Στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ο ‘καθαρός διάδρομος’

Στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ο ‘καθαρός διάδρομος’

Το τελευταίο «θερμό» επεισόδιο της πολιτικής σεζόν φαίνεται πως ήταν η χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία και πλέον, έχοντας αφήσει πίσω της την κρίση των σκουπιδιών και άλλα περιφερειακά θέματα καθημερινότητας, η κυβέρνηση σχεδιάζει την «επόμενη μέρα» του κυβερνητικού έργου

Την εμπλοκή όλου του κομματικού μηχανισμού, αλλά και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπόνηση της στρατηγικής που θα ακολουθήσει εφεξής η κυβέρνηση επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας, εξ ου και τις επόμενες ημέρες η Κουμουνδούρου προγραμματίζει σύγκληση όλων των κομματικών οργάνων, προκειμένου να ακουστούν οι απόψεις όλων και να χαραχθεί μία κοινά συμπεφωνημένη κυβερνητική πολιτική.

Ανησυχία και ενστάσεις

Εξάλλου, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κατέστησε σαφές, στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα και για τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης, πως θέμα κυβερνητικής συνοχής δεν υφίσταται, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η κατάσταση στο εσωτερικό του  κυβερνώντος κόμματος είναι ευχάριστη. Τουναντίον, πολλά στελέχη ανησυχούν για το κατά πόσον «βγαίνει» το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ άλλοι θέτουν επιτακτικά την ανάγκη να προωθήσει η κυβέρνηση κοινωνική και αριστερή ατζέντα, ώστε να αφήσει ένα συγκεκριμένης ιδεολογίας «αποτύπωμα» στην πολιτική ζωή του τόπου.

Η αξιολόγηση, λοιπόν, ολοκληρώθηκε, τα μέτρα ψηφίστηκαν, οι βουλευτές της συμπολίτευσης στάθηκαν για μία ακόμη φορά στο ύψος των περιστάσεων και τώρα ξεκινά… η κριτική. Τις τελευταίες ημέρες, ολοένα και περισσότεροι βουλευτές, αλλά και κομματικά στελέχη εμφανίζονται ανήσυχα για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ σε περιφερειακό επίπεδο όλο και παρατηρούνται «επεισόδια» -όπως οι χθεσινές σαφέστατες αιχμές που άφησε ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, κατά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, για όσα είπε ο τελευταίος στο συνέδριο του Economist περί την «ανάγκη» να πάρει η κυβέρνηση την «ιδιοκτησία» (sic) του προγράμματος, αλλά και σχετικά με το ότι… ουδείς περίμενε την τελική ρύθμιση του χρέους πριν ολοκληρωθεί το τρίτο Μνημόνιο.

Στα όργανα

Τούτων δοθέντων, στο Μαξίμου κρίθηκε απαραίτητο να συνεδριάσουν, μεσούντος του θέρους, όλα τα όργανα του κυβερνώντος κόμματος, ώστε αφενός να μην κατηγορείται η ηγεσία πως έχει αφήσει την Κουμουνδούρου να «υπολειτουργεί», αφετέρου με στόχο να συμφωνήσουν όλοι πως η κυβερνητική πολιτική έτσι όπως έχει χαραχθεί αποτελεί τον μόνο ρεαλιστικό δρόμο. Στο πλαίσιο αυτό, πολλά κορυφαία στελέχη του κόμματος, αλλά και της κυβέρνησης, προεξάρχοντος του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Παναγιώτη Ρήγα, περιοδεύουν πολλές μέρες κάθε εβδομάδα ή δεκαπενθήμερο, υλοποιώντας την οδηγία του πρωθυπουργού να μην χαθεί το νήμα της επικοινωνίας μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και των μελών του, όπως επίσης και των τοπικών στελεχών.

Παραλλήλως, όλα δείχνουν πως ως το τέλος της εβδομάδας, θα συγκληθεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, προκειμένου να συνεκτιμηθούν οι τελευταίες εξελίξεις και τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση.

Αμέσως μετά, ως τα μέσα του Ιουλίου –αφού μετά θα είναι πρακτικά αδύνατο, λόγω θέρους, να συγκροτηθεί απαρτία- θα συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή. Και στις δύο αυτές συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός θα υπερασπιστεί την συμφωνία, θα εκθέσει όλα τα στοιχεία βελτίωσης της οικονομίας που σηματοδοτούν ότι η χώρα μπαίνει στις ράγες εξόδου από το Μνημόνιο και, φυσικά, θα ζητήσει να ακούσει τις γνώμες των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και να επικυρωθεί η κυβερνητική στρατηγική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα