Στη ΡΑΕ σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας για τα υπερκέρδη και την ακρίβεια

Στη ΡΑΕ σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας για τα υπερκέρδη και την ακρίβεια
Το θέμα του εντοπισμού των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας αναμένεται να θέσει στην ΡΑΕ ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στην Βουλή η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επισκέπτεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Αναμένεται να θέσει με επίταση το ζήτημα του ελέγχου των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας, που ο ΣΥΡΙΖΑ συσχετίζει με τους φουσκωμένους λογαριασμούς και την ενεργειακή ακρίβεια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία ακόμη θεσμική παρέμβασή του για το ζήτημα που «καίει» τα νοικοκυριά σε ολόκληρη της χώρα, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής Αθανάσιο Δραγούμα. Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση αναμένεται να θέσει το ζήτημα των ελέγχων στην ενεργειακή αγορά όπου καταγράφονται συνεχείς ανατιμήσεις. Επίσης όμως το θέμα του υπολογισμού των υπερκερδών των επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας για τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε στην Βουλή ότι θα ελέγξει και εφόσον υπάρχουν θα φορολογήσει.

Νέα θεσμική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την φορά με την επίσκεψη του προέδρου του στην ΡΑΕ Eurokinissi

Στα 14 δις τα υπερκέρδη

Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από τα τέλη Μαρτίου είχε κάνει λόγο για υπερκέρδη των εταιριών – παρόχων της τάξης του 1,4 δις ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει τότε σε ομιλία του στην Βουλή: «Από τον Ιούλιο του 21 μέχρι το Φλεβάρη του 2022 το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η μέση συνολική τιμή της αγοράς ήταν στα 202 €. Και αυτό διότι υπολογίζουμε από την αρχή από τον Ιούλιο και το τελευταίο διάστημα έχει εκτοξευτεί. Υπήρξαν μέρες που την που την έβρισκες στα 300 με 350 ευρώ. Αν θεωρήσουμε ότι η μέση τιμή ήταν 153 ευρώ, μεσοσταθμικά σημαίνει ότι είχανε κέρδος 49 € την μεγαβατώρα. Στην αντίστοιχη περσινή χρονιά το αντίστοιχο κέρδος των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 2 έως 3 € και τώρα πήγε στα 50 ευρώ. Αυτά τα 49 € δημιουργούν ένα υπερκέρδος για τις εταιρείες στο οκτάμηνο 1,7 δις ευρώ. Αν από τα παραπάνω αφαιρέσουμε τις όποιες επιστροφές και εκπτώσεις προκύπτει επίσης ένα ιλιγγιώδες ποσό αυτό των 1,4 δισ. ευρώ».

Η τροπολογία για την ρήτρα αναπροσαρμογής

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί και αναμένεται να δώσει στην δημοσιότητα την τροπολογία που ανήγγειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την αναστολή πληρωμής της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής. Δηλαδή της ρύθμισης που «φουσκώνει» τους λογαριασμούς του ρεύματος προσαρμόζοντάς τους στις αναθεωρημένες προς τα πάνω τιμές. Η τροπολογία θα κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Βουλή μετά τις διακοπές του Πάσχα, την ερχόμενη Τρίτη. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έχει καλέσει όλα τα πολιτικά κόμματα να υπερψηφίσουν την ρύθμιση.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενό της τροπολογίας χθες, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, χωρίς να τους κόβεται το ρεύμα, μέχρις ότου κριθεί η νομιμότητά της στα ελληνικά δικαστήρια». Να σημειωθεί ότι κατά της ρήτρας έχουν ήδη προσφύγει οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την συγκεκριμένη διάταξη «τέχνασμα που αυξάνει, διπλασιάζει, τριπλασιάζει τους λογαριασμούς ρεύματος στον καταναλωτή. Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι παράλογη, είναι και παράνομη. Είναι ένα τέχνασμα για να μετακυλίεται όλο το κόστος στον καταναλωτή και οι πάροχοι και παραγωγοί να μην έχουν κανένα επιχειρηματικό ρίσκο».

Αναφορά στη Βουλή για τις επιπτώσεις της ενεργειακής ακρίβειας στην βιομηχανία κατέθεσαν ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Σωκράτης Φάμελλος ώς αρμόδιοι τομεάρχες Ανάπτυξης και Ενέργειας, αντίστοιχα. Eurokinissi

Επιπτώσεις στην βιομηχανία

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την θεσμική πίεση προς την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης (Ανάπτυξης) και Σωκράτης Φάμελλος (Ενέργειας) κατέθεσαν στην Βουλή κοινή αναφορά για τις συνεχείς αυξήσεις στις χονδρεμπορικές τιμές και τις επιπτώσεις του στην βιομηχανία. Με αφορμή μάλιστα την νέα επιστολή που έστειλε η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) όπου γίνεται λόγος για πρακτικές που οδηγούν σε υπέρογκες αυξήσεις.

Στο κείμενο επισημαίνεται «η απροθυμία των Εταιρειών – Παραγωγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, ελλείψει στοιχειώδους ανταγωνισμού, να προσφέρουν ένα ελάχιστο ποσοστό του portfolio παραγωγής τους μέσω διμερών συμβολαίων, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα όλη η παραγόμενη ενέργεια να περνά μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας, τις τιμές του οποίου διαμορφώνουν πλέον χωρίς ρίσκο οι παραγωγοί». Τονίζεται μάλιστα ότι αυτή η τακτική «ενδέχεται να δημιουργεί συνθήκες χειραγώγησης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, καθώς πλέον οι παραγωγοί καθίστανται αδιάφοροι ως προς τις τιμές που οι ίδιοι διαμορφώνουν στη χονδρεμπορική αγορά, γεγονός που επιβάλει άμεση ρυθμιστική παρέμβαση για τον έλεγχο των τιμών που διαμορφώνονται στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Οι άμεσες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Επίσης ο βουλευτής και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος επανέφερε με δηλώσεις του τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου της ακρίβειας. Όπως είπε «η αγοραστική δύναμη των άλλων ευρωπαίων πολιτών είναι πολλαπλάσια των Ελλήνων. Δεν έχουμε τις ίδιες δυνατότητες με το Γάλλο ή τον Γερμανό πολίτη. Γι αυτό ζητάμε: Να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα αλλά η κυβέρνηση δεν τον μειώνει επιδοτώντας ουσιαστικά την κερδοσκοπία. Να μπει ανώτατο όριο αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος, όπως έκανε ο Μακρόν στη Γαλλία. Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης. Να αυξηθεί στα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός για να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Και να ρυθμιστούν οι οφειλές που σωρεύτηκαν το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας, η οποία εξακολουθεί να είναι παρούσα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα