Στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα τα 12 ναυτικά μίλια και τα Rafale

Στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα τα 12 ναυτικά μίλια και τα Rafale
Στη βουλή τα εξοπλιστικά και η αγορά των Rafale AP

Ξεκινά η συζήτηση των δύο νομοσχεδίων που αφορούν τα εθνικά θέματα, με το εξοπλιστικό νομοσχέδιο να ψηφίζεται την ερχόμενη Πέμπτη

Το νομοσχέδιο για τους νέους εξοπλισμούς και η επέκταση των δυτικών συνόρων στα 12 ναυτικά μίλια δεσπόζουν στο πρόγραμμα της Βουλής που ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα της εργασίες της με δυναμικό τρόπο. Ιδίως αφού η εβδομάδα θα “κλείσει” με συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας.

Την συζήτηση αρχηγών προκαλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποιώντας το άρθρο 142 Α του κανονισμού και ουσιαστικά στην κοινοβουλευτική συζήτηση που θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να εκφραστεί η αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών σχετικά με την πανδημία.

Το κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον όμως αναμένεται να προκαλέσουν και τα 2 νομοσχέδια που αφορούν τα εθνικά θέματα και πρόκειται να συζητηθούν στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Αρχικά το νομοσχέδιο για τους εξοπλισμούς που θα περιλαμβάνει και την περίφημη αγορά των γαλλικών καταδιωκτικών τύπου Rafale. Το πρόγραμμα δηλαδή που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός ήδη από την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Το νομοσχέδιο αυτό θα έχει την διαδικασία του επείγοντος. Θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη και την Τετάρτη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας (κατά πάσα πιθανότητα κεκλεισμένων των θυρών) και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη.

Ήδη κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση της δυτικής αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια με βάση τις διακρατικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Για το συγκεκριμένο νομοθέτημα που αφορά ζητήματα εθνικής κυριαρχίας υπάρχουν ειδικές διαδικασίες που προβλέπονται συνταγματικά. Με βάση το άρθρο 27 παρ. 1 του Συντάγματος απαιτείται για την έγκριση του η απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, πρόκειται να ενεργοποιήσει το άρθρο 72 του Συντάγματος που προβλέπει ονομαστική ψηφοφορία για τέτοιου είδους ζητήματα, προκειμένου να υπάρξει σαφέστερη αποτύπωση της κοινοβουλευτικής στήριξης του νομοθετήματος. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 19 Ιανουαρίου. Όμως την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί αναλυτικά στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής προκειμένου να εκφραστούν οι θέσεις των κομμάτων.

Να σημειωθεί τέλος ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το νέο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του ΑΕΠ. Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έχει δηλώσει ότι αποδέχεται στο σύνολό του το νομοσχέδιο το οποίο ξεκίνησε να συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τον Δεκέμβριο επί υπουργίας Τάκη Θεοδωρικάκου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα