Συνεχίζεται το θρίλερ της διαπραγμάτευσης

Στιγμιότυπο από την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015.
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
Στιγμιότυπο από την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) EUROKINISSI

Συμφωνία λίγο πριν το Eurogroup της 24ης Απριλίου σε τεχνικό επίπεδο πρέπει να υπάρχει με τις Βρυξέλλες, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Euroworking Group θα πρέπει να έχει επεξεργαστεί τις Ελληνικές προτάσεις πριν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης βρεθούν στη Ρίγα της Λετονίας

«Μέχρι τις 24 Απριλίου δεν πρέπει να υπάρχει καμία δικαιολογία από καμία πλευρά πως η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη», τόνιζε κυβερνητικός παράγοντας, με το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και το οικονομικό επιτελείο να εργάζονται πυρετωδώς, ώστε να μην ξεφύγει καμία λεπτομέρεια που θα μπορούσε να διακινδυνεύσει την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Στην κυβέρνηση εκφράζουν αισιοδοξία για την τελική έκβαση της διαβούλευσης, προκειμένου να υπάρξει μια έντιμη συμφωνία με τους δανειστές, αν και γνωρίζουν καλά πως τα αγκάθια παραμένουν.

Κοινός τόπος δεν έχει βρεθεί ακόμα στο εργασιακό με τους δανειστές να πιέζουν για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, αλλά και στο ασφαλιστικό, καθώς το θέμα της μείωση των συντάξεων το έθεσε ακόμα και η Κριστίν Λαγκάρντ. Χαρακτηριστικό της άρνησης της κυβέρνησης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πως η ίδια κυβερνητική πηγή τόνιζε πως  «δεν είναι δυνατόν να ανοίξουμε το ασφαλιστικό  μέσα σε μόλις 20 ημέρες».

«Αγκάθι», εξακολουθεί να αποτελεί και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων με την Ελληνική πλευρά να μιλά για κοινοπραξίες, όπου το δημόσιο θα έχει κυρίαρχο ρόλο, μη κάνοντας αποδεκτά τα «εισπρακτικά κριτήρια» τα οποία σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες επιθυμούν να επιβάλουν οι δανειστές.

Σε αυτή τη γραμμή, άλλωστε κινήθηκε και η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ.

Όπως είπε, «επιβεβαιώθηκε για άλλη μια ακόμη φορά η απόλυτη ανάγκη να παραμείνει ο ΑΔΜΗΕ και όλος ο Όμιλος της ΔΕΗ υπό δημόσια ιδιοκτησία και ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο».

Χρυσή τομή δεν έχει βρεθεί ούτε στον  υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού που θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα, αλλά και στην αύξηση του ΦΠΑ που αρνείται η κυβέρνηση.

Οι τεχνικές ομάδες, πάντως εργάζονταν σε όλη τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα, ενώ πλέον οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και στο Brussels Group.

Όλα αυτά τη στιγμή που σε ένα δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίζονται απογοητευμένοι από τις συνομιλίες με την Αθήνα, παρά τις διαβεβαιώσεις Ελλήνων αξιωματούχων ότι θα επέλθει συμφωνία σύντομα.

Η απογοήτευση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει να κάνει με την άρνηση της Αθήνας, να προχωρήσει στα μεταρρυθμιστικά μέτρα.

Το δημοσίευμα διέψευσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και ότι λειτουργεί υπονομευτικά για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

SHARE:

24Media Network