σε λίγες εβδομάδες.

“Δεν το έχω κάνει ποτέ να ξεχωρίσω αιρετούς της αυτοδιοίκησης με βάση τα κομματικά τους χρώματα, για αυτό και οι έλεγχοι του Κράτους θα ενταθούν”, είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και ανακοίνωσε ότι: “Θα συνδεθεί η διάθεση των πόρων στην αυτοδιοίκηση ανάλογα με τις επιδόσεις κάθε Δήμου στον τομέα της πυροπροστασίας, όλοι τοπικοί άρχοντες θα αξιολογούνται βάσει συγκεκριμένων δεικτών”.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε εκ νέου την τακτική των εκκενώσεων χαρακτηρίζοντας το 112 μία κατάκτηση που δεν ήταν αυτονόητη για τη χώρα. Μάλιστα επικαλέστηκε ότι στη Χαβάη δεν εστάλη κανένα 112 και υπήρξαν δεκάδες νεκροί.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι στον Έβρο και στις λοιπές πυρόπληκτες περιοχές θα εφαρμοστεί το επιτυχημένο όπως υποστήριξε μοντέλο στήριξης της Εύβοιας. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έρχεται και Έβρος Pass για περισσότερη τουριστική κίνηση στην περιοχή. Ενώ τάχθηκε υπέρ της παραγωγικής αξιοποίησης των δασών. “Πρέπει να κάνουμε τα δάση μας πιο παραγωγικά” δήλωσε ευθέως.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα