Στυλιανίδης: Λάθος το μομέντουμ επίσκεψης του Ερντογάν

Στυλιανίδης: Λάθος το μομέντουμ επίσκεψης του Ερντογάν
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης eurokinissi

Ο πρώην υπουργός της ΝΔ χαρακτήρισε ανακριβείς τους ισχυρισμούς του τούρκου προέδρου για τη Θράκη και σχολίασε ότι η Ελλάδα δεν είχε τίποτα να κερδίσει απ' αυτή τη συνάντηση

Ο πρώην υπουργός Επικοινωνίας και Μεταφορών, Παιδείας και Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε στο Ραδιόφωνο 247 και αναφέρθηκε στον απολογισμό της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, η Ελλάδα δεν προσδοκούσε να κερδίσει κάτι από αυτή τη συνάντηση, σε αντίθεση με τον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος μάλιστα πρόσθεσε σε όσα ζητήματα έχει θέσει όλα αυτά τα χρόνια, την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε ένα ευρωπαϊκό βήμα, το βήμα των Αθηνών, για να στείλει επί της ουσίας μήνυμα στη Δύση ότι αν του πειράξουν τα ανατολικά σύνορα δεν θα διστάσει την ένταση να τη μεταφέρει στα δυτικά» είπε στη συνέχεια ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με το λόγο που κρύβεται πίσω από το αίτημα του Ερντογάν για επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης.

Έπειτα ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως το γεγονός ότι “ο κ. Ερντογάν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης φαίνεται να αδιαφορεί για την Ευρώπη ή για τη Δύση, είναι κατά τη γνώμη μου επικοινωνιακό” και πρόσθεσε πως “η Τουρκία πρέπει να επανέλθει στον ευρωατλαντικό της προσανατολισμό”.

Ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, εν συνεχεία, χαρακτήρισε ανακριβή όσα είπε ο Ταγίπ Ερντογάν για τους μουσουλμάνους της Θράκης, που σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, έχουν 3.200 ετήσιο εισόδημα ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες 18.000. Θα ήταν κατανοητό, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, αν ο Ερντογάν έλεγε για τους πολίτες της Θράκης στο σύνολό τους, γιατί χρειάζεται μια συνολική ανάπτυξη της Θράκης, δεν έχει να κάνει με τη μουσουλμανική μειονότητα ή τη χριστιανική πλειονότητα, όμως είναι εσωτερικό ζήτημα της χώρας μας και δεν έχει να κάνει με τις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Εν κατακλείδι, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ανέφερε πως η Θράκη έχει τη δύναμη να σηκώσει στις πλάτες της την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και την επιστροφή της Ελλάδας στους διεθνείς πρωταγωνιστικούς ρόλους γιατί έχει αναπτύξει ένα μοντέλο ανοιχτής κοινωνίας, πρότυπο για όλον τον κόσμο, σεβόμενη τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, και με την επίσκεψή του, ο Ερντογάν δημιούργησε θέμα διεκδίκησης της περιοχής από την Τουρκία. Το μομέντουμ που επελέγη δεν ήταν το σωστό, έγινε εκμετάλλευση του βήματος που δόθηκε στον τούρκο πρόεδρο από τον ίδιο τον Ερντογάν, σχολίασε έπειτα ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα