Σταθάκης: Δεν υπάρχει σκάνδαλο στον ΔΕΣΦΑ

Discussion regarding the upcoming multi - draft bill, at the plenary hall of the Greek parliament, on May 22, 2016 /        ,    ,  22 M, 2016
Discussion regarding the upcoming multi - draft bill, at the plenary hall of the Greek parliament, on May 22, 2016 / , , 22 M, 2016 SOOC

Αμφισβήτησε τα 2/3 των καταγγελιών κατά του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΕΣΦΑ και χαρακτήρισε συνηθισμένη πρακτική την προαγωγή προ συνταξιοδότησης

Στήριξη στον επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ που κατηγορείται ότι χορήγησε στον εαυτό του «χρυσό εφάπαξ» παρέσχε από τη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υποστηρίζοντας ότι δεν ισχύουν όσα λέγονται περί σκανδάλου.

«Βρήκατε λάθος πεδίο για να ανακαλύψετε σκάνδαλο» ανέφερε ο Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή απαντώντας σε βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που κάλεσαν την κυβέρνηση να πάρει άμεσες πρωτοβουλίες για τα «χρυσά golden boys» του ενεργειακού τομέα. Ο κ. Σταθάκης σημείωσε, μάλιστα, ότι από τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης δεν ισχύουν τα 2/3 και υπογράμμισε ότι η προαγωγή προ της συνταξιοδότησης είναι πολύ συνηθισμένη πρακτική στο Ελληνικό Δημόσιο.

ADVERTISING

«Δεν είναι ατόπημα η προαγωγή προ της συνταξιοδότησης» είπε χαρακτηριστικά. Πάντως δεν παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τις αμοιβές του προέδρου του ΔΕΣΦΑ παραπέμποντας για λεπτομέρειες στη συζήτηση του θέματος στη Βουλή, στο πλαίσιο σχετικής ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Σκρέκας. «Όλα τα νούμερα θα τα δείτε στη Βουλή όταν θα κατατεθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πρόκειται για σκάνδαλο περιωπής

Στον αντίποδα οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για την υπόθεση. «Πόσο σύνηθες είναι να ανεβαίνει ο πρόεδρος δύο κλιμάκια και να παίρνει εφάπαξ τρεις μέρες;» διερωτήθηκε η τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Κατηγόρησε, μάλιστα, τον πρόεδρο του ΔΕΣΦΑ ότι μετέφερε 10 εκ. ευρώ της επιχείρησης σε ασφαλιστικό φορέα άλλων για να διασφαλίσει τα χρήματα των συνταξιούχων από τυχόν bail in (κούρεμα καταθέσεων).

Η απάντηση της ΔΕΣΦΑ

Απάντηση στα δημοσιεύματα σχετικά με τις αμοιβές και αποζημιώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ έδωσε απόψε η επιχείρηση με ανακοίνωση στην οποία επισημαίνονται τα εξής:

«Είναι απολύτως αναληθές ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ έδωσε προαγωγή στον εαυτό του, καθώς επίσης και ότι, δήθεν έλαβε, ως εφάπαξ, ποσό 100.000 ευρώ πλέον αυτού που θα εδικαιούτο ως εργαζόμενος της εταιρείας.

Η πραγματικότητα έχει ως ακολούθως:

1. Η εταιρεία ΔΕΣΦΑ Α.Ε. είναι πιστοποιημένος Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ο διορισμός και οι όροι απασχόλησης των Μελών του Δ.Σ. πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας, υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

2. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Διευθύνοντος Συμβούλου, τον Σεπτέμβριο του 2016, το αρμόδιο εταιρικό όργανο, δηλαδή το Εποπτικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ, προσδιόρισε τις αμοιβές και αποζημιώσεις του, όπως προβλέπεται στην κείμενη εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεδομένου ότι, σύμφωνα με το Καταστατικό της Εταιρείας (Π.Δ. 33/2017, ΦΕΚ Α' 31), ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο αυτής, η αποζημίωσή του καθορίσθηκε στο ύψος των αποδοχών των εργαζομένων της εταιρείας της ανώτατης διευθυντικής βαθμίδας, όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση του ΔΕΣΦΑ. Στις κατά τα ανωτέρω αποδοχές του εφαρμόζονται, σύμφωνα με την απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου οι περικοπές των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, όπως έχουν εφαρμοσθεί στο σύνολο του προσωπικού του ΔΕΣΦΑ. Δεν έγινε χρήση των διατάξεων του Ν. 4354/2015, με τις οποίες αίρονται οι περιορισμοί στις αποδοχές των οργάνων διοίκησης.

3. Περαιτέρω, σύμφωνα με τις εταιρικές διαδικασίες που ισχύουν στον ΔΕΣΦΑ και τους όρους της ΕΣΣΕ, όλοι οι εργαζόμενοι υποχρεούνται, εντός νόμιμης προθεσμίας, να γνωστοποιούν στην εταιρεία τη συμπλήρωση των συντάξιμών τους χρόνων, σύμφωνα με τα ισχύοντα στους οικείους ασφαλιστικούς τους φορείς, το οποίο και έπραξε ο Διευθύνων Σύμβουλος, ως όφειλε.

Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ο διορισμός ενός προσώπου σε συλλογικό όργανο διοίκησης μίας εταιρείας δεν σχετίζεται με τυχόν υφιστάμενη εργασιακή σχέση του προσώπου αυτού με την εταιρεία, τα δε δικαιώματα ενός εργαζομένου, που απορρέουν από την κείμενη εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία, δεν περιορίζονται λόγω του διορισμού του ως μέλους του συλλογικού οργάνου.

4. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό πρόγραμμα, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας, οι τοποθετήσεις των διαθεσίμων της γίνονται κατά τον βέλτιστο και οικονομικά αποδοτικότερο και ασφαλέστερο για την ίδια τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό επελέγη η τοποθέτηση των σχετικών διαθεσίμων, κατά τρόπο ώστε η απόδοση που διασφαλίζεται για την εταιρεία να είναι επωφελέστερη από την έως τώρα τοποθέτηση σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Τα σχετικά ποσά συμπεριλαμβάνονται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας όλων των χρήσεων, από την ίδρυσή της έως σήμερα (έτη 2007-2016).

Όπως αυτονόητα προκύπτει από τα παραπάνω, η τοποθέτηση αυτή δεν επηρέασε ούτε επηρεάζει καθόλου τα κέρδη της εταιρείας ούτε και μεταβάλλει δυσμενώς τα δεδομένα με τα οποία υπολογίζονται τα τιμολόγιά της.

Το πρόγραμμα αυτό δεν αφορά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος δεν εντάχθηκε σε αυτό».

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χρυσές αποζημιώσεις 'τύπου ΑΔΜΗΕ' και στον ΔΕΣΦΑ

SHARE:

24Media Network