Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε προοδευτικό μέτωπο στη Θεσσαλονίκη, "δείχνει" Νοτοπούλου

Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ EUROKINISSI

Η ΠΓ του κυβερνώντος κόμματος συζήτησε εν όψει της ΚΕ για τις ευρωεκλογές, αλλά και για τις δημοτικές. Εγκρίνεται η υποψηφιότητα Μπελαβίλα στον Πειραιά, προκρίνεται η Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη με το βλέμμα σε Μπουτάρη- Οικολόγους Πράσινους.

Η επιλογή προσώπων στις αυτοδιοικητικές εκλογές και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τετράωρης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Δυο θέματα που έχουν έναν κοινό άξονα: Την επιμονή στη δημιουργία “προοδευτικού μετώπου” με δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Στόχος που θα απασχολήσει και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο Σαββατοκύριακο ως προς τις ευρωεκλογές, και ο οποίος αναζητεί έκφραση στην περίπτωση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές την περίπτωση της υποψηφιότητας για τον δήμο της Αθήνας, έχουν αναλάβει προσωπικά, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και ο γραμματέας της ΚΕ, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ θα υπάρξει και η σχετική συζήτηση με τη δημοτική παράταξη της Αθήνας «Ανοιχτή Πόλη».

Ως προς τον δήμο του Πειραιά, η ΠΓ αποφάσισε την υποψηφιότητα του Νίκου Μπελαβίλα, που θα τεθεί προς έγκριση στην ΚΕ, όπως θα συμβεί για όλους τους μεγάλους δήμους και τις Περιφέρειες, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος. Κομματικές πηγές τονίζουν ότι είναι μια εξαιρετική και δυναμική υποψηφιότητα ενός ανθρώπου με όραμα και σχέδιο για τον Πειραιά, γέννημα-θρέμα της πόλης και των κινημάτων της. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που «μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις πέραν της αριστεράς σε μια μεγάλη μάχη απέναντι σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα της πόλης, ώστε να κερδίσει τον Δήμο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τη Θεσσαλονίκη υιοθετήθηκε από την ΠΓ «το κλίμα της χθεσινής συνεδρίασης της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη «Ανοιχτή Πόλη», για να διαμορφωθούν όροι ευρύτερης συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων της πόλης της Θεσσαλονίκης με υποψήφια δήμαρχο την Κατερίνα Νοτοπούλου».

«Το επόμενο διάστημα θα στηρίξουμε την προσπάθεια της δημοτικής παράταξης να διαμορφωθούν όροι προγραμματικής σύγκλισης με την παράταξη 'Πρωτοβουλία' του Γιάννη Μπουτάρη, την παράταξη των Οικολόγων, καθώς και ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά στελέχη», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Υπογραμμίζουν ότι η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο, που ταυτόχρονα γνωρίζει και παλεύει για τα προβλήματα της πόλης και σημειώνουν ότι είναι «υποψηφιότητα νίκης για τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις της πόλης κόντρα στο μπλοκ της συντήρησης».

Υπενθυμίζεται ότι ενώ ακόμη συνεδρίαζε η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης καλούσε σε ένα προοδευτικό μέτωπο στο δήμο το κυβερνών κόμμα, το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι.

Σημειωτέον δε ότι η διατύπωση της ΠΓ είναι ελαφρώς διαφορετική όσον αφορά στην περίπτωση Μπελαβίλα για τον Πειραιά, η οποία είναι τυπική και επίσημη, και όσον αφορά στην πρόταση για Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη, καθώς συνεχίζονται οι διεργασίες με την παράταξη Μπουτάρη και τους Οικολόγους Πράσινους. Την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της Νοτοπούλου εκτιμούν στο κυβερνών κόμμα ότι ενισχύει το γεγονός ότι μέσω του News24/7 στους 88,6 ο υποψήφιος της ΝΔ Νίκος Ταχιάος “έκλεισε το μάτι” στο ΚΙΝΑΛ δηλώνοντας ότι θα συνεργαστεί την επόμενη ημέρα με την Εύα Καϊλή.

Η ΠΓ συζήτησε και εν όψει της συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με θέμα τις ευρωεκλογές, τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στην αναμέτρηση αυτή.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, έγινε μεγάλη συζήτηση, τόσο για τη ρευστότητα στο διεθνές σκηνικό και τη θέση της Ευρώπης σε αυτό, όσο και για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στη νέα εποχή. «Βασικός στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της Αριστεράς, είναι η διαμόρφωση ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς και τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, μέσω και συμμαχιών με τους Πράσινους αλλά και με το κομμάτι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που έχουν αποδεσμευτεί από τις αντικοινωνικές και συντηρητικές πολιτικές και έχει κάνει στροφή προς την αριστερά», σημειώνουν.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συγκεκριμένες προτάσεις για τη δομή και την αρχιτεκτονική της ΕΕ, που θα δίνουν απάντηση στο δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ, το οποίο και κάνει τους Ευρωπαίους πολίτες να αισθάνονται απομακρυσμένοι από τα κέντρα των αποφάσεων και θα δώσει απαντήσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της ενίσχυσης της δημοκρατίας.

Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα κινείται η εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ και η συζήτηση που θα γίνει στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αυτοδιοίκηση, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η αποχώρηση Μπουτάρη αλλάζει τα δεδομένα και για τη ΝΔ στη Θεσσαλονίκη

Μπουτάρης: Κάναμε και χοντρά λάθη - Ήταν άκαιρη η τοποθέτησή μου στο Μακεδονικό

Με Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη ο ΣΥΡΙΖΑ

SHARE: