ΣΥΡΙΖΑ: Εκθέτει την κυβέρνηση για τις γυναικοκτονίες η Μαρία Συρέγγελα

ΣΥΡΙΖΑ: Εκθέτει την κυβέρνηση για τις γυναικοκτονίες η Μαρία Συρέγγελα
Την οργή του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η υφυπουργός Πολιτισμού με τις δηλώσεις που έκανε χθές αλλά και συνολικά με την πολιτική της Eurokinissi

Πώς έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να απομακρύνει την υφυπουργό Εργασίας που δεν διαπιστώνει έξαρση στις δολοφονίες με έμφυλο πρόσημο.

Η Μαρία Συρέγγελα με την άρνηση της να αποδεχθεί ότι υφίσταται έξαρση του φαινομένου των γυναικοκτονιών δεν εκθέτει μόνον τον εαυτό της αλλά συνολικά την κυβέρνηση και τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα που ταλανίζει τους τελευταίους μήνες την επικαιρότητα. Αυτό το συμπέρασμα εξάγει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις χθεσινές δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιας για ζητήματα ισότητας, που υποστήριξε ότι οι 6 γυναικοκτονίες που καταγράφθηκαν τους τελευταίους 7 μήνες δεν συνιστούν έξαρση του φαινομένου.

Δεν αναγνωρίζεται το πρόβλημα

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι οι δημόσιες δηλώσεις της Μαρίας Συρέγγελα, εκτός από το προφανές του προσβλητικού χαρακτήρα απέναντι στα θύματα δολοφονιών με έμφυλη διάσταση οδηγούν και σε ένα ακόμη συμπέρασμα: Ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ότι υφίσταται κορύφωση του φαινομένου των γυναικοκτονιών. Πόσο μάλλον να το συσχετίσει με την τρέχουσα περίοδο αλλά και τα δομικά προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης στην ελληνική κοινωνία.

Έτσι τίθεται άμεσα θέμα αφερεγγυότητας για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει. Αφού όταν ένα πρόβλημα δεν εντοπίζεται ως τέτοιο, δεν μπορεί αντίστοιχα και να επιλυθεί. «Λίγο έλειπε να πανηγυρίσει για να υποτιμήσει το πρόβλημα» ήταν η επισήμανση της ανακοίνωσής που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα συνέδεσε το ζήτημα αυτό απευθείας με τον πρωθυπουργό ζητώντας την άμεση παρέμβασή του και την αποπομπή της υφυπουργού Εργασίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Αξίζει να επισημανθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Μαρία Συρέγγελα κάνει τέτοιου είδους αναφορές. Αν και ουδέποτε έφθασε στο σημείο να μην αναγνωρίζει πως το πρόβλημα βρίσκεται στην κορύφωσή του.

Πριν μερικές εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 25 Ιουνίου οπότε και συζητήθηκε επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα ισότητας στην Βουλή, η υφυπουργός Εργασίας είχε χρησιμοποιήσει το ίδιο επιχείρημα που επικαλέστηκε και στις χθεσινές δηλώσεις της.

Η υφυπουργός Εργασίας στις 25 Ιουνίου απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν θέμα για την πολιτική που ακολουθείται για την αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών η Μ.Συρέγγελα είχε σχολιάσει: «Θέλετε να πω πόσες γυναικοκτονίες έγιναν το 2015, το 2016, το 2017; Έχουμε όλα τα στοιχεία. Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, υπάρχει χρόνια. Μην πω για τις γυναικοκτονίες στη Βενεζουέλα, δεν χρειάζεται».

Μάλιστα η υφυπουργός είχε δηλώσει ιδιαίτερα ικανοποιημένη για την αποτελεσματικότητα του υπουργείου και των πολιτικών που εφαρμόζει. Δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα των γυναικοκτονιών: «Υπήρξε συνεργασία και των δημόσιων φορέων όλων, όλων των Υπουργείων, υπήρξε συνεργασία με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ταυτόχρονα και με τον ιδιωτικό τομέα. Διότι μόνο τότε και σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν είμαστε όλες και όλοι μαζί ενωμένοι, μόνο τότε κάνουμε τα καλύτερα».

Στην συνεδρίαση εκείνη είχαν κατατεθεί συγκεκριμένα στοιχεία από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναφέρθηκε ότι στην Ελλάδα υπήρξαν δεκατρείς γυναικοκτονίες το 2019, οκτώ το 2020 και στο πρώτο εξάμηνο του 2021 τέσσερις . Επίσης είχε τονιστεί η ανάγκη να ικανοποιηθεί το αίτημα του γυναικείου κινήματος ώστε να αναγνωριστεί η γυναικοκτονία νομικά και να εισαχθεί στον Ποινικό Κώδικα ως νέο αδίκημα.

Οπισθοδρομικό πολιτικό DNA στην Ν.Δ

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια τομεάρχης για ζητήματα παιδείας Μερόπη Τζούφη είχε κατά την διάρκεια της συζήτησης επισημάνει ότι «η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί με αποτροπιασμό τις απανωτές γυναικοκτονίες, τους βιασμούς και τα συνεχιζόμενα περιστατικά βίας. Μάλιστα, μέρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης προσπαθεί να δικαιολογήσει την εξουσία των θυτών, να υποβιβάσει τα ζητήματα και τα δικαιώματα των ευάλωτων γυναικών».

Είχε παράλληλα τονίσει πως «η κοινωνία, κυρία Υπουργέ, ζητάει απαντήσεις, αλλά κυρίως ζητάει να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά τα ακραία φαινόμενα που πλέον απασχολούν καθημερινά την επικαιρότητα. Οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι πολλαπλές και ήδη από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης επιβεβαιώθηκε η χλιαρή ή αλά καρτ σχέση της Νέας Δημοκρατίας με τα ζητήματα της ισότητας των φύλων και της διαφορετικότητας».

Η Μερόπη Τζούφη Eurokinissi

Η Μερόπη Τζούφη είχε επικρίνει την υφυπουργό Εργασίας λέγοντας πως «κάνετε πως δεν βλέπετε πως οι διαφυλικές σχέσεις αλλάζουν ραγδαία όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά παντού. Αντίθετα, παρά το υποτιθέμενο εκσυγχρονιστικό σας αφήγημα, φλερτάρετε διαρκώς με την οπισθοδρόμηση και τους αναχρονισμούς και αυτό γιατί στο πολιτικό DNA της ελληνικής Δεξιάς είναι χαραγμένο το δόγμα «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια». Δεν έχετε καταφέρει να ξεφύγετε ακόμα από αυτό».

Την τοποθέτηση της Μαρίας Συρέγγελα είχε σχολιάσει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Επισημαίνοντας πως «αν δεν είχαμε ζήσει τα σοκαριστικά γεγονότα των Γλυκών Νερών, αν δεν είχαμε δει τη δολοφονία της Τοπαλούδη, αν δεν είχαμε δει το περιστατικό βιασμού στα Πετράλωνα, θα νόμιζε κανείς, το γιγαντιαίο και ρωμαλέο κίνημα αυθεντικό «MeToo», ότι ζούμε σε μία χώρα που όλα αυτά που λέμε αποτελούν ιστορίες των γιαγιάδων μας και των παππούδων μας». Εγκάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση λέγοντας πως «παρά τις επίμονες και αρκετές επικοινωνιακές προσπάθειες του πρωθυπουργικού επιτελείου να εμφανίσει ένα προοδευτικό, σύγχρονο προφίλ, αυτό πνίγεται μέσα στις αναχρονιστικές αντιλήψεις και απόψεις που πολλές φορές εκστομίζονται από στελέχη σας».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα