Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΑΣΥ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην Λ.Κατεχάκη (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην Λ.Κατεχάκη (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Κατά τη συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Σπυριδούλα Καλαντζή αναφέρθηκαν κλαδικά θέματα που απασχολούν το αστυνομικό προσωπικό.

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Σπυριδούλα Καλαντζή δέχθηκε, χθες, αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων σε εθιμοτυπική συνάντηση.

Κατά τη συνάντηση αναφέρθηκαν κλαδικά θέματα που απασχολούν το αστυνομικό προσωπικό.

Ειδικότερα, τέθηκε από τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας με ιδιαίτερη έμφαση η αναγνώριση-θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας του αστυνομικού επαγγέλματος, ενημερώνοντάς την ότι θα υποβάλλουν τεκμηριωμένη πρόταση για τη χορήγηση στους αστυνομικούς, συγκεκριμένου επιδόματος με βάση το μάχιμο της υπηρεσίας και την επικινδυνότητα που απορρέει από τα καθημερινά αστυνομικά καθήκοντα.

ADVERTISING

Μείζον για την Ομοσπονδία ζήτημα συνιστά επίσης η αναγκαιότητα άμεσης λήψης κυβερνητικής απόφασης για ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας με νέες προσλήψεις αστυφυλάκων που θα υπερβαίνουν τη μνημονιακή ρήτρα των 250 θέσεων ετησίως και θα είναι τουλάχιστον 1.000, αρχής γενομένης από τη φετινή προκήρυξη για την εισαγωγή, μέσω Πανελληνίων εξετάσεων, στη Σχολή Αστυφυλάκων.

Σχετικό με αυτό είναι και το ζήτημα της αναβάθμισης των Αστυνομικών Σχολών, σύμφωνα με την πρόταση που έχουν συζητήσει και συμφωνήσει με το συναρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στη συνέχεια ανέπτυξαν τις θέσεις τους για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας και τόνισαν ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προβεί άμεσα στη θεσμοθέτηση της απαλλαγής της Αστυνομίας από τα μέτρα ασφαλείας εντός των αγωνιστικών χώρων, όπως έχουν δεσμευτεί οι ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν προωθήσει την αναγκαία νομοθετική ρύθμιση, ώστε να υπάρξει μια σημαντική τομή στα ζητήματα της αστυνόμευσης και της αστυνομικής λειτουργίας, ευρύτερα.

Άλλα θέματα που έθεσε η αντιπροσωπεία της ΠΟΑΣΥ στο τραπέζι του διαλόγου και ζήτησαν να ρυθμιστούν επίσης άμεσα, ήταν α) η υπαγωγή των εκπαιδευτικών – συζύγων αστυνομικών στις διατάξεις του άρθρο 3 του ν.4553/2018 που διέπουν τις αντίστοιχες περιπτώσεις συνυπηρέτησης των στρατιωτικών, β) η διεύρυνση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΤΣ με τη συμμετοχή εκπροσώπου της Ομοσπονδίας τους, γ) η καταβολή αξιοπρεπούς εκλογικής αποζημίωσης, δ) η καταβολή επιδόματος ΕΚΑΜ, που καθυστερεί εντελώς αδικαιολόγητα, ε) η ισχύς των διατάξεων περί οδοιπορικών όπως αυτές προβλέπονται στο νόμο 4336/2015 (Γ’ Μνημόνιο), ώστε να σταματήσει άμεσα το φαινόμενο των παρατάσεων του παλαιού καθεστώτος πληρωμής των οδοιπορικών και στ) τα θέματα της καθαριότητας, τα οποία υφίστανται έντονα, παρά το γεγονός ότι προκηρύχθηκαν 18μηνες συμβάσεις.

Εξέφρασαν επίσης την θετική τους προσέγγιση στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ακούσια ψυχιατρική περίθαλψη, τονίζοντας ότι οι «εξαιρετικές περιπτώσεις» που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 7, πρέπει οπωσδήποτε να εξειδικευτούν νομοθετικά ώστε να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο, το «εξαιρετικό» να καταστεί κανόνας. Μάλιστα, οι συνδικαλιστές αστυνομικοί επισήμαναν την ευνοϊκή συγκυρία του γεγονότος ότι η ίδια η Γενική Γραμματέας έχει υπηρετήσει σε συγκεκριμένες δομές του συστήματος υγείας, γνωρίζοντας εκ των έσω τα προβλήματα και τις αγωνίες των αστυνομικών. Προβλήματα που σε πολλές περιπτώσεις διογκώνονται λόγω και του συναφούς φαινομένου του «συνωστισμού» αλλοδαπών κρατουμένων, προς διοικητική απέλαση, και μάλιστα επί μακρόν στα αστυνομικά κρατητήρια και όχι στις κατάλληλες θεσμοθετημένες δομές αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ – προσφύγων και μεταναστών}.

Η κα Γραμματέας άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα αιτήματα και τις θέσεις της Ομοσπονδίας έχοντας κατ’ αρχάς θετική στάση για τα περισσότερα εξ αυτών και επιφυλάχθηκε για μια εκ νέου συνάντησή μας στο άμεσο μέλλον αφού πρώτα λάβει μια σφαιρική ενημέρωση και από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Αρχηγείου, ενώ ενδεχομένως θα ακολουθήσει νέα συνάντηση παρουσία και της Υπουργού κυρίας Όλγας Γεροβασίλη.

Στην αντιπροσωπεία της ΠΟΑΣΥ μετείχαν ο Πρόεδρος Γρηγόρης Γερακαράκος, ο Α’ Αντιπρόεδρος Αθανάσιος Νταβούρας, ο Πρόεδρος του ΔΣ Χρήστος Μαυραγάννης και η Γραμματέας Γυναικών Μαρία Γιαννακοπούλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Νομικός Σύμβουλος Χρήστος Μαντζιώρος και ο Υπασπιστής Υπαστυνόμος Α’ Αναστάσιος Τσιντίνος.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία
SHARE:

24Media Network