Στις αρχές Μαρτίου η επόμενη διάσκεψη για το Κυπριακό

Στις αρχές Μαρτίου η επόμενη διάσκεψη για το Κυπριακό

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Αναστασιάδη για τις τελευταίες εξελίξεις και τις συνομιλίες του προέδρου της Κύπρου με τον Μουσταφά Ακιντζί. Τι αναφέρει η κοινή ανακοίνωση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Διεθνή Διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο, στις αρχές Μαρτίου, ζητούν από τα Ηνωμένα Έθνη, οι Αναστασιάδης-Ακιντζί.

Με μια ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν το αποτέλεσμα της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

1. Οι δυο ηγέτες θα συνεχίσουν τις συναντήσεις σε εβδομαδιαίο επίπεδο, εντός Φεβρουαρίου.

2. Οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών θα συνεχίσουν τις συχνές τους συναντήσεις

3. Οι δυο ηγέτες καλούν τα Ηνωμένα Έθνη, να προετοιμάσουν σε συνεργασία με τις Εγγυήτριες Δυνάμεις, το έδαφος για συνέχιση της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, σε πολιτικό επίπεδο, στις αρχές Μαρτίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην πει πολλά για τα όσα έχουν συζητηθεί, τονίζοντας ότι “όσο πιο λίγα λέμε τόσο περισσότερο βοηθούμε την όλη διαδικασία και την προσπάθεια που κάνουμε”, προσθέτοντας ότι ήταν μια δημιουργική συνάντηση.

Ειδικότερα, ερωτηθείς αν σήμερα συζητήθηκε το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν έχει συζητηθεί ποσώς. Έχουμε συζητήσει για τη μεθοδολογία της παραπέρα πορείας».

Σε ερώτηση αν έχει τεθεί σήμερα το θέμα των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχω εγείρει το θέμα και κατά τη χθεσινή συνάντηση (με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ) και κατά τη σημερινή συνάντηση ότι, όσα λιγότερα λέγονται τόσο καλύτερα μπορεί να συμβάλουν στο θετικό κλίμα που θέλουμε να επικρατεί στον ενδοκυπριακό διάλογο και συνεπώς οι οποιεσδήποτε δηλώσεις γίνονται είτε υπεραισιόδοξες είτε κατά την αντίθετη φορά δεν συμβάλλουν σε αυτό που οι δύο κοινότητες τουλάχιστον, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιδιώκουν». 

Τέλος, ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η ένταση των τελευταίων ημερών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι ένας αρνητικός παράγοντας, αλλά θέλω να ελπίζω ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα».

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, είχε το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Κύπρου κ.Αναστασιάδης, τον οποίο ενημέρωσε για την συνάντηση που είχε σήμερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Για τη νέα διάσκεψη, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, είπε ότι το επίπεδό της δεν έχει καθορισθεί, «αλλά θα έχει την ίδια μορφή με την προηγούμενη, αφού σε αυτήν θα συμμετέχουν η Κυπριακή Δημοκρατία, οι δύο κοινότητες, οι τρείς εγγυήτριες δυνάμεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στις συναντήσεις του Φεβρουαρίου θα γίνεται συζήτηση με στόχο την επίλυση των μειζόνων θεμάτων, που αφορούν τα πέντε κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού.

Θα γίνεται, επίσης, συζήτηση για την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η οποία ωστόσο, όπως είπε, δεν μπορεί να είναι καταληκτική, αφού υπάρχουν και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Οι διαπραγματευτές πρόσθεσε, θα συνεχίζουν να συζητούν, για να επιλύσουν μικρότερης σημασίας διαφορές και προβλήματα που υπάρχουν.

Με πληροφορίες: ΑΠΕ/SIGMALIVE

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα