ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ

Ο Νίκος Βούτσης (Αθήνα, 4 Μαρτίου 1951) είναι Έλληνας πολιτικός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (27 Ιανουαρίου 2015 - 28 Αυγούστου 2015). Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ανανέωσε τη βουλευτική του θητεία. Ο Νίκος Βούτσης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 1951 με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου και συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου. Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Από το 1980 έως το 1985 ο Βούτσης διετέλεσε γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού, του οποίου ήταν στέλεχος. Ήταν επίσης μέλος της κεντρικής επιτροπής και της εννεαμελούς γραμματείας του κόμματος μέχρι το 1986. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος Αττικής στον Κεντρικό Τομέα με τον συνδυασμό Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α΄Αθηνών στις εκλογές του Μαΐου 2012 και ανανέωσε τη θητεία του στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Στη Βουλή που σχηματίστηκε ανέλαβε γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012-Δεκέμβριος 2014). Επίσης, ήταν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Εξελέγη για τρίτη συνεχόμενη φορά βουλευτής στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 με το κόμμα του να καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Στο υπουργικό συμβούλιο που προέκυψε, ανέλαβε το νεοσύστατο υπερυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Νίκος Βούτσης

Βούτσης: Η κυβέρνηση έχει διανύσει το τελευταίο της μίλι

"Λαϊκή απαίτηση" χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά της κυβέρνησης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Βούτσης, τονίζοντας την ανάγκη για "προοδευτική διακυβέρνηση".

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης

Βούτσης: Καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τον όρο "γυναικοκτονία"

Να κάνει δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συμπεριληφθεί ο όρος "γυναικοκτονία" στον ποινικό κώδικα, κάλεσε την κυβέρνηση ο Νίκος Βούτσης.

Το logo του ΣΥΡΙΖΑ.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Έκθετη η κυβερνητική πλειοψηφία για το ζήτημα της Opinion poll

"Η πρόθεση της κυβέρνησης να μην ανοίξει το ζήτημα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, που άπτεται της ποιότητας της Δημοκρατίας και της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, είναι παραπάνω από εμφανής και την εκθέτει", σημείωσαν σε ανακοίνωσή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΣΕΠ

ΑΣΕΠ: Νέος πρόεδρος ο δικηγόρος Αθανάσιος Παπαϊωάννου

Ο δικηγόρος Αθανάσιος Παπαϊωάννου είναι ο νέος πρόεδρος του ΑΣΕΠ, μετά από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Ποιος εξελέγη αντιπρόεδρος και ποιοι είναι οι νέοι σύμβουλοι. Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Βούτσης (φωτογραφία αρχείου)

Βούτσης: Το έλλειμμα ενημέρωσης και οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες για τα γεγονότα στον Έβρο αφήνουν έδαφος σε πολεμικές κραυγές

Ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Βούτσης, εξέφρασε την ανησυχία του για τις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

ΣΥΡΙΖΑ: Θέλουν εξηγήσεις από το ΕΣΡ και θα τις έχουν στην Θεσμών και Διαφάνειας

Τις εξηγήσεις που εδώ και τουλάχιστον 20 ημέρες ψάχνει από το ΕΣΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την ευκαιρία να τις πάρει σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Νίκος Βούτσης

Ο πόλεμος για τον ρόλο του Σπίρτζη, ο Βούτσης και οι προειδοποιήσεις του Σκουρλέτη

Η παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Βουλής που “έκοψε” από το Πολιτικό Συμβούλιο τον πρώην υπουργό Μεταφορών και μαζί του και τους Αλέκο Φλαμπουράρη, Νάσο Ηλιόπουλο και Έφη Αχτσιόγλου. Η αντίδραση του Νίκου Παππά και ο “υποβαθμισμένος” ρόλος του Π. Σκουρλέτη

Ο Αλέξης Τσίπρας στην προσυγκέντρωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Πολυτεχνείο: Ο Τσίπρας επικεφαλής στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνοδεία Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Βούτση, Αννέτας Καββαδίας, Νίκου Παππά και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου βρέθηκαν στην προσυγκέντρωση και στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Νίκος Βούτσης (φωτογραφία αρχείου)

Νίκος Βούτσης: "Το Πολυτεχνείο ήταν μια δραματική έκφραση αγώνα για Ελευθερία"

Το Πολυτεχνείο αντέχει μέσα στο πέρασμα του χρόνου διότι είχε θύματα, είχε διαχρονικά μηνύματα που σφράγισαν την πρώτη μεταπολίτευση για χρόνια, δήλωσε ο κ. Βούτσης.

Εκδήλωση του "Πράττω"  "το μέλλον της προοδευτικής παράταξης" με ομιλητές τον Νίκο Κοτζιά τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση

Βούτσης: Ενδυνάμωση του προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην εκδήλωση του "Πράττω" με θέμα "Το μέλλον της προοδευτικής παράταξης" μίλησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής σημειώνοντας πως το «αντί-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο κεφαλαιοποιήθηκε πολιτικά με την αυτοδυναμία της ΝΔ.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς

Βούτσης, Κοτζιάς και Γερουλάνος συζητούν για "το μέλλον της προοδευτικής παράταξης"

Υπέρ της προγραμματικής συμφωνίας τάσσεται ο επικεφαλής του “Πράττω”, ενδιαφέρον εμφανίζει η τοποθέτηση του πρώην Προέδρου της Βουλής, ενώ οι πρωτοβουλίες του υποψήφιου Δήμαρχου Αθηναίων εκνευρίζουν τη Χαριλάου Τρικούπη.

Συζήτηση και ψήφιση των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις" στην Ολομέλεια της Βουλής.

Βουλή: Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

"Ιδεολογικές και πολιτικές ανεμοδούρες" χαρακτήρισε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών. "Κορωνίδα της διαμόρφωσης του νεοσυντηρητικού πόλου" χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Νίκος Βούτσης.

Νίκος Βούτσης

Βούτσης: Ξετυλίγεται το περιτύλιγμα του ακραία νεοφιλελεύθερου προγράμματος της ΝΔ

«Όσο περνούν οι ώρες, όλοι κατανοούν ότι την Κυριακή, ψηφίζουν για τη ζωή τους, για τα παιδιά, για το αύριο της χώρας, μετά τα μνημόνια», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στο ραδιόφωνο του News 24/7

Βούτσης: Η αναγνώριση συνόρων στην Κύπρο θα ήταν μια ολέθρια συνέπεια για όλους

Για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, της Αμμοχώστου και του ενδεχομένου διχοτόμησης της Κύπρου, μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος στην Α' Αθηνών, Νίκος Βούτσης, στο Ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης

Βούτσης: Δεν νιώθω ούτε ίχνος ενοχής κι ευθύνης - Δεν είμαστε απολογούμενοι ότι γίναμε ίδιοι και διατηρήσαμε το ίδιο καθεστώς

Αναφερόμενος στο ζήτημα των μετατάξεων στην Βουλή, ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει συμψηφισμός, ο λαός ζήτησε από όλους μας τομή» - Υπερασπίστηκε τις «θεσμικές τομές» σε θέματα προσωπικού στις οποίες προχώρησε.

Φωτό αρχείου: Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης

Βούτσης: Η εφαρμογή του νόμου δεν πρέπει να παίρνει ανθρωποφαγικό περιεχόμενο

Αναστέλλονται οι 32 μετατάξεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί, μεταξύ των οποίων και της κόρης της Τ. Χριστοδουλοπούλου."Δημιουργείται «κλίμα» ώστε να μην συζητηθούν άλλα ζητήματα, όπως η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου" σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής επισημαίνοντας την νομιμότητα της διαδικασίας με την οποία η Βουλή εναρμονίστηκε με την κινητικότητα στο Δημόσιο.

Νίκος Βούτσης - Συζήτηση στην Ολομέλια της Βουλής (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Βούτσης: Οι συμβάσεις ανανεώθηκαν "οριζόντια" χωρίς διακρίσεις

«Να αντιληφθούμε ότι στον 21ο αιώνα δεν πρέπει να αφήσουμε να σπάσει το επωαζόμενο αυγό του φιδιού για μια ακόμη φορά» επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής - Δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος της Βουλής ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών ο Ν. Βούτσης.

O Νίκος Βούτσης

Βούτσης για επίθεση στην Βουλή: Αντιδημοκρατικές ενέργειες, οξύνουν το κλίμα

Ο πρόεδρος της Βουλής καταδίκασε την επίθεση που έγινε πριν λίγο με κόκκινες μπογιές και καπνογόνα κατά της Βουλής σημειώνοντας ότι οι ενέργειες αυτές "δεν προσφέρουν τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες". Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζοντας την επίθεση.

O Νίκος Βούτσης στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Βούτσης: Οι κανόνες του διεθνούς δικαίου πρέπει να τηρηθούν από όλους

"Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε με την αίσθηση της ευθύνης μας, να μιλήσουμε και με την Ιστορία και να πούμε όλοι μαζί, 'Όχι. Ποτέ πια φασισμός στην Ελλάδα και την Ευρώπη", ανέφερε συγκινημένος ο πρόεδρος της Βουλής.

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ

Συνάντηση Βούτση - Ντιμιτρόφ: Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας

Συνάντηση του προέδρου της Βουλής και του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας στην Βουλή - Την ανάγκη να πειστούν οι πολίτες των δύο χωρών που διαφωνούν με την Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισαν οι δύο άνδρες.

Ο Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος της Βουλής

Βούτσης: Υπάρχουν ευθύνες για το Μάτι

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως έγιναν λάθος εκτιμήσεις, υπήρξε κακή επικοινωνία των υπηρεσιών και λανθασμένοι χειρισμοί που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι- Ερωτηθείς για χρόνο των εκλογών επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης πως αυτές θα διεξαχθούν το Φθινόπωρο.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού

Αντιπαράθεση Βούτση - Λοβέρδου για τις προσλήψεις στην Βουλή

"Αν τα στοιχεία δεν συνηγορούν στην άποψή μας, τουλάχιστον μην αλλάζουμε και την άποψη και τα στοιχεία", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής παρατηρώντας ότι έχουν γίνει 40-50 "σημειακές" προσλήψεις και μόνο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Φωτογραφία αρχείου

Συνταγματική αναθεώρηση: Πέρασε το άρθρο 3 για τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους

Παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι δεν πέρασε το 3,1 που αφορά την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, σύμφωνα με το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής αυτό εγκρίθηκε με 151 "ναι".