Στο φως τα απόρρητα πρακτικά της σύσκεψης των αρχηγών

ΑΘΗΝΑ-Προεδρικό Μέγαρο-Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών Γ. Παπανδρέου,Α. Σαμαρά ,Γ. Καρατζαφέρη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια για την επιλογή του νέου πρωθυπουργού και την σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης.(PHASMA/Μ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-Προεδρικό Μέγαρο-Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών Γ. Παπανδρέου,Α. Σαμαρά ,Γ. Καρατζαφέρη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια για την επιλογή του νέου πρωθυπουργού και την σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης.(PHASMA/Μ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ) PHASMA

Τις ατάκες που πέρασαν στην Ιστορία και οδήγησαν στην μεταβατική κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, φέρνει στο φως η εφημερίδα "Κυριακάτικη Δημοκρατία". Υποψήφια πρωθυπουργός και η Έλσα Παπαδημητρίου. Η πορτοκαλάδα του Καρατζαφέρη, ο καφές Σαμαρά και τα μεταμεσονύκτια τηλεφωνήματα Παπανδρέου στο NEWS 247

Απίστευτα ψέματα, μπλόφες, διλήμματα και προσωπικές επιθέσεις χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών για να ροκανίσει χρόνο και να παραμείνει στην πρωθυπουργία της χώρας.

Αυτό προκύπτει από τα απόρρητα πρακτικά των συσκέψεων της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τα οποία φέρνει στο φως η "Κυριακάτικη Δημοκρατία" , φωτίζοντας όσα συνέβησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών για την εύρεση του νέου πρωθυπουργού.

Το συμπέρασμα από τις απόρρητες συνομιλίες είναι ένα, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο Παπανδρέου που κατέληξε να προτείνει στο τέλος των διαπραγματεύσεων εκείνον που στην αρχή έβριζε, δηλαδή τον νυν πρωθυπουργό, είχε ως τελικό στόχο να προκαλέσει ναυάγιο συνομιλιών και να το χρεώσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Παπανδρέου, όπως προκύπτει από το αποκλειστικό ρεπορτάζ της "Κυριακάτικης Δημοκρατίας" , επιχείρησε να τινάξει στον αέρα κάθε πιθανότητα ανάληψης της πρωθυπουργίας από τραπεζίτες και ιδιαιτέρως από τον Λουκά Παπαδήμο.

Σε κάποια στροφή μάλιστα των διεργασιών, φέρεται να συντάχτηκε με το μέρος του, ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας!

Σαμαράς και Καρατζαφέρης παρακολούθησαν έκπληκτοι την επίθεση του "πρωθυπουργού του ΔΝΤ" κατά της πλουτοκρατίας κατά τη διάρκεια της πρώτης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Η έκπληξή τους μάλιστα μεγάλωσε όταν θέση υπέρ της συλλογιστικής Παπανδρέου έλαβε και ο ίδιος ο Παπούλιας., κουνώντας επιδοκιμαστικά το κεφάλι του, όταν μιλούσε ο ΓΑΠ.

Η Έλσα Παπαδημητρίου υποψήφια πρωθυπουργός

Το πρώτο όνομα που έριξε στο τραπέζι ο Γιώργος Παπανδρέου για την ανάληψη της πρωθυπουργίας ήταν η Έλσα Παπαδημητρίου.

"Χαμογελάω, για να μην γελάσω" ήταν η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά. "Είχα καταλάβει από την αρχή ότι ο Παπανδρέου κοροϊδεύει για να οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο, έτσι ώστε να παραμείνει πρωθυπουργός, οπότε είμαι υποχρεωμένος να λέω σε όλα ναι", φέρεται να δήλωσε λίγο αργότερα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτεται από την εφημερίδα, η άρνηση Παπανδρέου να παραιτηθεί δεν έγινε από κάποιο καπρίτσιο, αλλά γιατί πίστευε ότι θα καταφέρει να φέρει τα πράγματα σε αδιέξοδο, για να μπορέσει έτσι να παραμείνει πρωθυπουργός.

Για το λόγο αυτό αποπειράθηκε να ευτελίσει τη διαδικασία, ρίχνοντας στο τραπέζι των συζητήσεων για το αξίωμα του πρωθυπουργού, όλα τα "άσχετα" ονόματα.

Η μπάλα στην εξέδρα

Στόχος του Γιώργου Παπανδρέου, σύμφωνα πάντα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Κυριακάτικη Δημοκρατία" ήταν να κερδίσει χρόνο στο παρασκήνιο ο Βενιζέλος για να θέσει τον εαυτό του για πρωθυπουργό, ενώ το μέτωπο της Διαμαντοπούλου, έδινε μάχη για Παπαδήμο.

Το βράδυ της δραματικής Τετάρτης ο Παπανδρέου κάλεσε τον Σαμαρά που βρισκόνταν στο γραφείου του στη Συγγρού, και αφού προηγήθηκε το ναυάγιο με την υποψηφιότητα Κακλαμάνη, τού πρότεινε τον Πετσάλνικο.

"Θα το σκεφτώ και θα σου απαντήσω σε 10'", αποκρίθηκε ο Σαμαράς. Τον κάλεσε σε μισή ώρα και ο Μεσσήνιος αφού κατάλαβε τί θα συμβεί, έδωσε το πράσινο φως.

Λίγη ώρα αργότερα μετά το διάγγελμα Παπανδρέου και τη θεσμική λύση, συγκλήθηκε δεύτερη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, στην οποία ο Καρατζαφέρης επινόησε μία φοβερή δικαιολογία για να αποχωρήσει.

Η μοιραία πορτοκαλάδα παρέτεινε την αγωνία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας "Δημοκρατία" , ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έφτασε πολύ αργότερα στο προεδρικό Μέγαρο και παρήγγειλε πορτοκαλάδα. Παπούλιας, Παπανδρέου, Σαμαράς είχαν ήδη μεταβεί ένας ένας στην αίθουσα συσκέψεων για να πάρουν τις θέσεις τους.

Ο Σαμαράς βουτούσε κουλουράκια στον καφέ του, την ώρα που η γραμματέας του Προέδρου της Δημοκρατίας μπήκε στην αίθουσα και ανακοίνωσε ότι ο κ. Καρατζαφέρης ανεχώρησε. "Τι εννοείται ανεχώρησε; Έρχεται με πομπή;", ρώτησε ο Σαμαράς με χιούμορ.

Όλοι κατάλαβαν ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είναι καθ' οδόν και όχι ότι αποχώρησε από το Μέγαρο, διαμαρτυρόμενος.

Είχε φυσικά λειτουργήσει ως πυροκροτητής, όχι μόνο για λογαριασμό του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι κατά την έξοδό του από το Μέγαρο ανέφερε το όνομα Παπαδήμος.

Τον έπιασαν στον ύπνο

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποσύρθηκε στο πατρικό του στη Μουρούζη και αποπειράθηκε να κοιμηθεί, χωρίς όμως να υπολογίσει τον Παπανδρέου. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και ενώ το Μαξίμου διέρρεε ότι ο Παπαδήμος θέτει ταπεινωτικούς όρους για να αναλάβει την πρωθυπουργία, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, άκουσε τον Παπανδρέου να λέει:

-Αντώνη, πρέπει να αποφασίσεις απόψε! Εγώ πρότεινα τον Παπαδήμο.

-Δεν μου λες Γιώργο είσαι δικτάτορας και θα μου υπαγορεύσεις να αποφασίσω αμέσως; Εγώ πάντως, δεν είμαι.

-Δεν κατάλαβες, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, εσύ αποφασίζεις! Ή δέχεσαι τον Παπαδήμο ή συνεχίζω εγώ.

-Δεν μου λες Γιώργο, αυτά για τους όρους Παπαδήμου αληθεύουν;

Πριν απαντήσει ο Παπανδρέου, έκανε στο Σαμαρά ένα μίνι σεμινάριο για το πώς λειτουργούν οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα και πώς πρέπει να φρονιματιστούν, για να καταλήξει ότι ναι έχει θέσει πέντε όρους.

-Καλά, θα σου απαντήσω το πρωί.

Ωστόσο, ο Παπανδρέου, δεν φάνηκε να αφήνει περιθώρια, λέγοντας ότι θα σε καλέσει σε λίγο ο Παπαδήμος.

Ο Σπάσκι στο τηλέφωνο

Μόλις τελείωσε η συνδιάλεξη, ο Σαμαράς μίλησε με συνεργάτες του και επανεκτίμησε την κατάσταση, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Κυριακάτικη Δημοκρατία".

Λίγη ώρα μετά το ρολόι να δείξει μία, το τηλέφωνο χτύπησε και ακούστηκε:

-"Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε", είπε ο Λουκάς Παπαδήμος, ενώ για όρους δεν ανέφερε τίποτα και συνέχισε να μιλά για την υποψηφιότητά του και το PSI.

-Δεν μου λες Λουκά, είπες στον Παπανδρέου τίποτα για όρους;

-Όχι, μία γενική συζήτηση είχαμε.

-Μπορείς να κάνεις μία δήλωση διάψευσης ή διαρροής;

Ο Παπαδήμος δεν μπορούσε όμως, καθώς η ώρα ήταν μία τα ξημερώματα, ήταν μόνος στο σπίτι στο Ψυχικό και δεν είχε τον κατάλληλο μηχανισμό.

Την επόμενη το πρωί ο Σαμαράς ετοιμάστηκε να πάει στην Προεδρία, έτοιμος για καβγά. Ξεκίνησε πρώτος στη σύσκεψη. λέγοντας:

-Κύριε Πρόεδρε, θέλω να γραφτεί στα πρακτικά ότι ουδέποτε ο Παπαδήμος έθεσε όρους για την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

Ο Παπανδρέου αντέδρασε. "Έχω και εγώ τον κόσμο μου", διαφώνησε έντονα.

-Και τί με νοιάζει εμένα, ας μην έλεγες ψέματα Γιώργο!

Είναι άγνωστο αν η συγκεκριμένη στιχομυθία, κατεγράφη και επισήμως στα πρακτικά της Προεδρίας, συνέβη όμως, όπως υποστηρίζει στο αποκλειστικό της δημοσίευμα η "Κυριακάτικη Δημοκρατία".

Λίγο αργότερα, ο ίδιος ο Παπαδήμος στην πρώτη δημόσια δήλωσή του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο έκανε δεκτό το αίτημα Σαμαρά και διέψευσε ότι ο ίδιος έθεσε όρους.

SHARE:

24Media Network