Σπυράκη: Να πει ο Τσίπρας ποιοι είναι οι πρόθυμοι από άλλα κόμματα και με ποια κίνητρα

Σπυράκη: Να πει ο Τσίπρας ποιοι είναι οι πρόθυμοι από άλλα κόμματα και με ποια κίνητρα
H Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη Eurokinissi

Τρία ερωτήματα έθεσε στον πρωθυπουργό η εκπρόσωπος της ΝΔ. Πως σχολίασε τις δηλώσεις Σημίτη για τα περί προσφυγής σε νέο πρόγραμμα. “Η Μέρκελ γνωρίζει τις θέσεις Μητσοτάκη για Σκοπιανό, ο Μητσοτάκης λέει κατ ιδίαν ό,τι λέει και δημόσια”, δήλωσε για τα περί ανταλλαγής των συντάξεων.

Στην ανάγκη διεξαγωγής εκλογών το συντομότερο επέμεινε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υποστηρίζοντας ότι καθώς σήμερα υπάρχει αβεβαιότητα στη χώρα με ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα και με σοβαρές συνέπειες για τα εθνικά θέματα και την οικονομία, χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση για να επαναφέρει τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

“Κάθε μέρα που παραμένει ο κ.Τσίπρας στην κυβέρνηση ζημιώνεται ο τόπος” επανέλαβε η κ.Σπυράκη, καλώντας εκ νέου τον πρωθυπουργό να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά διαμηνύοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κρατάει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, αλλά σε χρόνο που εκείνη θα επιλέξει. “Η ΝΔ, όπως επανειλημμένα έχουμε πει, έχει όλα τα πολιτικά και θεσμικά όπλα στο τραπέζι. Η ΝΔ θα πράξει ό,τι πρέπει, όταν πρέπει” δήλωσε ειδικότερα.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ επέμεινε ότι δεν νοείται η κυβέρνηση να παραμείνει με ψήφο ανοχής. “Στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά δεν έχουμε δει κυβέρνηση μειοψηφίας και η αποχώρηση Καμμένου συνεπάγεται υποχρέωση του κ.Τσίπρα να έρθει στη βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης”, είπε και υπενθύμισε ότι “εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δε δίνεται εν λευκώ και για το λόγο αυτό δεν είχαμε κυβερνήσεις μειοψηφίας στην Ελλάδα”.

Έθεσε δε στον κ.Τσίπρα τρία ερωτήματα:

“Πρώτον, ο κ.Τζανακόπουλος στις 20 Ιουνίου προανήγγειλε ότι εάν ο κ.Καμμένος αποσύρει στήριξη του στην κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Τι έχει αλλάξει από τότε;

Δεύτερον, ο κ.Τσίπρας φέρεται να είπε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι εάν φύγουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση διαθέτει πλειοψηφία 151 βουλευτών. Τον καλούμε να πει σήμερα στους πολίτες ποιοι είναι οι πρόθυμοι βουλευτές από άλλα κόμματα και με ποια κίνητρα εκδηλωνουν τέσσερα χρόνια μετά προθυμία να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Τρίτον, την ώρα που ο κ.Καμμένος ετοιμάζει βαλίτσες για να αποχωρήσει από την κυβέρνηση συνυπογράφει με τον κ.Τσακαλώτο τροπολογία για αντισταθμιστικά ύψους 232 εκ ευρώ. Το 2017 ο κ.Τσίπρας αναφερόμενος στα F16 έλεγε ότι δε θα υπάρξουν αντισταθμιστικά. Τι έχει αλλάξει και στο παρά πέντε της αποχώρησης του κυβερνητικού εταίρου κατατίθεται αυτή η τροπολογία με συνοπτικές διαδικασίες;”

Υποστήριξε δε ότι “το πρόβλημα είναι των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν ότι αυτή η πλειοψηφία υπάρχει, να πουν με ποια κίνητρα βουλευτές που τέσσερα χρόνια είναι στην αντιπολίτευση, βλέπουν το φως το αληθινόν και προσχωρούν στην κυβέρνηση”. Είπε πάντως ότι δεν θέτει αυτό το ερώτημα για τους βουλευτές που θα στηρίξουν την κυβέρνηση σε περίπτωση πρότασης μομφής με αφορμή κάποια συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά υποστήριξε πως:

“Είναι εύλογο το ερώτημα που θέτω ως πολίτης και ως στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης”. Ερωτηθείσα εάν θα έπρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος να παρέμβει μετά την αποχώρηση του κ.Καμμένου από την κυβέρνηση, η κ.Σπυράκη απάντησε: “Αυτό που επισημαίνουμε ότι αβεβαιότητα βλάπτει τη χώρα και η κυβέρνηση σήμερα είναι το ομώνυμο της αβεβαιότητας, πολλώ δε μάλλον μία κυβέρνηση που στηρίζεται σε διεργασίες που φαίνεται ότι συζητώνται πίσω από κλειστές πόρτες. Είναι λοιπόν απαραίτητο να σταματήσει η αβεβαιότητα”.

Στο ερώτημα εάν η ΝΔ συμφωνεί με την άποψη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη πως εάν συνεχιστεί η σημερινή πολιτική θα υπάρξει σύντομα η ανάγκη προσφυγής σε νέο πρόγραμμα στήριξης, η εκπρόσωπος της ΝΔ αντέτεινε ως απάντηση την ανάγκη αλλαγής κυβέρνησης. “Αυτό είναι άποψη του κ.Σημίτη. Η ΝΔ επισημαίνει ότι χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση που θα δώσει σταθερότητα και θα επαναφέρει την ασφάλεια της χώρας”.

“Η Μέρκελ γνωρίζει τις θέσεις της ΝΔ για το Σκοπιανό”

Πολλές ερωτήσεις δέχθηκε η κ.Σπυράκη για το Σκοπιανό και την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ. Με αφορμή το ερώτημα, εάν υπάρχει άλλα περιθώρια χειρισμού από τη ΝΔ εφόσον η συμφωνία των Πρεσπών έρθει άμεσα στη Βουλή και ψηφιστεί, η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού πρώτα σημείωσε ότι “η ιστορία δε γράφεται με εάν”, δήλωσε:

“Στην Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτες οι επισκέψεις ξένων ηγετών ειδικά όταν εκπροσωπούν εταίρους και συμμάχους. Η κ.Μέρκελ γνωρίζει τις θέσεις της ΝΔ για το θέμα των Σκοπίων και ο Μητσοτάκης θα επαναλάβει τις θέσεις αυτές στη συνάντηση που θα έχουν. Η ΝΔ δε θα επικυρώσει τη συμφωνία αυτή είτε στην παρούσα είτε στην επόμενη βουλή”.

Στο ερώτημα εάν θα επαναλάβει ο πρόεδρος της ΝΔ και προσωπικά κατά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο την κατηγορία περί ανταλλαγής της μη περικοπής των συντάξεων με τη συμφωνία των Πρεσπών, η κ.Σπυράκη απάντησε: “Ο κ.Μητσοτάκης ό,τι λέει δημόσια το λέει και στις κατ ιδίαν συζητήσεις. Να εξηγήσουμε όμως ότι Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στη Μέρκελ τις θέσεις της ΝΔ αναλυτικά και θα τις επαναλάβει. Αλλά δε θα είναι το μοναδικό θέμα της συνάντησης η συμφωνία των Πρεσπων, αλλά καθώς πρόκειται για αδελφό κόμμα μία σειρά θέματα θα μπουν στο τραπέζι.”

Όσον αφορά στο πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και εάν υπάρχει εκεί η δυνατότητα παρέμβασης, η εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε όλους να ρίξουν μία προσεκτική ματιά στο κείμενο της συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο μιλάει για ταυτόχρονη διαδικασία. “Είναι σαφές ότι είναι συνδεδεμένα το ένα με το άλλο” είπε και πρόσθεσε: “Εφόσον δεν επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, τότε δεν υπάρχει συμφωνία”.

Ειρωνικά σχολίασε η κ.Σπυράκη τις πληροφορίες της ΕΡΤ ότι η κ.Μέρκελ κατά τις κοινές δηλώσεις με τον κ.Τσίπρα θα αδειάσει τη ΝΔ όσον αφορά στα περί ανταλλαγής της μη περικοπής των συντάξεων με τη συμφωνία των Πρεσπών. “Δεν τοποθετούμαι σε σενάρια αλλά είναι εντυπωσιακό ότι δημόσια τηλεόραση έχει τόσο καλή πλ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα