Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στην Βουλή για την ακρίβεια – LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στην Βουλή για την ακρίβεια – LIVE ΕΙΚΟΝΑ
SOOC

Συζητείται σήμερα η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα επιχειρήματα που αναμένονται από τις δύο πλευρές

Σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της ακρίβειας αναμένεται σήμερα στην Βουλή, αφού ο πρωθυπουργός θα προσέλθει να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το φλέγον ζήτημα των ανατιμήσεων.

Αν και η διαδικασία συζήτησης μιας επίκαιρης ερώτησης είναι προκαθορισμένη τόσο το γεγονός ότι πρόκειται για τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας όσο και η σοβαρότητα του θέματος, προφανώς θα οδηγήσει σε διάλογο μεγαλύτερης διάρκειας. Αντιμέτωπα αναμένεται να βρεθούν τα δύο βασικά πολιτικά «αφηγήματα»: Από την μία το κυβερνητικό που θέλει την ακρίβεια απότοκο της διεθνούς κρίσης και επιτυχή την κυβερνητική διαχείριση και από την άλλη αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μιλά για «ακρίβεια – Μητσοτάκη» καταλογίζοντας στην κυβέρνηση άρνηση να παρέμβει με συγκεκριμένα μέτρα (π.χ μείωση φόρων, αυξηση ελέγχων) στην αγορά.

Η “πρόγευση” Γεωργιάδη

Μία πρόγευση των θέσεων της κυβέρνησης που αναμένεται να εκφράσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε χθες μιλώντας στην Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Επισήμανε μεταξύ άλλων πως «το ότι έχουμε τον μεγαλύτερο πληθωρισμό εδώ και τριάντα χρόνια, πράγμα που είναι αληθές, δεν οφείλεται στον Μητσοτάκη ούτε στην Κυβέρνηση. Διότι αν οφειλόταν στον Μητσοτάκη ή στην Κυβέρνηση, θα είχαμε μόνο εμείς άνοδο πληθωρισμού τριάντα ετών» τονίζοντας ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει σε όλες τις ευρωπαικές χώρες. Όπως ανέφερε «στα πλαίσια της ενιαίας αγοράς και της παγκοσμιοποιήσεως, οι οικονομίες μας είναι συνδεδεμένες. Εισάγουμε ενέργεια, εισάγουμε πρώτες ύλες, εισάγουμε αγαθά. Όταν αυξάνεται ο πληθωρισμός στις χώρες από όπου εισάγουμε αγαθά, μαζί με τα αγαθά εισάγεται και σε εμάς ο πληθωρισμός τους. Άρα, σε όλη την Ευρώπη και σε όλον τον δυτικό κόσμο».

Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε την πρόθεση του για συνεννόηση με τους φορείς της αγοράς έτσι «όλοι αυτοί θα προσπαθήσουν να υποστηρίξουν ένα καλάθι πενήντα προϊόντων, στα οποία πενήντα προϊόντα θα προσπαθήσουν να μην περνάνε τον ίδιο αριθμό αυξήσεων που περνάνε γενικά στα προϊόντα του σουπερμάρκετ. Δηλαδή εάν ο πληθωρισμός είναι δώδεκα μονάδες, εκεί να είναι πολλές μονάδες παρακάτω, τείνοντας προς το μηδέν. Ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στην κάθε Ελληνίδα και στον κάθε Έλληνα, ο οποίος πραγματικά δεν βγάζει τον μήνα του να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς τους συμπολίτες μας να έχουν ένα σημείο στο οποίο ο πληθωρισμός θα πνέει με μικρότερη ταχύτητα».

Τι αναμένεται να πεί ο Αλέξης Τσίπρας

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εστιάσει στο ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται στην Βουλή για να τοποθετηθεί για το θέμα της ακρίβειας σε ρόλο απολογούμενου. Ακριβώς επειδή η πρωτοβουλία πάρθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης αναμένεται να μιλήσει για απόπειρα τις κυβέρνησης να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της πίσω από την τρέχουσα διεθνή συγκυρία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταλογίσει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη την πολιτική επιλογή να μην παρεμβαίνει συστηματικά εδώ και πάρα πολλούς μήνες στην αγορά. Έτσι να συντηρεί το καθεστώς των συνεχών ανατιμήσεων που προσδίδουν κέρδη στους παρόχους ενέργειας και σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Αντίστοιχα αναμένεται να επισημάνει ότι η διατήρηση της υψηλής έμμεσης φορολογίας προσθέτει έσοδα και στα κρατικά ταμεία, τα οποία προέρχονται από τους πολίτες που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν.

Οι πολιτικές Μητσοτάκη οδηγούν στο οι πλούσιοι να γίνονται οι πλούσιοι, πλουσιότεροι, οι μεσαίοι φτωχοί και οι φτωχοί απελπισμένοι, αναμένεται να επισημάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Τεκμηριώντας μάλιστα την θέση του ΣΥΡΙΖΑ με τα στοιχεία που έχουν ήδη δει το φώς της δημοσιότητας. Όπως για παράδειγμα το νέο πληθωριστικό ρεκόρ για την χώρα, με πληθωρισμό στο 12% αλλά και τις αυξήσεις που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα: Βασικά τρόφιμα έχουν αυξηθεί από 12,6% έως 23,3%, καύσιμα 17,7%, ηλεκτρισμός 30,5%, πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% φυσικό αέριο 332%.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναφέρει τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών. Ανάμεσά τους αυτή της άμεσης μείωσης του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα Καύσιμα ώστε να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση των τιμών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα