Στόχος η ανάδειξη του κοινωνικού προφίλ της πρώτης μεταμνημονιακής κυβέρνησης

Στόχος η ανάδειξη του κοινωνικού προφίλ της πρώτης μεταμνημονιακής κυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου Eurokinissi

Υπουργικό συμβούλιο και αμέσως μετά προεργασία για ΔΕΘ: Ποια μηνύματα προς τους υπουργούς θα στείλει αύριο ο Αλέξης Τσίπρας και η πρόκληση της κυβέρνησης προς ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων

Σελίδα επιδιώκει να γυρίσει η κυβέρνηση Τσίπρα με την συνεδρίαση του πρώτου μεταμνημονιακού υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στις 11 το πρωί. Η συνεδρίαση μπορεί να έχει μεν πανηγυρικό χαρακτήρα όπως είθισται μετά την ορκωμοσία ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, ωστόσο ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να περιγράψει λεπτομερώς το ποιο θα πρέπει να είναι το στίγμα για το επόμενο διάστημα ζητώντας από τα μέλη του υπουργικού να το υπηρετήσουν με απόλυτη συνέπεια.

Αμέσως μετά ο χρόνος στο Μαξίμου θα μετρά αντίστροφα για την προετοιμασία της πρωθυπουργικής εμφάνισης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης εντάσσεται σαφώς η στήριξη του κοινωνικού προγράμματος που έχει ως βασικούς του πυλώνες την διόρθωση αδικιών που κυριάρχησαν την περίοδο των μνημονίων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών. Και φυσικά εντάσσονται και οι φοροελοαφρύνσεις οι οποίες είτε θα σχετίζονται με μείωση του ΕΝΦΙΑ είτε με αλλαγή ορισμένων φορολογικών συντελεστών.

Πάνω σ’ αυτά τα κεντρικά ζητήματα που ήδη έχει αποκαλύψει το Μαξίμου ότι αποτελούν την ατζέντα της “επόμενης μέρας” η κυβέρνηση θα επιδιώξει να χτίσει και νέες πολιτικές συμμαχίες. Για την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γίνει ο κεντρικός προοδευτικός πόλος και να καταστήσει την διεύρυνσή του ως βασική προτεραιότητα.

Η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πραγματικότητα που λέει πως ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα μνημόνια θα απευθυνθεί τους επόμενους μήνες προς τις προοδευτικές δυνάμεις (ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) ζητώντας να απαντήσουν σε προγραμματικά ερωτήματα που αφορούν μείζονες επιλογές. Όπως το ποια είναι η θέση τους για τα εργασιακά, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, τις φοροελαφρύνσεις το καθολικό δικαίωμα στην δημόσια υγεία και την κοινωνική πολιτική.

Αυτό το στίγμα έδωσε άλλωστε χθες μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς τονίζοντας πως η διεύρυνση πέρα από προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να αποτελέσει στόχο και για το Κόμμα. Μάλιστα κατέθεσε την πρόταση να εμπλουτιστεί η κομματική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και με τη δημιουργία τοπικών “κύκλων φίλων” όπου και θα συζητούνται ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, από τα εργασιακά και τα φορολογικά έως τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα