Συνάντηση Τσίπρα – Σολτς: Η σχέση των δύο ανδρών και η ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων

Συνάντηση Τσίπρα – Σολτς: Η σχέση των δύο ανδρών και η ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων
Αλέξης Τσίπρας και Όλαφ Σολτς το 2018 intime news

Αφότου διαδέχθηκε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, Όλαφ Σολτς και Αλέξης Τσίπρας διατηρούν στενές επαφές, κάτι που αποτυπώθηκε και στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Συνάντηση με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βίλυ Μπράντ Χάους, έδρα στου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο Βερολίνο πραγματοποιεί σήμερα, Παρασκευή (21/4) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο, η σημερινή συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών δεν είναι η πρώτη, καθώς Τσίπρας και Σολτς έχουν μακρά γνωριμία και τους συνδέουν καθοριστικές στιγμές τόσο για την πορεία των χωρών τους όσο και για την προσωπική τους πολιτική διαδρομή.

Η γνωριμία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ολαφ Σολτς πραγματοποιήθηκε το 2018 όταν ο τελευταίος ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. Και μόνο το γεγονός ότι διαδέχθηκε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ιστορικής σημασίας δεδομένου του σκληρού ρόλου που διαδραμάτισε ο κ. Σοιμπλε στη μνημονιακή περίοδο. Η επαφή και η σχέση που ανέπτυξαν κρίνεται επιτυχημένη από τη θετική έκβαση που είχαν οι διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Οι σχέσεις των δύο ηγετών ισχυροποιήθηκαν όταν τον Ιούνιο του 2021 ο Αλέξης Τσίπρας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση Σολτς και συμμετείχε στην τακτική συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών, στηρίζοντας την προεκλογική εκστρατεία του σε μία περίοδο που φαινόταν ότι θα χάσει.

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προοδευτικά κόμματα της Ευρώπης, όπως άλλωστε και το SPD, και ως μέλος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως γέφυρα με τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, με τον Αλέξη Τσίπρα να συμμετέχει ως παρατηρητής στο Κόμμα των Ευρωσοσιαλιστών. Η σχέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και SPD είναι σταθερή όπως φάνηκε και από την πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός τον Νοέμβριο του 2018, ως βασικός ομιλητής στο συνέδριο του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Η σημερινή συνάντηση διεξάγεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική πολιτική σκηνή, λίγο πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και έρχεται να επιβεβαιώσει τη στενή σχέση των δυο ηγετών και να σφραγίσει την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων που ταλανίζουν την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και να δώσει το μήνυμα για την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει σημαντικά μηνύματα για την ανάγκη να προχωρήσει μια συνολική θετική ατζέντα με την Τουρκία που θα περιλαμβάνει απαραιτήτως την ελληνική θετική ατζέντα και κόκκινες γραμμές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα