Σκοπιανό: Νέο ραντεβού στη Βιέννη, με μικρές προσδοκίες

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με το Σκοπιανό ομόλογο του Νικολά Ντιμιτρόφ
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με το Σκοπιανό ομόλογο του Νικολά Ντιμιτρόφ EUROKINISSI

Με το χρόνο να πιέζει τα Σκόπια, στο γήπεδο των οποίων βρίσκεται πλέον η μπάλα, καθώς και στον απόηχο των χθεσινών κάθε άλλο παρά αισιόδοξων δηλώσεων Ζάεφ πραγματοποιείται σήμερα η τρίτη συνάντηση Νίμιτς- Κοτζιά- Ντιμιτρόφ στην έδρα του ΟΗΕ

Με χαμηλές προσδοκίες πραγματοποιείται σήμερα στη Βιέννη η τρίτη τριμερής συνάντηση για το Σκοπιανό, καθώς ο χρόνος (και οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί) πιέζουν, αλλά η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στο γήπεδο της οποίας βρίσκεται πλέον η μπάλα έχει να διαχειριστεί τα δικά της εσωτερικά ζητήματα.

Ειναι ενδεικτικό εξάλλου ότι χθες ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέσα στον Ιούνιο, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ να σπεύδει να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών, λέγοντας ότι μία συμφωνία δεν είναι δυνατή πρακτικά μέσα σε δύο εβδομάδες.

Στις 16.00 ώρα Ελλάδας αναμένεται να αρχίσει στις εγκαταστάσεις της τρίτης έδρας των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη, η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, παρουσία του προσωπικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Πρόκειται για την τρίτη παρόμοια συνάντηση των τριών που πραγματοποιείται στη Βιέννη, καθώς είχαν προηγηθεί δύο άλλες, στις 13 Φεβρουαρίου και στις 30 Μαρτίου, με την τελευταία να έχει φιλοξενηθεί στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς λόγω τότε της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών, οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ παρέμειναν την ημέρα εκείνη κλειστές.

Η τελευταία αυτή τριμερής συνάντηση της 30ής Μαρτίου, που είχε διαρκέσει 6,5 ώρες, εκτιμήθηκε ως ιδιαίτερα εποικοδομητική, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να τονίζει πως «είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μας φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης».

Ο ίδιος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως «έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειες τους ποια είναι αυτά στα οποία συμφωνούμε και ποια αυτά στα οποία διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Νίμιτς είχε αναφέρει πως η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και αυτό επιτρέπει να είναι κανείς αισιόδοξος για το μέλλον, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Ωστόσο, κατά την άποψή του, σημειώθηκε μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα, και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής και στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ζάεφ: Δεν είναι δυνατή η λύση σε δυο εβδομάδες

Χαν: "Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα υπάρξει λύση στο Σκοπιανό"

Στο γήπεδο των Σκοπίων

ADVERTISING

SHARE: