Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Με στόχο το πολιτικό και προγραμματικό στίγμα

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Με στόχο το πολιτικό και προγραμματικό στίγμα
Με την ομιλία του ¨Νίκου Ανδρουλάκη ξεκινά το ουσιαστικό μέρος του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Eurokinissi

Με ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη ξεκινά σήμερα στο Tae Kwon Do. Αναμένονται παρεμβάσεις από τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Με ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη ξεκινούν σήμερα το απόγευμα ξεκινά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, στο γήπεδο του Tae Kwon Do σε μία διαδικασία που θα διαρκέσει έως την Κυριακή. Μια διαδικασία που στην Χαριλάου Τρικούπη ευελπιστούν -εκτός από την εκλογή της Κ.Ε του κόμματος- να αναδείξει τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν την πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ από την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Με ενδιαφέρον όμως αναμένονται και οι ομιλίες των πολιτικών στελεχών αφού ανάμεσά τους περιλαμβάνονται 2 πρωθυπουργοί, ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ένας αντιπρόεδρος κυβέρνησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η νέα Κ.Ε

Όσον αφορά τα οργανωτικά επίδικα του Συνεδρίου το σώμα καλείται να εκλέξει την νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος η οποία θα είναι και το βασικό όργανο για την χάραξη της πολιτικής του. Το επόμενο σαββατοκύριακο η νέα Κ.Ε θα εκλέξει με την σειρά της το νέο Πολιτικό Συμβούλιο αλλά και τον αντικαταστάτη του μέχρι σήμερα γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη που θα είναι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, μετά από πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η έναρξη

Όπως αναφέραμε την σημερινή, πρώτη, ημέρα θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος στις 20.00 το βράδυ. Νωρίτερα από τις 18.00 θα ξεκινήσει η προσέλευση των συνέδρων, η προβολή ολιγόλεπτου βίντεο ενώ θα υπάρξουν κατά την διάρκεια και χαιρετισμοί εκπροσώπων από τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης.

Ξεχωριστή σημασία δίνουν στο ΠΑΣΟΚ στον χαιρετισμό που θα απευθύνει ο πρόεδρος της Πορτογαλλίας, Αντόνιο Κόστα. Από την πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες τριών θεματικών workshops που θα αφορούν την διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, το brain gain, αλλά και το ζήτημα της κατοικίας. Ειδικά στο τελευταίο workshop θα μετέχει και η αρμόδια υπουργός της Πορτογαλλικής κυβέρνησης Μαρίνα Γκονσάλβες.

Γύρω στις 10 το βράδυ αναμένεται ένας σύντομος χαιρετισμός από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη που πρόσφατα με αρθρογραφία του εξήρε την οικονομική πολιτική της νέας ηγεσίας του Κινήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος του Συνεδρίου θα είναι ο πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυμίου.

Ευάγγελος Βενιζέλος ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Οι πολιτικές παρεμβάσεις

Το … «κυρίως (πολιτικό) μενού» αναμένεται όμως το Σάββατο. Είναι η ημέρα που θα λάβουν τον λόγο ο πρώην πρωθυπουργός και αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, Γιώργος Παπανδρέου. Η ομιλία του αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού πιθανολογείται ότι θα οριοθετήσει τον προσωπικό του εσωκομματικό ρόλο ενώ θα δώσει και στίγμα των απόψεων του στην πολυσύνθετη πολιτική συγκυρία.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανακάμπτει επίσης στην εσωκομματική σκηνή του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του 2012-2015 θα πάρει επίσης τον λόγο το Σάββατο με την παρέμβασή του να έχει επίσης βαρύνουσα πολιτική σημασία. Επίσης θα μιλήσουν όλοι οι διεκδικητές της προεδρίας όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος ή ο Χάρης Καστανίδης. Στις διαδικασίες του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ θα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους τόσο η Νέα Δημορκατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς γιατί στην πολιτική συζήτηση που θα διεξαχθεί δεν μπορεί να «μείνει απέξω» το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών.

Ψευτοδίλλημμα το Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως για το ζήτημα αυτό σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν κατηγορηματικός. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «αλαζονικά βάζουν ψευτοδιλήμματα σε εμάς, όχι γιατί θέλουν το ΠΑΣΟΚ, αλλά θέλουν τις ψήφους της Δημοκρατικής Παράταξης. Εγώ λέω :‘’Ψηφίστε μας’’. Εγώ δεν είμαι ένα κόμμα μπαμπούσκα. Η ψήφος στη Δημοκρατική Παράταξη, στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ψήφος στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη. Είναι ψήφος σε μια σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση».

Παράλληλα αναφερόμενος στην ουσία της συνεδριακής διαδικασίας επισήμανε πως «εμείς προσπαθούμε το συνέδριο αυτό να είναι ένα ακόμη βήμα. Ουσιαστικά για εμάς κλείνουμε το οργανωτικό σκέλος και τη δομή της παράταξης. Αλλά παράλληλα κάνουμε άλλο ένα βήμα για το πρόγραμμα. Και το πιο σημαντικό πράγμα είναι τι απαντήσεις δίνουμε στα σημερινά προβλήματα»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα