Συγκρατημένες κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την οριακή νίκη Ερντογάν

Συγκρατημένες κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την οριακή νίκη Ερντογάν

"Επιθυμούμε μία Τουρκία που να συνεισφέρει στο διάλογο και στη συνεργασία μας στη βάση του αλληλοσεβασμού", ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Πώς αντιδρούν τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα

Μετριοπαθείς τόνους κρατά η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση της οριακής νίκης του Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό δημοψήφισμα της Κυριακής του Πάσχα.

“Παρακολουθούμε με προσοχή και ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γείτονα και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Οι αποφάσεις του τουρκικού λαού για το μέλλον του θα γίνουν σεβαστές”, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν:

“Η Ελλάδα πάντοτε στηρίζει τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στη γείτονα. Επιθυμούμε μια Τουρκία που να συνεισφέρει στο διάλογο και στη συνεργασία μας στη βάση του αλληλοσεβασμού”.

Ανησυχία για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις

Την ανάγκη επίδειξης σωφροσύνης εκ μέρους της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και του τουρκικού λαού υπογραμμίζει ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Την ίδια ώρα, τονίζει πως η Ελλάδα προσβλέπει σε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τη γειτονική χώρα, παρά τη σοβαρή συνταγματική αλλαγή της Τουρκίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνει ότι οι διμερείς σχέσεις θα πρέπει να διέπονται από τις αρχές της καλής γειτονίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

“Προσβλέπουμε σε μια Τουρκία που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας, χωρίς πολιτικές εντάσεων και προκλήσεων που, άλλωστε, δεν οδηγούν πουθενά” τονίζει και καταλήγει:

“Προσβλέπουμε, τέλος, σε μια Τουρκία που, όχι μόνον θα διατηρήσει, αλλά και θα μπορέσει να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Ευρώπη της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η Φώφη Γεννηματά σχολίασε:

“Ευχόμαστε τώρα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία του δημοψηφίσματος, ο κ. Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις και να πολιτευτεί με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες.

Εμείς θέλουμε δημοκρατία και σταθερότητα στη Τουρκία και σχέσεις καλής γειτονίας, βασισμένες στο διεθνές δίκαιο”.

Το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του, κάλεσε τον Ερντογάν “να χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας” και “όχι για να διολισθήσει σε πιο αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης”.

Ενώ σχόλιο έκανε και ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Twitter:

“Το χθεσινό δημοψήφισμα στην Τουρκία με το οριακό του αποτέλεσμα κατέδειξε ότι στην εποχή μας δεν υπάρχουν σουλτάνοι και ότι ο λαός της Τουρκίας εκφράστηκε με ωριμότητα” δηλώνει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων και προσθέτει:

“Ο Ερντογάν οφείλει να προσέλθει σε διάλογο και να επιδιώξει τη συναίνεση με την αντιπολίτευση. Επίσης να σταματήσει τις άναρθρες κραυγές κατά της Ευρώπης και για επαναφορά της θανατικής ποινής.

Η Ελλάδα θέλει καλή γειτονία και ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία, χωρίς αναθεωρητισμούς και βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου”.

Φωτογραφία: AP Photo/Emre Tazegul

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα