Σταϊκούρας: Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι σημαντική

O Υπουργός Οικονoμικών Χρήστος Σταικούρας
O Υπουργός Οικονoμικών Χρήστος Σταικούρας EUROKINISSI

Σε συνέδριο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραβρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος κατά το χαιρετισμό του τόνισε ότι βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι τα τραπεζικά ιδρύματα να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.

Βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου και συνολικά της κυβέρνησης είναι τα τραπεζικά ιδρύματα να αποτελέσουν, ξανά, μοχλό ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας, επισήμανε σε χαιρετισμό του σε συνέδριο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η βελτίωση της σύνθεσης, της δομής και της ποιότητας τόσο του παθητικού όσο και του ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων θα μειώσει τους τραπεζικούς κινδύνους, θα ενδυναμώσει τα οργανικά έσοδα, θα ενισχύσει την ικανότητα δημιουργίας κεφαλαίων, θα αποκλιμακώσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, θα τονώσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση προχώρησε στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, απαλλάσσοντας την ελληνική οικονομία από ένα μεγάλο «βαρίδι». Επίσης μείωσε τον φόρο ακίνητης περιουσίας, βελτιώνοντας την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Επιπροσθέτως βελτίωσε, σε συνεργασία με τις τράπεζες, το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, βελτιώνοντας επίσης - αν αξιοποιηθεί από τους πολίτες η ρύθμιση - την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, είπε ο υπουργός

ADVERTISING

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ως αποτέλεσμα - κυρίως - της υλοποίησης ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου οικονομικού σχεδίου, έχουν οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού, με αποτέλεσμα η πρόσβαση των πιστωτικών ιδρυμάτων στις αγορές κεφαλαίου - σταδιακά - να αποκαθίσταται, καταθέσεις να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα και η πιστοληπτική ικανότητα εταιρειών και νοικοκυριών να βελτιώνεται. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις εσωτερικού αυξήθηκαν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ ή 1,5% μέσα στους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι παρά τα έντονα σημάδια σταθεροποίησης, ανάκαμψης και βελτίωσης της κατάστασης, το μεγάλο πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας παραμένει η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία ανέρχονται στα 75 δισ. ευρώ, σημαντικά μειωμένα έναντι του ιστορικού ύψους του Μαρτίου 2016 (-30%, τότε 107 δισ. ευρώ), αλλά ακόμη στα επίπεδα Δεκεμβρίου 2014, στο 43,6%.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο, όπως τόνισε ο υπουργός ότι η μείωση προέρχεται κυρίως με διαγραφές δανείων και δευτερευόντως - πρόσφατα - με ορισμένες πωλήσεις, ενώ παρατηρείται αδυναμία μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω παροχής αποτελεσματικών λύσεων ρύθμισης, κυρίως λόγω των υψηλών ποσοστών επαναθέτησης δανείων. Ταυτόχρονα όπως είπε υπάρχει πολύ κακή επίδοση στη στεγαστική πίστη, όπου το 1/3 περίπου των κόκκινων δανείων έχουν κάνει αίτημα για υπαγωγή στο «νόμο Κατσέλη».

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, κατανόησε ότι η επίλυση αυτού του προβλήματος είναι υψίστης σημασίας για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. Υπό το πρίσμα αυτό, υιοθέτησε συστημική λύση, κατά τα πρότυπα της Ιταλίας, όπου το κράτος εγγυάται, μέσω σχήματος προστασίας ενεργητικού, το καλύτερο μέρος της τιτλοποίησης κόκκινων δανείων, έναντι προμήθειας.

Το σχήμα αυτό έχει ήδη λάβει την έγκριση της Επιτροπής, ολοκληρώθηκε η εσωτερική διαβούλευση, ολοκληρώνεται η διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, στέλνεται άμεσα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές για γνωμοδοτήσεις, και εισάγεται στο Ελληνικό κοινοβούλιο προς ψήφιση, τις επόμενες εβδομάδες. Εκτιμάται ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι σημαντική, μπορεί να υπερβεί και το 40% του υφιστάμενου - στο τέλος του έτους - συσσωρευμένου αποθέματος κόκκινων δανείων, ανέφερε, τονίζοντας ότι ήδη το ενδιαφέρον επενδυτών και πιστωτικών ιδρυμάτων είναι έντονο.

Ταυτόχρονα, τόνισε, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στο σκέλος της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, υπό το πρίσμα των δανειοληπτών και της σχέσης αυτών με το τραπεζικό σύστημα. Προωθούμε και βελτιώνουμε εργαλεία και διαδικασίες ρύθμισης οφειλών των δανειοληπτών, συνεχίζοντας, απρόσκοπτα και αδιάλειπτα, την προσπάθεια για την ανακούφιση των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών. Παράλληλα, εστιάζουμε, μαζί με τα πιστωτικά ιδρύματα, στην ανάγκη επιβράβευσης της συνέπειας, προσθεσε ο κ.Σταικούρας.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρήστος Σταϊκούρας
SHARE:

24Media Network