Στρίμωγμα της κυβέρνησης με την παρακολούθηση των επιτελείων “βλέπει” ο ΣΥΡΙΖΑ

Στρίμωγμα της κυβέρνησης με την παρακολούθηση των επιτελείων “βλέπει” ο ΣΥΡΙΖΑ
Κίνηση - μάτ, αποδείχθηκε η επίσκεψη Τσίπρα στον Ντογιάκο εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Δεν διαψεύδει κατηγορηματικά η κυβέρνηση ότι παρακολουθούνταν οι επιτελείς του στρατεύματος, ιδίως μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Ισίδωρο Ντογιάκο.

Άσχημο στρίμωγμα της κυβέρνησης διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την τροπή που φαινεται να παίρνει το Σκάνδαλο των Υποκλοπών, διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά ενώ την ερχόμενη Πέμπτη στην Βουλή και την συζήτηση του νομοσχεδίου για την άρση του απορρήτου ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να απαιτήσει απαντήσεις στα φλέγοντα ερωτήματα. Ιδίως μάλιστα στο τελευταίο που ανέκυψε σχετικά με το αν ήταν υπό παρακολούθηση οι αρχηγοί των επιτελείων.

Στα “μισόλογα” του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, όπως και στις αντίστοιχες δηλώσεις που έκανε αργά χθες βράδυ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ζήτημα αυτό, εδράζει η αξιωματική αντιπολίτευση την εκτίμησή της πως η κυβέρνηση βρίσκεται με “την πλάτη στον τοίχο”.

Θυμίζουμε ότι χθες κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας πως “η παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων θέτει σε διακινδύνευση την ίδια την εθνική μας ασφάλεια” ενώ τόνισε πως “όλοι γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα στοιχεία και οι αποδείξεις. Εκεί όπου με βάση τον νόμο υποχρεούνται να τηρούνται αρχεία των διατάξεων και των εντολών παρακολούθησης από την ΕΥΠ και βεβαίως σε αυτούς που υπέγραφαν τις διατάξεις και τις εντολές της παρακολούθησης”.

Στο σχόλιο του αμέσως μετά – εκφράζοντας δηλαδή την πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης- ο Γιάννης Οικονόμου αρκέστηκε να αναφέρει πως “είναι άκρως επικίνδυνο και εθνικά επιζήμιο, να διατυπώνεται ο υπαινιγμός ότι ο Πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας”. Δηλαδή δεν διέψευσε το ενδεχόμενο αυτό. Όπως σχολίασε άλλωστε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος “ο πρωθυπουργός μέχρι σήμερα αρνείται να απαντήσει με απόλυτη και κατηγορηματική διάψευση ότι η ΕΥΠ είχε ως στόχους παρακολούθησης τους αρχηγούς του Στρατεύματος”.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε στην συνέχεια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρώντας όμως αυτή την φορά να μεταφέρει το θέμα από την υπόθεση των υποκλοπών στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Τακτική την οποία δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως φαίνεται λοιπόν η πολιτική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για μια επίσκεψη – διάβημα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έσφιξε ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από την κυβέρνηση. Παρότι η Ν.Δ φαίνεται να εμμένει στην προσπάθεια για “κλείσιμο” της υπόθεσης.

Συνεχίζεται η πίεση

Σε θεσμικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την πίεση προς την κυβέρνηση. Αυτή την φορά συνυπογράφοντας την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει το ΚΚΕ προκειμένου να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ώστε να εξετάσει μεταξύ άλλων τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει. Δηλαδή το ενδεχόμενο να παρακολουθούνταν από την Εθνικη Υπηρεσία Πληροφοριών και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χωρας.

Ήταν επισυνδεμένη η ηγεσια των Ενόπλων Δυνάμεων; Το ερώτημα έθεσε και στην Βουλή ο Δημήτρης Τζανακόπουλος Eurokinissi

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών που διεξήχθη χθές στην Βουλή “το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε ασφυκτικό έλεγχο από τον παρακολουθητή και υποκλοπέα κ. Μητσοτάκη” ενώ παράλληλα επανέφερε το ερώτημα του αν “ παρακολουθούσε η ΕΥΠ την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων; “και αν “ήταν επισυνδεδεμένη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας;”. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε πως “με διάφορα ευφυολογήματα ο κ. Οικονόμου προσπαθεί να αποφύγει την ερώτηση και ο κ. Μητσοτάκης εδώ και πέντε εβδομάδες δεν έρχεται στη Βουλή. Επειδή εσείς δεν θέλετε να συζητάτε για τις παράνομες πράξεις του πρωθυπουργού σας μας ζητάτε να σιωπήσουμε μπροστά στο γεγονός ότι παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος, ότι παραβιάζονται οι αρχές του κράτους δικαίου, ότι παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα, ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της χώρα”.

Επιτέλους στην Βουλή ο Μητσοτάκης

Το εν λόγω νομοσχέδιο που εισηγείται η κυβέρνηση αναμένεται να αποτελέσει τον επόμενο σταθμό στην αντιπαράθεση για το “Σκάνδαλο των Υποκλοπών”. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν την αδημονία τους για την συζήτηση που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στην Βουλή όπου η Ολομέλεια θα κληθεί να ψηφίσει το νομοθέτημα. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί αυτονόητο ότι – επιτέλους- θα παρουσιαστεί ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να βρεθεί απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Πάντως στην Κουμουνδούρου θυμίζουν το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε την τόλμη να εμφανιστεί στην Βουλή τις προηγούμενες 5 εβδομάδες, παρά τις επανειλλημένες ερωτήσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δείγμα – όπως λένε – πως ακριβώς αυτή είναι η αντιπαράθεση που φοβάται. Έτσι – πολιτικά στριμωγμένος- ο πρωθυπουργός προτίμησε μια διαδικασία όπως η συζήτηση του νομοσχεδίου, στην οποία θα τον χωρίζουν …αρκετοί ομιλητές από μία απευθείας αντιπαράθεση- κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όσον αφορά το ίδιο το νομοθέτημα, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία της επεξεργασίας του στην Επιτροπή Δημοσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής, οδήγησε την κυβέρνηση να βρεθεί “απομονωμένη στο παρακρατικό της κουκούλι” κι αυτό γιατί υπήρξε η “καθολική αποδοκιμασία όχι μόνον της αντιπολίτευσης αλλά και όλων των θεσμικών φορέων που έχουν λόγο και ρόλο για την λειτουργία της ΕΥΠ”. Η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λογο για “νομοσχέδιο Γεραπετρίτη- Τσιάρα” τονίζοντας την άμεση εμπλοκή του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού. Επίσης μνημονεύει την αντίθεση της ΑΔΑΕ στο νομοθέτημα και ειδικά “στην ρύθμιση που αφαιρεί την αρμοδιότητα ενημέρωσης του θιγόμενου από την ΑΔΑΕ”. Τονίζεται πως “η ένοχη κυβέρνηση, έντρομη μπροστά στις αποκαλύψεις εξακολουθεί να νομοθετεί την συγκάλυψη. Για λίγο ακόμη. Την επομένη των εκλογών το σκάνδαλο των υποκλοπών, το μεγαλύτερο όνειδος για την Δημοκρατία, θα αντιμετωπισθεί με τον τρόπο που αρμόζει σε μια συντεταγμένη Πολιτεία”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα