Συνάντηση Αβραμόπουλου με Μουζάλα και Ράντεφ

Συνάντηση Αβραμόπουλου με Μουζάλα και Ράντεφ

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της μεταναστευτικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας για το εξάμηνο της Βουλγαρικής Προεδρίας

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε χθες σε δείπνο εργασίας στην Αθήνα με τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας κ. Βαλεντίν Ράντεφ και με τον Έλληνα Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της μεταναστευτικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας για το εξάμηνο της Βουλγαρικής Προεδρίας. Μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος τόνισε την ανάγκη διαρκούς στήριξης των υπό πίεση κρατών-μελών. Η Επιτροπή, σημείωσε, θα συνεχίσει να στηρίζει τις χώρες πρώτης υποδοχής και επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση αποστολής εμπειρογνωμόνων από όλα τα κράτη-μέλη, για να συνδράμουν το επί τόπου έργο της Ευρωπαϊκής Συνοριοακτοφυλακής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου.

Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι εργασίες βελτίωσης των υποδομών υποδοχής, αλλά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιστροφών προς την Τουρκία, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη να δημιουργηθούν στην Ελλάδα περισσότερες θέσεις φιλοξενίας ανήλικων μεταναστών.

Ακόμα, οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Ράντεφ επεσήμαναν την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να βρεθεί η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Κοινού Συστήματος Ασύλου στην κατεύθυνση ενός πιο δίκαιου και ισορροπημένου Μηχανισμού του Δουβλίνου, βασισμένου στην αρχή της αλληλεγγύης και επιμερισμού των ευθυνών.

Τέλος, έγινε συζήτηση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων επί σημαντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο της διαχείρισης των συνόρων και της ασφάλειας. Ειδικότερα, έγινε αναφορά στη νομοθετική πρόταση του Επιτρόπου για τη διαλειτουργικότητα (interoperability) και στην ταχεία εφαρμογή του Συστήματος Εισόδου- Εξόδου (Entry-Exit System) και του ETIAS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου).

SHARE: