Σκόπια: Ο Ιβάνοφ χαιρετίζει την αποχή – “Το δημοψήφισμα απέτυχε”

default image

Ο πρόεδρος των Σκοπίων εκτιμά ότι ο λαός απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που ΕΕ και ΝΑΤΟ στέλνουν κοινό μήνυμα ότι πλέον εναπόκειται στους Σκοπιανούς να αποφασίσουν για την μελλοντική πορεία της χώρας τους.

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμά του πριν από λίγο, χαιρέτισε την επιλογή, όπως είπε, της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων της χώρας να απέχει από το χθεσινό δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και εκτίμησε ότι αυτό απέτυχε.

«H πραγματικότητα είναι πως το χθεσινό δημοψήφισμα απέτυχε και αυτοί που ισχυρίζονται το αντίθετο ας μην προσπαθήσουν να παραποιήσουν την πραγματικότητα» πρόσθεσε.

«Στο χθεσινό δημοψήφισμα, ο λαός απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε τη διαφωνία του με βιαστικές και επιζήμιες αποφάσεις,που εγκρίθηκαν χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί εθνική συναίνεση. Η σιωπηρή πλειοψηφία ήταν αυτή που αποφάσισε. Το μποϊκοτάζ είναι η φωνή εκείνων που είναι υποτιμημένοι και δεν ακούγονται» ανέφερε ακόμη.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ σημείωσε ακόμη ότι η βούληση της συντριπιτικής, όπως είπε, πλειοψηφίας των ψηφοφόρων να απέχουν από το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει σεβαστή απ΄όλους και ζήτησε από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να αναλάβει τις ευθύνες της για το “αποτυχημένο δημοψήφισμα”.

ΕΕ και ΝΑΤΟ πετάνε το μπαλάκι στα Σκόπια

Την ιστορική ευκαιρία που δημιούργησε για την πΓΔΜ και τους πολίτες της, η συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους που εξέδωσαν σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ.

Το πλήρες κείμενο της κοινής δήλωσης Στόλτενμπεργκ-Τουσκ έχει ως εξής:

«Η συμφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δημιούργησε μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα (σ.σ. την πΓΔΜ) να ενταχθεί στη διατλαντική και την ευρωπαϊκή κοινότητα ως ισότιμο μέλος. Αυτό θα αλλάξει τη ζωή του λαού της χώρας και της ζωής των παιδιών προς το καλύτερο. Στο χθεσινό συμβουλευτικό δημοψήφισμα, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων υποστήριξε αυτήν την πορεία. Τώρα είναι στα χέρια των πολιτικών στα Σκόπια να αποφασίσουν για τη μελλοντική πορεία. Οι αποφάσεις που λαμβάνουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα καθορίσουν την τύχη της χώρας τους και του λαού τους για πολλές επόμενες γενιές. Τους ενθαρρύνουμε να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα