Σουλτς σε Τσίπρα: Ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή πορεία της

Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Για ειλικρινή διάλογο και διάθεση συνεννόησης μίλησε ο Μάρτιν Σουλτς στην έξοδο από το προεδρικό Μέγαρο και τις δηλώσεις που έκανε από κοινού με τον πρωθυπουργό (vid)

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου προέβη σε δηλώσεις από κοινού με τον πρωθυπουργό μετά από μια συζήτηση που κράτησε δύο ολόκληρες ώρες και όπως δήλωσαν και οι δύο πολιτικοί ήταν ειλικρινής και εις βάθος. Ο πρωθυπουργός επέμεινε στη θέση πως η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην μεταμνημονιακή εποχή, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε την ελπίδα του να παραμείνει η χώρα στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Τσίπρας: Καλωσορίζω έναν φίλο στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως συναντά "έναν πολύ καλό φίλο της Ελλάδας και προσωπικό μου φίλο από την περίοδο που ήμασταν υποψήφιοι για την προεδρία" και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον ομόλογό του σημειώνοντας πως "έχει πολλές φορές αποδείξει ότι εκπροσωπεί επάξια τον πιο δημοκρατικό θεσμό της ΕΕ το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο". Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως είναι σημαντικό για τις αξίες της Ευρώπης πως ήταν αυτός ο πρώτος που επισκέπτεται την Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για συζήτηση "κρίσιμη και εποικοδομητική που συμβάλει στη διαμόρφωση αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης" τονίζοντας πως αναφέρεται σε μια  "μεταμνημονιακή Ελλάδα" που διαπραγματεύεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Διαβάστε ακόμη: Ανοιχτό διάλογο στα όργανα της Ε.Ε ζητούν από το Μέγαρο Μάξιμου

Η μεταμνημονιακή Ελλάδα

"Για τέσσερα ολόκληρα χρόνια ο Έλληνας πλήρωνε την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία που αρνείτο να πληρώσει τους φόρους που της αναλογούν και στο παλιό καθεστώς πολιτικής που την προστάτευε. Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση" και εξήγησε πως διαβεβαίωσε την κ. Σουλτς πως είναι έτοιμη να προβεί σε μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν τέλος στην "πελατειακή συναλλαγή, τη διαφθορά και τη διαφυγή φόρων". 

Επιπλέον αναφέρθηκε σε μια αναγκαία "ανασυγκρότηση, χωρίς την επιμονή στο λάθος και στην αποτυχημένη συνταγή της λιτότητας και χωρίς την απερισκεψία της δημιουργίας νέων ελλειμμάτων".

Η κοινά αποδεκτή λύση θέλει χρόνο

Τέλος, αναφέρθηκε σε μια συζήτηση για "αμοιβαία επωφελή λύση στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος" αλλά συμπλήρωσε πως "η διαβούλευση αυτή για να είναι ουσιαστική χρειάζεται χρόνο. Κοινός μα στόχος η επιστροφή στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα. Διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια, εγγυόμαστε τη σταθερότητα". Ο κ. Τσίπρας έκλεισε λέγοντας πως "Η Ευρώπη θα προχωρήσει, θα κοιτάξει μπροστά σε ένα καλύτερο μέλλον, με περισσότερη αλληλεγγύη και με εκατέρωθεν εμπιστοσύνη".

Διαβάστε ακόμη: Σουλτς πριν την επίσκεψη στην Αθήνα: Δεν μπορείς να απαιτείς ενότητα και να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή

Δείτε τις δηλώσεις των δύο πολιτικών μετά τη συνάντησή τους:

Σουλτς: Πρώτη φορά αισθάνομαι ότι είχαμε έναν ειλικρινή διάλογο

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και δήλωσε πως "είναι ιδιαίτερη τιμή να είμαι ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος στην Ελλάδα". Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση πως ενώ δεν ήταν η πρώτη του φορά στη χώρα και στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε: "Σπάνια αισθάνθηκα να έχουμε συζητήσει τόσο ειλικρινά, σε θέματα ουσίας. Υπάρχουν οι διπλωματικές φράσεις για εποικοδομητικό διάλογο που λέγονται συχνά και συνήθως λέγονται όταν έχει προηγηθεί διαφωνία. Σήμερα θα πω ότι η συζήτηση ήταν ειλικρινής και εποικοδομητική, συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα και υπήρξαν και άλλα τα οποία χρήζουν περαιτέρω συζήτησης" ανέφερε.

Θα είμαστε εκεί στην προσπάθεια ενάντια στη φοροδιαφυγή

Ο Γερμανός πολιτικός τόνισε πως ήρθε στην Ελλάδα  γιατί πιστεύει "ότι τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας και όχι ο ένας για τον άλλο και βλέπω ότι αυτή την τακτική την επιβεβαιώνεται" είπε. "Χαίρομαι που η πρώτη έννοια της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, ο αγώνας κατά της κοινωνικής αδικίας ποιυ συνδέεται άρρηκτα με τη φοροδιαφυγή" ανέφερε και συμπλήρωσε πως τόσο το ευρωκοινοβούλιο, όσο και η Κομισιόν θα είναι αυστηροί και δίπλα στην Ελλάδα στο θέμα αυτό.

Διαβάστε ακόμη: Με το όπλο στραμμένο προς το Βερολίνο η Αφροδίτη της Μήλου στο εξώφυλλο του Economist

Χαίρομαι που δεν υπάρχουν μονομέρειες

Ο Σουλτς δήλωσε ικανοποιημένος πως κατά τη συζήτησή δεν υπήρξε τάση για μονομερείς πράξεις, ούτε επιμονή στο παραμείνει ο πρωθυπουργός στις θέσεις του. "Υπάρχει κάποιος φόβος στην Ευρώπη ότι ο Τσίπρας θα ακολουθήσει μόνος του τον δικό του δρόμο" σημείωσε, αλλά είπε πως διαπιστώνει πως ο πρωθυπουργός επιλέγει το διάλογο με τους εταίρους του. " Η κυβέρνηση θα καταθέσει προτάσεις και θα γίνει συζήτηση γι αυτό με διαφωνίες και συγκρούσεις".

Συζητήσαμε και για το θέμα της Ρωσίας

Ο Μάρτιν Σουλτς αποκάλυψε πως συζητήθηκε και το θέμα της κρίσης, αλλά και το θέμα που είχε σχέση με την κρίση με τη Ρωσία, σε ό, τι αφορά στο θέμα της Ουκρανίας. "Και όσο αναφορά σε αυτό το θέμα η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει με τους εταίρους της".

Ελπίζω η υπέροχη χώρας σας να μείνει στην ευρωπαϊκή πορεία

Ο σοσιαλιστής πολιτικός έκλεισε λέγοντας πως "ηταν μια συζήτηση κουραστική, αλλά ανάμεσα σε πολιτικούς που συνηθίζουν να μιλάνε ειλικρινά" και αναφέρθηκε στη φράση που χτύπησε σαν καμπανάκι: "Να σας συγχαρώ και να πω ότι ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία", ενώ συμπλήρωσε πως "δεν θα πρέπει να προσποιούμαστε ότι η Ελλάδα έχει σχέση μόνο με τους αρχαίους χρόνους. Η Ελλάδα πρόσφερε στην Ευρώπη το τέλος της δικτατορίας το 1974, αλλά και πολλούς αγωνιστές που θυσίασαν ακόμη και τη ζωή τους για τη δημοκρατία" ανέφερε και έκλεισε λέγοντας: "Η υποχρέωση η δικής σας ως πρωθυπουργού είναι να παραμείνετε κάτω από το πρίσμα της συνεργασίας."

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, Κυβέρνηση, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βαρουφάκης για Ρωσία: Τα ΜΜΕ να μην παραποιούν τις δηλώσεις μας. Η ΕΕ να σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία

Στρατούλης, Σπυρόπουλος διευκρινίζουν τις δηλώσεις Ρωμανιά: Κανένα θέμα με τις συντάξεις του Μαρτίου

Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι: Αν ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, θα επιδιώξουμε άλλη συνεργασία με την Ελλάδα. Ανησυχεί η Κίνα για τον ΟΛΠ

Στη Ρώμη ο Βαρουφάκης την ερχόμενη εβδομάδα

Bloomberg: Η πιθανότητα ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2015 έχει μειωθεί στο 30% από 70% πέρυσι

SHARE:

24Media Network