Σπυράκη για τη στάση της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο: ‘Αντιπερισπασμός στο σκάνδαλο Καμμένου’

Σπυράκη για τη στάση της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο: ‘Αντιπερισπασμός στο σκάνδαλο Καμμένου’
Δόθηκε σήμερα, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017, έκτακτη συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας από την εκπρόσωπο τύπου κυρία Μαρία Σπυράκη και τον Τομεάρχη Αμύνης κ. Βασίλη Κικίλια, με θέμα τις νέες αποκαλύψεις στο σκάνδαλο της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία στο οποίο εμπλέκεται ο κ. Πάνος Καμμένος (EUROKINISSI//Γιάννης Παναγόπουλος) Ευρωκίνηση

Τα ψηφίσματα του ευρωκοινοβούλιου έχουν την έννοια της παραίνεσης. Δεν ψηφίσαμε την παράγραφο των σοσιαλιστών γιατί θέλαμε τη δική μας διατύπωση. Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από το ευρωκοινοβούλιο

«Η ΝΔ ψήφισε υπέρ του ελέγχου του εμπορίου όπλων προς τη Σαουδική Αραβία.  Η ΝΔ ψήφισε το σύνολο του ψηφίσματος» του ευρωκοινοβουλίου και τις «δύο παραγράφους που καλούν το συμβούλιο να εξετάσει και να επιβλέψει το εμπόριο όπλων προς τη Σαουδική Αραβία» τόνισε η Μαρία Σπυράκη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επισημαίνοντας σχετικά με την καταψήφιση της παραγράφου 15.2 χτες ότι «πράγματι η ΝΔ καταψήφισε την πρόταση των σοσιαλιστών» γιατί «θέλαμε (σ.σ. στο πλαίσιο του ΕΛΚ) τη δική μας διατύπωση. Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν θόρυβο για αντιπερισπασμό στο σκάνδαλο Καμμένου».

Η κα Σπυράκη διένειμε μάλιστα και δύο παραγράφους από το σύνολο του ψηφίσματος που υπερψήφισε η ΝΔ στις οποίες γίνεται λόγος για «πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίων της Σαουδικής Αραβίας» στο πλαίσιο των καταγγελιών για «παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» στην Υεμένη.

Μάλιστα η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ χαρακτήρισε όψιμο και υποκριτικό το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα καθώς τόνισε ότι τέτοια ψηφίσματα υπάρχουν στο ευρωκοινοβούλιο από το Φεβρουάριο του 2016.

Ωστόσο η ΝΔ αποφεύγει να διευκρινίσει το αν ζητάει στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ευρωκοινοβουλίου την ακύρωση των συμφωνιών της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία για την πώληση όπλων, με την κα Σπυράκη να τονίζει ότι τα ψηφίσματα αυτά έχουν «την έννοια της παραίνεσης» συμπληρώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει συνάψει τη συμφωνία. Περιμένουμε να μας πει τι θα κάνει η κυβέρνηση», ενώ σε άλλο σημείο η κα Σπυράκη τόνισε ότι «οι πωλήσεις όπλων λαμβάνονται με απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Δεν κυβερνούμε εμείς», «η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία. Η αντιπολίτευση είπε απλώς ναι στη βουλή».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος από την πλευρά του συμπλήρωσε πως «αν υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών της Ευρώπης η ΝΔ θα ακολουθήσει αυτή τη θέση. Το ευρωκοινοβούλιο εκδίδει μόνο ψηφίσματα».

Μάλιστα η κα Σπυράκη εμμένοντας στις καταγγελίες της ΝΔ για σκάνδαλο Καμμένου και μεσάζοντα σε μια διακρατική συμφωνία σημείωσε ότι η κυβέρνηση σιωπά για τα όσα κατήγγειλαν χτες οι κ.κ. Βορίδης και Παναγιωτόπουλος για τα «ψευτοέγγραφα» του υπουργού Άμυνας σημειώνοντας μάλιστα «θα συνεχίζουμε να ρωτάμε γιατί η συμφωνία αυτή με τη Σαουδική Αραβία δεν εκτελέστηκε. Γιατί δεν μπήκαν τα λεφτά στα δημόσια ταμεία».

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Κώστας Τασούλας ως εκπρόσωπος της ΝΔ στην επιτροπή εξοπλισμών της βουλής τόνισε ότι από τον Απρίλη του 2015 «υπάρχουν και άλλες αποφάσεις για πώληση και άλλων πυρομαχικών (εκτός των 300χιλ βλημάτων) προς την ίδια χώρα (Σαουδική Αραβία). Γιατί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησαν ακύρωση και αυτών των συμφωνιών; Έχουμε δεύτερη απόφαση απόδειξη υποκρισίας. Άρα αυτό που πάει να γίνει είναι το άδειασμα Καμμένου επειδή τους ξεσκεπάσαμε», ενώ συμπλήρωσε επικαλούμενος δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα από το Μάρτη του 2017 ότι «η επιτροπή δεν ευθύνεται και δεν αποφασίζει την πώληση. Η κυβέρνηση αποφασίσει. Η επιτροπή εξοπλισμών κάνει ανάκληση γνώμης».

«Όσα έκανε η κυβέρνηση βλάπτουν τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία που είναι χώρα με επιρροή και δύναμη στο εξωτερικό» είπε ο κ. Κουμουτσάκος συμπληρώνοντας ότι «η εθνική άμυνα και η εξωτερική πολιτική της χώρας μπαίνει σε δεύτερη μοίρα από μια κυβέρνηση που νοιάζεται για το δικό της μικροπολιτικό συμφέρον και όχι αυτό της πατρίδας»., ενώ μετά την ανάγνωση χτες των δύο απόρρητων εγγράφων στο ΥΠΕΞ ο κ. Κουμουτσάκος άφησε να εννοηθεί ότι η Σαουδική Αραβία δεν προχώρησε στην υλοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα για να μην δοθούν «μίζες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα