Σκληρή κόντρα Χρυσοχοΐδη-Βούτση στη Βουλή για την ασφάλεια

Σκληρή κόντρα Χρυσοχοΐδη-Βούτση στη Βουλή για την ασφάλεια
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Eurokinissi

Σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Βούτση απάντησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τον κάλεσε να πάει στο κέντρο της Αθήνας να δει το επίπεδο ασφάλειας

Σχετικά με το αν η Αθήνα είναι ασφαλής πόλη, απάντησε στη Βουλή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκο Βούτση.

Στην απάντησή του ο Υπουργός ανέφερε:

«Ασφαλώς η Αθήνα, κύριε Βούτση, κυρίες και κύριοι είναι μία ασφαλής πόλη, η οποία ασφαλής πόλη έγινε με τις προσπάθειες των κατοίκων της, των Δημάρχων της και με την προσπάθεια που κάνουμε σήμερα, ούτως ώστε από αυτήν την πόλη να εκλείψουν φαινόμενα εγκληματικότητας.

Θα σας απαντήσω ως εξής: να πάτε, επειδή πολλοί από εσάς είστε βουλευτές Α’ Αθήνας -έχω την εντύπωση και ο κύριος Βούτσης- να πάτε να επισκεφθείτε τον Δήμο της Αθήνας από την Πατησίων και κάτω. Έχετε να πατήσετε εσείς εκεί, το κράτος γενικά, η αστυνομία γενικά πάνω από 10 χρόνια έχει να πατήσει άνθρωπος εκεί.

Εγώ το λέω γιατί είμαι κάθε μέρα εκεί. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι υπηρετεί τις λαϊκές τάξεις, λοιπόν να πάτε στις λαϊκές συνοικίες της Α’ Αθήνας, από την Πατησίων και κάτω, στον Άγιο Παντελεήμονα, στα Σεπόλια, στην πλατεία Βικτωρίας, στην Κυψέλη, να πάτε στον Κολωνό, στην πλατεία Πέτρουλα, όπου αφήσατε τους πολίτες, 2 εκατομμύρια πολίτες στο έλεος των κακοποιών επί χρόνια.

Αυτή ήταν η πολιτική σας και σε αυτό διαφέρουμε. Σε αυτό διαφέρουμε.

Σήμερα σε κάθε πλατεία, υπάρχουν οι «πάνθηρες», 5-6 αστυνομικοί με βαν, οι οποίοι κάθονται στην πλατεία, κάνουν περιπολίες κάθε μέρα. Εκεί που ήσασταν απόντες γιατί είχατε τάχα φροντίδα για τις λαϊκές συνοικίες και τους φτωχούς ανθρώπους και να είστε βέβαιοι για το εξής, ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί, γιατί εμείς αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη αυτών των ανθρώπων, των φτωχών ανθρώπων της λαϊκής συνοικίας που έχουν ανάγκη από ασφάλεια απέναντι στην εγκληματικότητα.

Να προσθέσω επίσης, κύριε Βούτση, το εξής, ότι όλη η αντιπαράθεση που γίνεται εδώ αυτές τις μέρες για το θέμα της ασφάλειας, δε γίνεται για το λόγο αυτόν που είπατε, δηλαδή αν είναι ασφαλής η Αθήνα ή όχι, αλλά γίνεται για το γεγονός ότι καταγγέλλετε την Ελληνική Αστυνομία, στιγματίζετε ένα ολόκληρο σώμα επειδή εμφανίστηκαν κάποια πολύ μικρά, κάποια λίγα περιστατικά αστυνομικής βίας, τα οποία δεν έχουν ακόμη εξιχνιαστεί, αλλά εμείς τα στείλαμε στο Συνήγορο.

Και θέλω να πω το εξής, επειδή καμώνεστε, ότι τώρα ανακαλύψατε την αστυνομική βία, θέλω να καταθέσω στη Βουλή, αυτό εδώ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της έρευνας του Συνηγόρου του Πολίτη, ο Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αστυνομικής Βίας, που αφορούσε το διάστημα β’ εξάμηνο του 2017 και όλο το 2018. Λοιπόν, εντοπίζει 321 περιστατικά αστυνομικής βίας, για τα οποία εσείς ουδέποτε ασχοληθήκατε, ουδέποτε επιληφθήκατε και επειδή με καλούσατε πριν από λίγες μέρες με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου αν θα πάω στον Εισαγγελέα τα συγκεκριμένα περιστατικά, θέλω να μου πείτε εσείς πόσα περιστατικά πήγατε από αυτά εδώ.

Εγώ το πρώτο πράγμα που έκανα, κάλεσα τον Συνήγορο του Πολίτη τον Ιούλιο, δέχθηκα τον Συνήγορο του Πολίτη συμφωνήσαμε, έχτισα θεσμούς, έβαλα ανεξάρτητους ανθρώπους όχι υπηρεσιακούς για να ελέγχουν τα περιστατικά αστυνομικής βίας και θα φέρω και άλλες ρυθμίσεις. Πείτε μου τι κάνατε εσείς σε 321 περιστατικά βίας που καταγγέλλει εδώ μέσα ο Συνήγορος του Πολίτη. Τίποτα δεν κάνατε και απλώς τώρα καμώνεστε πως ανακαλύψατε την αστυνομική βία και επαναλαμβάνω στιγματίσατε την Ελληνική Αστυνομία, ένα Σώμα, το οποίο κάθε μέρα παλεύει στις γειτονιές για να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα.

Εγώ λοιπόν σας δηλώνω το εξής, όταν θα υπάρχει ζήτημα για παράβαση του Νόμου του Συντάγματος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα είμαστε σκληροί, άτεγκτοι και θα πάμε, θα στέλνουμε οποιονδήποτε στον Εισαγγελέα, ο οποίος δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά από την άλλη πλευρά έχω ακόμη ένα ερώτημα ακόμα και τελειώνουμε. Ένα ερώτημα για σας: έχετε πάει στον Εισαγγελέα όλα αυτά τα χρόνια αυτούς που κατέστρεψαν πάνω από εκατό λεωφορεία και τρόλεϊ; Έχετε πάει στον εισαγγελέα αυτούς που κατέστρεψαν τα ακυρωτικά μηχανήματα του μετρό; Έχετε πάει στον εισαγγελέα αυτούς που κατέστρεψαν μαγαζιά και ιδιωτικές περιουσίες φτωχών ανθρώπων αγωνιστών της καθημερινότητας; Ποτέ.

Νομίζω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να συνέλθετε, νομίζω ότι πρέπει να κάνετε μια στροφή στο εσωτερικό σας, να δείτε τα προβλήματα τα οποία ουδέποτε αντιμετωπίσατε όλα αυτά τα χρόνια και παρακαλώ πολύ, για ένα ζήτημα όπως είναι η ασφάλεια να έχουμε τουλάχιστον ένα στοιχειώδες πεδίο συνεννόησης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα