Το στίγμα του για την αναθεώρηση του Συντάγματος δίνει ο Τσίπρας

Το στίγμα του για την αναθεώρηση του Συντάγματος δίνει ο Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει σήμερα με αντικείμενο την πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το παιχνίδι των προκλήσεων με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα δύο στρατόπεδα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τα βλέμματα σε Φίλη- Κοτζιά.

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση θα συζητήσει σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, στον απόηχο όμως και της ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης Κοτζιά- Καμμένου, που ουδόλως έληξε με την παραίτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 12. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παρουσιάσει τους άξονες της πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη εβδομάδα. Καθώς και να επαναλάβει προς τους πολιτικούς αρχηγούς την πρόσκληση που τους απηύθυνε χθες μέσω επιστολής “Να μην αφήσουμε στις καλένδες της επόμενης πενταετίας, ώριμες αλλαγές στο Σύνταγμά μας, που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και να ενισχύσουν τη δημοκρατική λειτουργία του Πολιτεύματος.”

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε προς το Μαξίμου ότι δε θα ψηφίσει για αναθεώρηση του Συντάγματος εάν δεν συμφωνηθεί να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που θα προτείνουν και η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση. Το κύριο σημείο τριβής (αλλά όχι το μόνο) είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 στην οποία επιμένει η ΝΔ, πάγια θέση της οποίας είναι η δημιουργία μη κρατικών ΑΕΙ. Και το Ποτάμι έχει προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 16, ωστόσο δεν εμφανίζεται τόσο κάθετα αρνητικό στη διαδικασία, ιδίως εάν τελικά αναθεωρητέο κριθεί και το άρθρο 110 που αφορά την ίδια τη διαδικασία της αναθεώρησης- κάτι που ζητά και η ΝΔ. Δηλαδή τη δυνατότητα να αναθεωρούνται άρθρα του Συντάγματος με 180 ψήφους από κάθε Βουλή (και όχι να ορίζεται η επόμενη Βουλή ως αναθεωρητική), αλλά με τον όρο πως δε θα μπορεί να αναθεωρηθεί το ίδιο άρθρο για πέντε χρόνια.

Η ΝΔ κατηγορεί πάντως την κυβέρνηση ότι εκκινεί τη διαδικασία αναθεώρησης με άλλους απώτερους στόχους: Συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί “ευκαιριακές πλειοψηφίες επιβίωσης για λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία”.

Πράγματι βέβαια στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν την αναθεώρηση του Συντάγματος ως ένα ακόμη πεδίο αναζήτησης “προοδευτικών συγκλίσεων” για αυτό και -κυρίως απευθυνόμενοι σε ΚΙΝΑΛ και δευτερευόντως στο Ποτάμι- κάνουν λόγο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής.

Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη σημείωναν πάντως ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καθυστερούν και μαζί με αυτούς χάνει χρόνο και η χώρα και παρέπεμπαν στις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ που έχουν εγκριθεί από την ΚΠΕ και την επιστολή Γεννηματά σε Βούτση που είναι γνωστή.

Όμως διαφορετικές προσεγγίσεις δεν υπάρχουν μόνο με την αντιπολίτευση, αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα όσον αφορά στα δύο κύρια σημεία της πρότασης του κυβερνώντος κόμματος: Την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και τη διάκριση ρόλων Εκκλησίας- Κράτους. Και στα δύο αυτά ζητήματα ωστόσο υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις.

Οσον αφορά στην εκλογή ΠτΔ το ερώτημα είναι εάν στην τρίτη ψηφοφορία θα προβλέπεται προσφυγή στο λαό ή εάν θα εκλέγεται από τη Βουλή αλλά με 151.

Οσον αφορά στις σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους, υπάρχει η άποψη πως με τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, διασφαλίζεται η διακριτότητα των ρόλων. Η πρόταση αυτή ειδικότερα προβλέπει τα εξής:

Πρώτον, να κατοχυρωθεί ρητά η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως επικρατούσας θρησκείας (τροποποίηση του άρθρου 3). Η αναγνώριση αυτή θα διευκρινίζεται ότι δεν επιφέρει δυσμενείς συνέπειες για καμία άλλη θρησκεία.

Δεύτερον, η ορκωμοσία των κρατικών αξιωματούχων και των δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων να γίνεται υποχρεωτικά με πολιτικό όρκο. Ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις που επιβάλλεται όρκος ο υπόχρεος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει ελεύθερα αν θα δώσει όρκο πολιτικού ή θρησκευτικού τύπου. Σε εναρμόνιση με την πρόταση αυτή, πρέπει να απαλειφθεί η θρησκευτική καθομολόγηση από τον όρκο του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών (τροποποίηση των άρθρων 13 παρ. 5, 33 παρ. 2 και 59 παρ. 1 και 2).

Υπάρχουν όμως και φωνές (Νίκος Φιλης, 53+) που ζητούν την κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος. Ύπενθυμίζεται ότι το άρθρο αυτό αναφέρει την επικρατούσα θρησκεία.

Αναμένονται λοιπόν με ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ, καθώς και εάν θα παραστεί και εάν θα μιλήσει ο παραιτηθείς Νίκος Κοτζιάς, που συνεχίζει όμως τις πολιτικές παρεμβάσεις, δοκιμάζοντας συχνά τις αντοχές του Μαξίμου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα