Στο “κόκκινο” το εσωκομματικό θερμόμετρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο “κόκκινο” το εσωκομματικό θερμόμετρο στον ΣΥΡΙΖΑ
ΑΘΗΝΑ-9/2/2015-ΒΟΥΛΗ-2Η ΗΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ.(EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ) Eurokinissi

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία τελείωσε λίγο πριν τις 11 το βράδυ, τόσο τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας όσο και η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης

«Βράζει» ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωκομματικό πεδίο με τα στελέχη να επιχειρούν στη χθεσινή έντονη συνεδρίαση, από την οποία απουσίαζε ο πρωθυπουργός, να θέσουν τις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης.

Καταιγιστική έως «δυναμίτης», σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας, εμφανίστηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη χθεσινή 5ωρη από κοινού συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Εκφράζοντας την αγωνία της για την πορεία των διαπραγματεύσεων η Πρόεδρος της Βουλής φέρεται να «βομβάρδισε» με ερωτήσεις τον Γιάννη Δραγασάκη που βρέθηκε στην Κουμουνδούρου για άλλη μια φορά αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να ενημερώσει τα κομματικά όργανα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ασκώντας κριτική για την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, θέλησε να ενημερωθεί η ίδια αλλά και τα όργανα για την πορεία της διαπραγμάτευσης, για τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, αλλά και για τη στάση του ΔΝΤ.

Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε σχετικά με ζητήματα που αφορούν το χρέος και τις νομικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και άλλα στελέχη κυρίως, από την Αριστερή Πτέρυγα του κόμματος, ζητώντας καταρχάς μια μετατόπιση της κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο.

Κορυφαίο στέλεχος της μειοψηφίας τόνιζε πως «η κυβέρνηση δεν πρέπει να παίζει στο γήπεδο των δανειστών» και φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα του ΦΠΑ υπογράμμιζε πως δεν έπρεπε να δεχτεί καν η κυβέρνηση να συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Όσο συνεχίζουμε τρεις στο λάδι και τρεις στο ξύδι πέφτουμε σε παγίδα», τόνιζε άλλο στέλεχος που υποστήριζε πως «με την διαπραγματευτική τακτική που ακολουθείται μπαίνει από το παράθυρο η πολιτικής της ύφεσης».

Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ζήτησαν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να παρέχει μια γραμμή στήριξης στον κόσμο της εργασίας, ενώ εκτίμησαν πως αυτή η λογική πλέον ως προτεραιότητα υποστηρίζεται από περισσότερα στελέχη μέσα στο κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Δραγασάκης προέτρεψε τα μέλη των οργάνων του κόμματος να περιμένουν πρώτα να δουν τη συμφωνία και έπειτα να κρίνουν, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να αποχωρεί από τη συνεδρίαση λίγο μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσής του.

Αντικείμενο αντιπαράθεσης ήταν και ο χρόνος διεξαγωγής της Κεντρικής Επιτροπής με την Αριστερή Πλατφόρμα να ζητά να πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να δώσει απαντήσεις και προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα και προς το Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι άλλα τα κέντρα αποφάσεων», τόνιζε κορυφαίο μέλος της Αριστερής Πτέρυγας.

Τελικά η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς η πλειοψηφούσα τάση υποστήριξε πως πρέπει να υπάρχει πρώτα στα χέρια του οργάνου κάτι χειροπιαστό από την συμφωνία για να συζητηθεί.

Κριτική, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, άσκησε και ο Αλέξης  Μητρόπουλος για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και ότι αυτή έφερε μαζί της.

Η πλευρά της πλειοψηφίας τόνιζε πως μέσα από τη χθεσινή συνεδρίαση τα μέλη των οργάνων εξέφρασαν την αγωνία τους για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ενώ έγινε αποτίμηση όλης της διαχείρισης που έχει γίνει έως τώρα.

Η πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει ξανά μέχρι την Κυριακή.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και η Πολιτική Γραμματεία επισημαίνουν πως οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν συμπληρώνοντας πως οι απαιτήσεις των δανειστών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Μάλιστα καλούνται βουλευτές, ευρωβουλευτές και στελέχη σε εγρήγορση όλο το ερχόμενο διάστημα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, εκπροσωπώντας τους ευρωβουλευτές του κόμματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, κατέστη σαφές- τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας- ότι η εντολή του ελληνικού λαού είναι δεσμευτική και αποτελεί την πυξίδα στις διαπραγματεύσεις.

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών και της νεολαίας. Εκφράζουν την ανάγκη της χώρας να μπει σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης, με πυρήνα της την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου.

Η επιμονή των δανειστών να εφαρμόσουν το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων και χρηματοδοτικής ασφυξίας στη χώρα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας στην Ευρώπη. Εκφράζει την εμμονική προσήλωση στη λιτότητα που αποδομεί το κοινωνικό κράτος, την ολιγαρχική διεύθυνση των ευρωπαϊκών υποθέσεων σε κλειστές αίθουσες ανεπηρέαστες από την κοινωνική βούληση, οι οποίες στρώνουν το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον ελληνικό λαό που αγωνίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να μπει τέλος στις εγκληματικές πολιτικές των μνημονίων. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους ευρωπαϊκούς λαούς και από τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που αγωνίζονται για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας.

Οι πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν είναι οι παθητικοί καταναλωτές των ειδήσεων των 8, αντίθετα πιστεύουμε ότι μπορούν να είναι συμπρωταγωνιστές σε μια διαπραγμάτευση που αφορά την κοινή μοίρα όλων μας στην κλίμακα της Ευρώπης και του κόσμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και των ευρωπαϊκών λαών. Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, αλλά και σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν μαζί με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τις αλληλέγγυες με αυτόν δυνάμεις σε ένα πλατύ κάλεσμα κινητοποίησης για την νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας.

Τώρα είναι η  ώρα να μπουν οι ίδιοι οι λαοί στην μάχη.

Θα νικήσουμε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα