Στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ σήμερα, Μητσοτάκης και Τσίπρας

Στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ σήμερα, Μητσοτάκης και Τσίπρας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του ΣΕΒ Eurokinissi

Αναμένονται οι παρεμβάσεις των δύο πολιτικών αρχηγών για τα ζητήματα της οικονομίας, της ανάπτυξης αλλά και το ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στρέφεται σήμερα το απόγευμα το πολιτικό ενδιαφέρον, αφού στις 19.30 θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ νωρίτερα θα πραγματοποιήσει παρέμβαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Αντικείμενο αμφότερων των παρεμβάσεων αναμένεται να είναι η οικονομία στις συνθήκες του Covid 19. Ιδίως ενόψει των διεργασιών που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης, που σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα «προικοδοτηθεί» με 750 δις.

Οι εξελίξεις στην Ε.Ε

Στην παρέμβασή του  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα. Κυρίως στους φόβους που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς στον κλάδο της βιομηχανίας σχετικά με το αν οι διαφωνίες στο εσωτερικό της Ε.Ε είναι πιθανό να οδηγήσουν σε περιορισμό των διαθέσιμων πόρων. Χαρακτηριστική ως προς αυτό άλλωστε ήταν η παρέμβαση που έκανε προ ημερών στο Φόρουμ των Δελφών, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου εκφράζοντας την ανησυχία του. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «έχω κάποιες επιφυλάξεις για τη βοήθεια της Ευρωζώνης και για τη συμφωνία Μέρκελ και Μακρόν, βλέπω μεγάλες αντιρρήσεις και αυτό που φοβάμαι, είναι όχι ότι θα ανακληθεί πλήρως αυτή η απόφαση, δεν είναι δυνατό να συμβεί, αλλά μπορεί να γίνει water-down, να μειωθεί πάρα πολύ η ισχύς της όταν θα φθάσει μέχρι εδώ. Άρα, δεν είμαι σίγουρος, θα ήθελα πάρα πολύ να δω όλη αυτή τη βοήθεια, σε όλη της την έκταση, ή σε επιχορηγήσεις ή σε χαμηλότοκα και αρνητικού επιτοκίου δάνεια. Νομίζω ότι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι».

O Αλέξης Τσίπρας στην συνέλευση του ΣΕΒ το 2018 Eurokinissi

 

Η αξιοποίηση των κονδυλίων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως αναμένονται και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, σχετικά με την αξιοποίηση των κονδυλίων που θα βρίσκονται στην διάθεση της χώρας από το 2021. Κυρίως σχετικά με τα εχέγγυα για την διάθεσή τους και τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση. Για το ζήτημα αυτό μιλώντας στο CNN χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή, η οποία, βασίζεται στη γαλλογερμανική πρόταση, θεωρώ ότι είναι ένα φιλόδοξο βήμα. Η Ευρώπη, και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Γερμανία, οι ατμομηχανές της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι δύο χώρες που πάντα στήριζαν θεμελιωδώς το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ανέλαβαν δράση αποφασιστικά, ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες και, αν τελικά αυτή η πρόταση εγκριθεί -πράγμα που αναμένω ότι θα συμβεί- θα υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή των όρων του παιχνιδιού».

Ειδικά για την Ελλάδα ο Κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θα λάβουμε πρόσθετη χρηματοδότηση για επενδύσεις της τάξης των 32 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για πολλά χρήματα, τα οποία σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Επίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην κυβερνητική προσήλωση στην ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων τονίζοντας την σημασία της αναβάθμισης της διεθνούς εικόνας της χώρας μετά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, Στοιχείο που – σύμφωνα με την κυβέρνηση – είδη έχει διαφανεί.

Αποκατάσταση

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, για το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης τοποθετήθηκε χθες η γραμματέας της Κ.Ο του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη. Όπως επισήμανε «η πρόταση του ευρωπαϊκού ταμείου ανασυγκρότησης προέκυψε μετά από αντιθέσεις  και διαφοροποιήσεις. Παραμένει μία πρόταση για την οποία η διαπραγμάτευση θα διαρκέσει έως το τέλος του χρόνου όπου εκεί θα προσδιοριστεί και το ύψος του ποσού και ο τρόπος με τον οποίο θα δοθεί.Το κομμάτι των ενισχύσεων και επιχορηγήσεων είναι η θετική πλευρά της. Είναι σημαντικό διότι η Ευρώπη δεν έχει ξανακάνει τέτοια βήματα στο παρελθόν, άρα ως πρόθεση καταγράφεται θετικά». Επισήμανε πάντως ότι «το μεγάλο ζητούμενο σε αυτή την πρόταση είναι τα ψιλά γράμματα».

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα σήμερα στην συνέλευση του ΣΕΒ, φαίνεται να επιλύει και ένα θεσμικό ζήτημα που είχε προκύψει μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του συνδέσμου. Τον Δεκέμβρη του 2019 σε συνέδριο του ΣΕΒ για την 4η βιομηχανική επανάσταση ενώ είχε προσκληθεί και τοποθετήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είχε προσκληθεί κανένας εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση της Κουμουνδούρου τότε έγινε λόγος για «θεσμικό ατόπημα του ΣΕΒ να μην προσκαλέσει στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με την πάγια πρακτική που ακολουθούσε όσο ήταν αξιωματική αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία». Η ανακοίνωσε τελείωνε με την φράση «ελπίζουμε να είναι ένα μεμονωμένο λάθος που δεν θα επαναληφθεί»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην συνεργασία του με την πολιτεία. Όπως έχει επισημάνει σε ανακοίνωσή του την περίοδο η της υγειονομικής κρίσης «μέχρι σήμερα, επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒ έχουν συνεισφέρει κατόπιν συνεννόησης με την Πολιτεία είτε σε χρήματα, είτε σε είδος (μεταξύ άλλων ειδικές κλίνες εντατικής θεραπείας, ηλεκτρονικό εξοπλισμό ΜΕΘ, αναπνευστήρες, μάσκες προστασίας και άλλο υγειονομικό & ιατρικό υλικό ή υποστηρικτικές υπηρεσίες) ποσό άνω των €23.000.000».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα