Συγχαρητήρια Πελόζι στο Μητσοτάκη για τις οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας

Συγχαρητήρια Πελόζι στο Μητσοτάκη για τις οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας
H Nancy Pelosi και ο Κυριάκος Μητσοτάκης AP

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στο Καπιτώλιο

Με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνεχίζει την επίσκεψη του στις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε αι με τους επικεφαλής τόσο των Δημοκρατικών που έχουν και την πλειοψηφία στη Βουλή, κ. Hoyer όσο και των Ρεπουμπλικάνων, κ. ΜcCarthy.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, οι οποίες τείνουν να αποσταθεροποιήσουν την εύθραυστη ούτως ή άλλως ισορροπία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα. Ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου για το «μνημόνιο» που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, το οποίο αγνοεί τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών.

Τόνισε δε τη συνεργασία της Ελλάδος με το Ισραήλ και την Κύπρο για την υλοποίηση του αγωγού EastMed, ο οποίος, όπως σημείωσε, αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν.

Ανέδειξε το σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδος για την περιφερειακή σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της και τη σταθερή, σημαντική συμβολή της χώρας μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου για τα τεκταινόμενα στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού όπου υφίσταται, επίσης, αδιαλλαξία από την άλλη πλευρά, ενώ τόνισε τη σταθερή θέση της Ελλάδας για τα Βαλκάνια, ότι το μέλλον των κρατών της περιοχής είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη συμμετοχή τους στις ευρωατλαντικές δομές και υπογράμμισε τις ελληνικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Και παρουσίασε στους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα με την απλοποίηση των διαδικασιών, που καθιστούν την Ελλάδα προνομιακό χώρο προσέλκυσης αμερικανών επενδυτών σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς.

Η κ.Πελόζι συνεχάρη τον κ.Μητσοτάκη για τις οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας και δήλωσε: “Μέσω της συνεργασίας, οι χώρες μας μπορούν να προωθήσουν την ευημερία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε παγκόσμια βάση. Η φιλία ανάμεσα στις χώρες μας είναι παλιά, από τις απαρχές της Δημοκρατίας μας που άντλησε έμπνευση από την ελληνική Δημοκρατία”.

Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε βραβευθεί από την πολιτεία της Καλιφόρνια, στη οποία και εκλέγεται.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ, οι οποίες όπως είπε ενδυναμώνονται συνεχώς. “Εκτιμούμε ιδιαίτερα αυτή τη σχέση. Είναι μια σχέση με μεγάλο στρατηγικό βάθος. Μια σχέση που τυγχάνει διακομματικής υποστήριξης στο Κογκρέσο και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα” είπε ο κ.Μητσοτάκης στην κ.Πελόζι και πρόσθεσε πως: “Σε μια συγκυρία μεγάλης αναταραχής στην περιοχή μας, μπορείτε πάντα να υπολογίζετε την Ελλάδα ως έναν σταθερό και αξιόπιστο εταίρο”.

Νωρίτερα, ο κ.Μητσοτάκης συναντήθηκε με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, παρουσία του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, τακτικού συνομιλητή της ελληνικής κυβέρνησης, τους οποίους ενημέρωσε για την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η οποία ασκεί σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και στελεχώνεται από εξέχοντες, πολύπειρους γερουσιαστές που έχουν ηγετικό ρόλο στα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ. Μέλη της Επιτροπής, κυρίως ο ανώτερος Δημοκρατικός Μενέντεζ πρωτοστάτησαν στην προώθηση και υπερψήφιση του East Med Act τον Δεκέμβριο.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ρεπουμπλικάνος James E. Risch, ο κ. Menendez και οι γερουσιαστές Jean Shaheen, Marco Rubio, Chris Murphy, Chris Coons, Rand Paul, Mitt Romney -που ήταν παλαιότερα υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την Προεδρία- Ron Johnson, Ted Cruz και Ed Markey. Κυβερνητικες πηγές σημειώνουν πως είναι σπάνιο ένας ξένος ηγέτης να γίνεται δεκτός από τόσα πολλά μέλη της εν λόγω Επιτροπής.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και την προοπτική της «επιστροφής» της ως ηγέτιδας δύναμης στην περιοχή των Βαλκανίων και ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παραστεί σε δείπνο που οργανώνουν προς τιμήν του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα