Συμφωνία των Πρεσπών: Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

Συμφωνία των Πρεσπών: Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας
Βουλή Eurokinissi

«Εισπράξαμε το πολιτικό κόστος, είδατε τον κ. Καμμένο» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνοντας ότι «σεβόμαστε την συναισθηματική αντίδραση όσων αντιδρούν, σε αντίθεση με τους εμπόρους του Μακεδονισμού Α.Ε.»

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Επιτροπή Εξωτερικών κι Άμυνας της Βουλής κι αύριο το πρωί ξεκινά η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. «Εισπράξαμε το πολιτικό κόστος, είδατε τον κ. Καμμένο» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος απαντώντας στα περί «σικέ διαζυγίου» κι αναφερόμενος στην έντονη αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Γ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι «σεβόμαστε» την συναισθηματική αντίδραση όσων αντιδρούν στην Συμφωνία «σε αντίθεση με τους εμπόρους του Μακεδονισμού Α.Ε.» Ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι «ο διάλογος προϋποθέτει ειλικρίνεια» παρατηρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με την σημερινή συζήτηση λόγω «πενίας επιχειρημάτων και πολιτικής πίεσης, ειδικά για τα δύο κόμματα που συνδιαμόρφωσαν την εθνική θέση». Ο Γ. Κατρούγκαλος κατέθεσε στην Βουλή την δήλωση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς που επιβεβαιώνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην γειτονική χώρα σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση κατάφερε την ικανοποίηση των στόχων για την μη μονοπώληση του όρου «Μακεδονία» από τους γείτονες, να εμποδιστεί ο σφετερισμό της Ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας, αλλά και να αποφευχθεί «έστω και σκιά» για ύπαρξη Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Ο Γ. Κατρούγκαλος θύμισε ότι η Βόρεια Μακεδονία αναγκάστηκε να αλλάξει όνομα, Σύνταγμα και θα αλλάξει οποιαδήποτε αναφορά σε «Μακεδονία» όταν η Ελλάδα κυρώσει την Συμφωνία. «Πότε έχει γίνει ξανά αυτό; Ούτε σε καιρό πολέμου» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Γ. Μαυρωτάς: Τελευταία ευκαιρία για λύση προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων

«Τελευταία ευκαιρία» για λύση του Μακεδονικού προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς προειδοποιώντας ότι «αλλιώς θα το λύσει η ζωή ερήμην μας». Ο Γ. Μαυρωτάς τόνισε ότι αν δεν περάσει η συμφωνία «δεν θα πέσει ο Τσίπρας αλλά ο Ζάεφ» κι αναρωτήθηκε αν η χώρα μας μπορεί να καταφέρει καλύτερους όρους στην διαπραγμάτευση με την διεθνή κοινότητα απέναντί μας.

Μάλιστα, ο Γ. Μαυρωτάς εκτίμησε ότι είναι πολύ αμφίβολο αν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση προβλέποντας επιστροφή της ΠΓΔΜ στην σημερινή ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και παράκαμψη της Ελλάδας για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς. Παράλληλα, ο Γ. Μαυρωτάς επέκρινε για ακόμα μία φορά την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και κυρίως όσους την στήριξαν στην ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν μπορούν να βγάζουν την ουρά τους, σε καμία περίπτωση δεν θα στηρίξω την τζάμπα μαγκιά ορισμένων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα