Στη Σύνοδο Τουρκίας - ΕΕ στη Βάρνα ο Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Kayhan Ozer/Pool Photo via AP)
Ο Πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Kayhan Ozer/Pool Photo via AP) AP

Ώρες μετά την σκληρή στάση της Ένωσης απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας η τουρκική προεδρεία επιβεβαίωσε την παρουσία Ερντογάν στην επικείμενη Σύνοδο στη Βουλγαρία. Ακιντζί: Στο φυσικό αέριο έχουν δικαίωμα και οι Τουρκοκύπριοι

Ο Πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα λάβει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα φιλοξενηθεί στη Βουλγαρία από τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα, θα ανταλλαχθούν απόψεις για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ορισμένα θέματα από τότε που έγινε η Συμφωνία για το Μεταναστευτικό της 18ης Μαρτίου και τα συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν από δω κι έπειτα.

Υπογραμμίστηκε ότι η επικείμενη συνάντηση θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για την αξιολόγηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ και την συζήτηση των περιφερειακών και διεθνών θεμάτων.

Αναφέρθηκε εξάλλου ότι επί τη ευκαιρία της επίσκεψης προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ του ΠτΔ Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Ακιντζί: Δεν θα γίνει δεκτή οποιαδήποτε εξίσωση που θα αποκλείει Τουρκία και Τουρκοκύπριους


Εάν θέλουμε μια εξέλιξη από την οποία θα μπορούσαν να βγουν κερδισμένες όλες οι πλευρές στην Κύπρο, σε αυτήν θα πρέπει να βρίσκονται και οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος του "ψευδοκράτους".

Ο Ακιντζί συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον «Πρωθυπουργό» Τουφάν Έρχουρμαν, τον “αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών” Κουντρέτ Όζερσαϊ και με τον “υπουργό Εθνικής Παιδείας και Πολιτισμού” Τζεμάλ Όζγιγιτ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος Ακιντζί ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα αξιολογηθεί η πιθανότητα για τη δυνατότητα μιας συνάντησης κοινωνικού περιεχομένου με τον ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη.

Αν υπάρχει ένα πρόβλημα στην Κύπρο ή κάπου αλλού, ο τρόπος για να επιλυθεί είναι να συναντηθούμε και να προσπαθήσουμε να το λύσουμε, είπε ο Ακιντζί, προσθέτοντας τα παρακάτω:

«Δεν μπαίνεις στο ίδιο πλαίσιο, ξέροντας ότι δεν θα έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα κάνοντας τα ίδια πράγματα. Επομένως εμείς δεν έχουμε θέμα να μην συναντηθούμε, να μην συνομιλήσουμε, να μην βρεθούμε».

Υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διαφανεί μια σοβαρή αλλαγή νοοτροπίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ανέφερε το εξής:

«Οι Τουρκοκύπριοι δεν προτίθενται να εισέλθουν σε μια κατάσταση αναποτελεσματική, ανοικτού τέλους, μη επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, που θα ονομάζεται νέα, θα διεξάγεται με τις παλιές μεθόδους και στο ίδιο πλαίσιο, θα φέρει τα ίδια αποτελέσματα, την αναποτελεσματικότητα», σημείωσε.

Ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ότι στα φυσικά πλούτη που θα εξορυχθούν στην Μεσόγειο έχουν δικαίωμα και οι Τουρκοκύπριοι, τονίζοντας ότι υπάρχει μια Ελληνική πλευρά που αυτό το λέει μόνο ρητορικά αλλά στην πράξη δεν προσπαθεί να εκπληρώσει τα απαιτούμενα για να γίνει αυτό.

«Εάν είναι επιθυμητή μια εξέλιξη από την οποία θα μπορούσαν να βγουν κερδισμένες όλες οι πλευρές στην Κύπρο, σε αυτήν θα πρέπει να βρίσκονται και οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία», είπε.

Υπογράμμισε επίσης ότι δεν θα γίνει δεκτή οποιαδήποτε εξίσωση από την οποία θα αποκλείονται η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ερντογάν, Τουρκία, Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τουρκία: Απαράδεκτες οι επικρίσεις της ΕΕ

SHARE:

24Media Network