Μητσοτάκης σε Μακρόν: Η Τουρκία αυθαιρετεί, στήριξέ μας

Μητσοτάκης σε Μακρόν: Η Τουρκία αυθαιρετεί, στήριξέ μας
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης AP

Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας για το προσφυγικό και τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες. Ζήτησε στήριξη ενόψει των συνόδων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ελλάς- Γαλλία- συμμαχία σε ΝΑΤΟ και ΕΕ απέναντι στην Τουρκία: Στο σύνθημα αυτό θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμμανουέλ Μακρόν για το προσφυγικό αλλά και για τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο με τελευταία την υπογραφή συμφωνίας με τη Λιβύη για την ΑΟΖ.

Ειδικότερα όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός είχε αναλυτική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, στον οποίο εξέθεσε την κατάσταση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε επίσης, ειδικά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά και την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου με τη Λιβύη. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο (3 και 4 Δεκεμβρίου) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (στις 12 και 13 του μήνα). Ο πρωθυπουργός προφανώς και θα θέσει το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς και στη Συμμαχία και στην ΕΕ και εν τω μεταξύ χτίζει τις ελληνικές συμμαχίες απέναντι στην προκλητικότητα της Άγκυρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς καταδίκασε χθες τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης για την ΑΟΖ λέγοντας: «Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο καθώς και μια άλλη για την επέκταση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα. Με τη συμφωνία αυτή η Αγκυρα θέλει να φέρει Αθήνα και Λευκωσία προ τετελεσμένων όσον αφορά τις ΑΟΖ, ενώ η συμφωνία μοιάζει να αγνοεί ότι υπάρχει και η Κρήτη στο χάρτη! Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τη συμφωνία. Το Ρόιτερ επισημαίνει πως μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω διενέξεις σχετικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν πριν από δύο εβδομάδες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας επειδή παραβιάζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου πραγματοποιώντας γεωτρήσεις στα ανοικτά των κυπριακών ακτών. Την καταδίκη του για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες εξέφρασε και το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ, αυτή η συμφωνία δεν έχει καμία επίδραση ή αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή. Παράλληλα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, καλείται η διεθνής κοινότητα να αντιταχθεί σε αυτή την «αρνητική κίνηση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα