Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Νέα εποχή με καθαρές κουβέντες

Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Νέα εποχή με καθαρές κουβέντες
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019. Eurokinissi

Η αποτίμηση από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. ”Μειονότητα”, γκρίζες ζώνες και Συνθήκη της Λωζάνης έξω από την ορολογία του Τούρκου προέδρου.

Ως ιδιαίτερα θετικά αποτιμούν αξιωματούχοι της κυβέρνησης την συνάντηση της Τρίτης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Όπως εξηγούν για ακόμη μία φορά υπήρξε ειλικρινής διάλογος και καθαρές κουβέντες για το σύνολο της ατζέντας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ρητά στις Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα, στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και στα επικίνδυνα επεισόδια της Τουρκίας. Το casus belli και η ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, τέθηκαν επίσης από τον πρωθυπουργό με τους δυο ηγέτες να συμφωνούν ώστε να προταχθεί η θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών, η οποία αναμφίβολα περιλαμβάνει και την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρέπει “να αποδεχθούμε το φαύλο κύκλο της έντασης ως κισμέτ και πρέπει να ακολουθήσουμε τους λαούς μας που έρχονται πιο κοντά”, συμπληρώνοντας: “Είμαστε υποχρεωμένοι να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος, για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό. Στην αλληλοκατανόηση των ανησυχιών μας”.

Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε το προσεχές διάστημα να συναντηθούν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ με τον κ. Τσαβούσογλου για προπαρασκευαστικές συζητήσεις για το Κυπριακό και ο κ. Βίτσας με τον ομόλογό του για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση,ενώ τους επόμενους μήνες θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη και το ανώτατο συμβούλιο κυβερνητικής συνεργασίας.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκαν επίσης επαφές των δύο υπουργείων Οικονομίας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης -Σμύρνης αλλά και η διοργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ.

Το θέμα των “8”, για το οποίο ρωτήθηκαν οι δυο ηγέτες, δε βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων και όταν κατά την πάγια τακτική του το έθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για τον σεβασμό των αποφάσεων της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, λέγοντας με νόημα: “Η Ελλάδα σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης”

Σύμφωνα, πάντως με διασταυρωμένες πληροφορίες ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε ούτε σε “μειονότητα” και “γκρίζες ζώνες”, ούτε στην Συνθήκη της Λωζάνης με τον κ. Τσίπρα να αναλύει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα.

Την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές διαβεβαίωναν ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε ενημέρωση για τα δικαιώματα της ελληνοορθόδοξης μειονότητας, έθεσε το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπως και άλλα, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους Κωνσταντινουπολίτες και ενημερώθηκε.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε να ενημερωθεί σε σχέση με τη Θράκη και ο Έλληνας πρωθυπουργός τον ενημέρωσε, ενώ σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη Θράκη ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι είναι ζήτημα δεσμεύσεων έναντι Ελλήνων πολιτών και δεν έχουν να κάνουν με τις διμερείς σχέσεις, είτε συμπίπτουν με τις διακηρύξεις της Τουρκίας, είτε δεν συμπίπτουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα