Σύμφωνο εφ'όλης της ύλης τον Φεβρουάριο με τη FYROM

Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017.
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Σε νυχτερινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, προανήγγειλε ότι η Ελλάδα θα προτείνει την υπογραφή συμφώνου με τα Σκόπια για όλα τα φλέγοντα ζητήματα, που αφορούν στη σχέση των δύο χωρών, από το ονοματολογικό ως τη γλώσσα, την ιθαγένεια και τα σχολικά βιβλία

Tον Φεβρουάριο αναμένεται να κατατεθούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς την ΠΓΔΜ για μια συνολική λύση στο ονοματολογικό και στα ζητήματα αλυτρωτισμού.

Οπως αποκάλυψε χτες το βράδυ ο υπουργός εξωτερικών μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, η Αθήνα  θα προτείνει το όνομα να είναι σύνθετη ονομασία όχι στα αγγλικά αλλά στα σλαβικά και αμετάφραστη.

ADVERTISING

Το σύμφωνο αυτό, όπως το ονόμασε ο κ. Κοτζιάς, θα περιλαμβάνει τις προτάσεις για τον αλυτρωτισμό, τη διεθνή και περιφερειακή θέση του γειτονικού κράτους και μια θετική ατζέντα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Διευκρίνισε ότι δεν σημαίνει ότι οι προτάσεις αυτές θα γίνουν αποδεκτές και ότι το τελικό σύμφωνο μπορεί να είναι αυτό με τροποποιήσεις.

"Αν λυθεί το ονοματολογικό, η Ελλάδα θα είναι το φιλικό κράτος για τα Σκόπια" υπογράμμισε.

Στο σύμφωνο ακόμη θα υπάρχουν προτάσεις και για το Σύνταγμα ενώ υπενθύμισε με νόημα ότι το 1977 η Ελλάδα αποδέχτηκε την καθιέρωση στον ΟΗΕ της "μακεδονικής" γλώσσας.

Ο υπουργός εξωτερικών διέψευσε ακόμη τα σενάρια που ακούγονται περί ενδεχόμενης "ειδικής σχέσης" του ΝΑΤΟ με την ΠΓΔΜ λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το καταστατικό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Στη μια και μισή το μεσημέρι ο Μάθιου Νίμιτς θα περάσει το κατώφλι του υπουργείου εξωτερικών ενώ δεν υπάρχει στο πρόγραμμα να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κοτζιάς: Δεν υφίσταται τσάμικο ζήτημα ούτε το συζητάμε

SHARE:

24Media Network