Συνάντηση Τσίπρα - Μπάιντεν για το χρέος

O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.(EUROKINISSI- Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti)
O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.(EUROKINISSI- Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti) EUROKINISSI

Τι είπε ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και στην Στρογγυλή Τράπεζα, ποιες είναι οι στοχεύσεις της ελληνικής αποστολής, αλλά και οι νέες συναντήσεις που θα έχει

Σειρά συναντήσεων ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Υόρκη όπου το προσφυγικό, το χρέος, αλλά και το Κυπριακό αναμένεται να μπουν στην κορυφή της ατζέντας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται μέσα στην ημέρα να συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν όπου μετά και την παρέμβαση του στην Κεντρική Επιτροπή για το θέμα του χρέους και τις εξελίξεις που προανήγγειλε αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη συνάντηση θα είναι παρών και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς οπότε και το Κυπριακό αναμένεται να πέσει στο τραπέζι της συζήτησης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί και με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Συνάντηση με Αναστασιάδη

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για περίπου 45 λεπτά και τον ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας στις διακοινοτικές συνομιλίες και την σταθερή ελληνική θέση υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ο Τσίπρας για το προσφυγικό

«Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», έγραψε ο πρωθυπουργός στον ειδικό λογαριασμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχει ανοίξει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με αφορμή την 71η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στην έδρα του στη Νέα Υόρκη.

Με αυτό το μήνυμα και με την ομιλία του στην Ολομέλεια έδωσε το στίγμα της ελληνικής πλευράς, αλλά και το που σκοπεύει να κινηθεί στο «καυτό» ζήτημα του προσφυγικού που μετά τις εξελίξεις στο hot spot της Μόριας παίρνει τραγικές διαστάσεις στη χώρα μας.

Μέσω του συγκεκριμένου λογαριασμού θα στείλουν το μήνυμά τους όλοι οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΟΗΕ που παρακολουθούν τις εργασίες της συνέλευσης.

Καθόλου τυχαία ο πρωθυπουργός στην πρώτη του ομιλία δεν επέλεξε να επικεντρώσει στην στήριξη που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα με παράλληλη ενίσχυση και επιτήρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας και τις επόμενες ημέρες στην έδρα του ΟΗΕ, καθώς σήμερα θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει στη σύνοδο των ηγετών για το προσφυγικό που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα θα βρίσκεται και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αμερικανική μεγαλούπολη ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην 4η Στρογγυλή Τράπεζα της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ: «Παγκόσμια στρατηγική για τον επιμερισμό της ευθύνης για τους πρόσφυγες και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» πρότεινε τέσσερις άξονες μιας παγκόσμιας στρατηγικής και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα:

1. Να αυξηθεί η οικονομική ενίσχυση και η ενίσχυση με προσωπικό, προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες.

2. Να επιταχυνθεί η διαδικασία επιστροφής ανθρώπων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, καθώς και η επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση των προσφύγων.

3. Να αυξηθούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες και η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης.

4. Να αυξηθεί η αστυνόμευση των συνόρων και η συνεργασία των ακτοφυλακών για την εξάλειψη των δικτύων εμπορίας ανθρώπων.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "σήμερα, εδώ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να πούμε ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στη διαχείριση της μετανάστευσης, και ο επιμερισμός της ευθύνης για τους πρόσφυγες, δεν είναι πολυτέλεια. Ούτε ότι αυτό αποτελεί ευθύνη μόνο των χωρών πρώτης γραμμής και όσων χωρών βρίσκονται δίπλα σε εστίες συγκρούσεων."

Είναι φανερό ότι στο στόχαστρο του πρωθυπουργού έχουν μπει οι βόρειες χώρες (Βίζενγκραντ) που αρνούνται συστηματικά την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών και ουσιαστικά δυναμιτίζουν την λύση του προβλήματος.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως πρέπει να βρούμε τρόπους για την "καλύτερη προστασία των συνόρων μας, μέσω της αστυνομικής συνεργασίας και της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων" και ότι "προς αυτή την κατεύθυνση, θα συσταθεί σύντομα από την ΕΕ η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή."

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αύξησης της διεθνούς συνεργασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ανθρώπων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί.

Την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και την Πέμπτη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας: Αν αποτύχουμε στο προσφυγικό, ανοίγουμε την πόρτα σε ξενοφοβικές δυνάμεις

SHARE: