Σύνοδος Δ.Βαλκανίων: Στήριξη ΕΕ για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών

Σύνοδος Δ.Βαλκανίων: Στήριξη ΕΕ για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών

"Η συμφωνία στις Πρέσπες "κλειδί" για την διεύρυνση της ΕΕ. Οι δυνάμεις που είχαν τη γραμμή του εθνικισμού το 2014, έχουν την ίδια γραμμή και σήμερα" τόνισε ο Τσίπρας στην παρέμβαση του στη Σύνοδο Δυτικών Βαλκανίων. "Αλέξης και Ζόραν χρειάζονται τη στήριξη μας" είπε η Μογκερίνι

"Κλειδί" για την διεύρυνση της ΕΕ και την ατζέντα της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής Δυτικών Βαλκανίων στο Λονδίνο, σημειώνοντας πως οι δυνάμεις που είχαν τη γραμμή του εθνικισμού το 2014, έχουν την ίδια γραμμή και σήμερα.

"Η περίοδος που περάσαμε ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τα Βαλκάνια" τόνισε ειδικότερα ο κ.Τσίπρας, υπενθυμίζοντας: "Το 2014 ο Γιούνκερ ανακοίνωσε το πάγωμα της διεύρυνσης. Η Ευρώπη βίωσε, πέραν της οικονομικής κρίσης, τη χειρότερη προσφυγική κρίση μεταπολεμικά, η οποία εστιάστηκε στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκαν δυνάμεις που ζητούσαν το Grexit, που ζητούσαν τη σμίκρυνση ή τη διάλυση του Σένγκεν, που ζητούσαν την ακύρωση της διεύρυνσης αλλά και της εμβάθυνσης, καθώς και το μονομερές κλείσιμο των συνόρων στη Βαλκανική οδό. Βιώσαμε μια αποτρόπαια απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία καθώς και κρίσεις στην Αλβανία και στην πΓΔΜ."

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι: "Πλέον τα πράγματα αλλάζουν. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη Συμφωνία Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ, με την προσπάθεια επίλυσης ζητημάτων Ελλάδας-Αλβανίας, με την επιτυχημένη Βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ και την αναβίωση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης για διεύρυνση της ΕΕ" και σημείωσε:

ADVERTISING

"Η Ελλάδα εξήλθε των κρίσεων ακριβώς επειδή επέμεινε ότι η λύση για την οικονομία, το προσφυγικό και την περιφερειακή σταθερότητα δεν είναι ο εθνικισμός, ούτε η αδράνεια και η μετάθεση της λύσης στο μέλλον."

Όπως εκτίμησε ο κ.Τσίπρας: "Η προάσπιση της αξιοπρέπειας των λαών μας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τα εργαλεία του διαλόγου της σκληρής διαπραγμάτευσης και της συνεργασίας, όχι με τον απομονωτισμό και τη μισαλλοδοξία. Η ιστορία μας, πρέπει να αποτελεί βάση για πρόοδο και συνανάπτυξη, όχι να μας παγιδεύει σε αδιέξοδα.

Οι δυνάμεις που είχαν τη γραμμή του εθνικισμού το 2014, την έχουν και σήμερα. Αλλά σήμερα ανοίγει μια άλλη προοπτική για την περιοχή μας που πρέπει να εμπνεύσει και την υπόλοιπη Ευρώπη."

Η Ελλάδα προτάσσει στη Σύνοδο τέσσερις θεματικές που είναι στρατηγικής σημασίας:

Μια ολοκληρωμένη πολιτική για την Ευρώπη στο προσφυγικό που να περιλαμβάνει και τις τρεις διαστάσεις του με ισορροπία (την προστασία των εξωτερικών συνόρων, τη συνεργασία με τρίτα κράτη, και τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών).

Την ανάπτυξη περιφερειακών υποδομών μεταφορών και logistics (όπως η δημιουργία ταχέων σιδηροδρομικών συνδέσεων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια ή την ανάπτυξη των λιμανιών Θράκης και Μακεδονίας)

Τη ενίσχυση της ενεργειακής διασύνδεσης (TAP, IGB, Vertical Corridor και τη μονάδα LNG της Αλεξανδρούπολης)

Προώθηση της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια ώστε να δοθούν κίνητρα στους πολίτες μας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε την απόφαση της EBRD να χρηματοδοτηθούν έργα διασυνοριακών υποδομών και διασυνδεσιμότητας προκειμένου να στηριχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.   

Μογκερίνι: Αλέξης και Ζόραν χρειάζονται τη διαρκή στήριξη μας για την υλοποίηση αυτής της ιστορικής συμφωνίας

Από την πλευρά της η  η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, είπε:

"Ήμουν και εγώ το 2014 στην Υπουργική Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη και θυμάμαι την απογοήτευσή μας όταν δεν μπορέσαμε ούτε να ανανεώσουμε το πνεύμα της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι μια άλλη εποχή. Πέρασαν χρόνια αλλά επιτέλους οργανώθηκε η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σοφια. Ελπίζουμε και στο Ζάγκρεμπ το 2020. Στα Βαλκάνια κάθε μέρα υπάρχει ένα καινούργιο πρόβλημα, αλλά κάθε μέρα υπάρχει και μια σοβαρή λύση και σοβαρή προσπάθεια. Καμία φορά περισσότερο και από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να είναι έμπνευση για την Ευρώπη. Δεν αρκεί να συγχαίρουμε τον Αλέξη και τον Ζόραν. Χρειάζονται τη διαρκή στήριξή μας για την υλοποίηση αυτής της ιστορικής συμφωνίας."

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κλείδωσε η συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν την Πέμπτη στο ΝΑΤΟ

Στο Λονδίνο ο Τσίπρας με φόντο το Brexit και η κρίσιμη συνάντηση με Ράμα

SHARE:

24Media Network