ΣΥΡΙΖΑ: Εξαφανισμένο επιτελικό κράτος στην μεγαλύτερη δασική καταστροφή

ΣΥΡΙΖΑ: Εξαφανισμένο επιτελικό κράτος στην μεγαλύτερη δασική καταστροφή
Για την μεγαλύτερη δασική καταστροφή στην ιστορία της χώρας μιλούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Φώτο από την πυρκαγιά στα Βίλλια. Eurokinissi

Σε κάθε νέο πύρινο μέτωπο εκτίθεται ολοένα και πιο πολύ η επιτελική διοίκηση που «έκανε σημαία» ο Μητσοτάκης, τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση

Συντελείται η μεγαλύτερη δασική καταστροφή στην ιστορία της χώρας, ενώ το επιτελικό κράτος που έως σήμερα ήταν ανεπαρκές τώρα μοιάζει εξαφανισμένο. Με αυτό το πνεύμα αναλύουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα. Διακρίνουν ότι σε κάθε νέα εστία φωτιάς, όπως αυτή στα Βίλια, επαναπροσδιορίζονται προς το χειρότερο τα όρια για την αναποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Απουσία συντονισμού, αργοπορίες, συνεχή προβλήματα με τα εναέρια μέσα, διοικητικές αγκυλώσεις εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι τα μόνιμα χαρακτηριστικά όσων έχουν αναλάβει να συντονίσουν κεντρικά το έργο της πυρόσβεσης. Έτσι έως σήμερα οι καμένες εκτάσεις προσεγγίζουν το 1.300.000 στρέμματα, με την κυβέρνηση να μην μπορεί να επικαλεστεί ούτε τον καύσωνα, ούτε κάποιες ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρόσφατη περιοδεία του στην Ηλεία και στους πληγέντες από τις πυρκαγιές Eurokinissi

Η παρέμβαση Τσίπρα

Ακριβώς σε αυτά τα στοιχεία εστίασε και η χθεσινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, που επισήμανε την αίσθηση που αποκομίζουν οι πολίτες από τις συνεχείς πύρινες καταστροφές και έλλειψη σχεδίου. «Εκατομμύρια πολίτες σε όλη τη χώρα ζουν μέσα στο φόβο για το σήμερα και το αύριο» σημείωσε στην ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε ότι τα Βίλια καίγονται για τρείς συνεχείς ημέρες ενώ ήδη έχουν προηγηθεί οι φωτιές σε Βαρυμπόμπη, Βόρεια Εύβοια, Ηλεία, Αρκαδία. Επισήμανε επίσης την πλήρη διάψευση των προσδοκιών που καλλιέργησε η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο σημερινός πρωθυπουργός: « Αυτή είναι η ασφάλεια που υποσχέθηκε και έκανε σημαία του ο κ. Μητσοτάκης» ανέφερε δεικτικά ο Αλέξη Τσίπρας σημειώνοντας ότι πλεόν το δόγμα της κυβέρνησης απέναντι στις πυρκαγιές συνίσταται στο ότι «η φωτιά θα σταματήσει όταν φτάσει στη θάλασσα».

Την ερχόμενη εβδομάδα όπου έχει προγραμματιστεί συζήτηση στην Βουλή για τις πυρκαγιές ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται – μεταξύ άλλων- ένα αναλυτικό σχέδιο για την δασοπυρόσβεση. Όπως επισήμανε άλλωστε σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια τομεάρχης για ζητήματα πολιτικής προστασίας, Χαρά Καφαντάρη, «στις 25 Αυγούστου που θα γίνει η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση ο πρόεδρος μας θα αναπτύξει τις θέσεις μας με την λογική της συνεργασίας και την αντίληψη ότι πρέπει να παρθούν μέτρα συγκεκριμένα τα οποία να τηρηθούν και σε αυτά να συμβάλλουν οι δυνάμεις οι πολιτικές. Να μην γίνονται έργα επικοινωνίας αλλά ουσίας»

Δ.Τζανακόπουλος: Δεν χωρούν συμψηφισμοί

Νωρίτερα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε απάντηση στο κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα σχετικά με το ότι οι προσπάθειες του κράτους εστιάζονται κυρίως στις ανθρώπινες ζωές. Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ίχως να αμφισβητήσει την προτεραιότητα τις διάσωσης των κατοίκων στις περιοχές που ξεσπούν πυρκαγιές, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε πως «δεν πρέπει να γίνεται συμψηφισμός και σύγκριση των καταστροφών -ανθρώπινες ζωές από τη μία, περιουσίες από την άλλη. Η πρακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση υπέστη σφοδρή κριτική και από τους δασολόγους, και συνολικά από όσους γνωρίζουν πώς επιχειρησιακά πρέπει να αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές. Και αυτό γιατί αντί να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές με επιχειρησιακό τρόπο, η κυβέρνηση τις αντιμετώπισε με επικοινωνιακά κριτήρια. Έτσι οδηγηθήκαμε στη μεγαλύτερη δασική καταστροφή της χώρας στην ιστορία της».

Με επικοινωνιακά και όχι επιχειρησιακά κριτήρια αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις πυρκαγιές, εκτιμά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος Eurokinissi

Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι υπήρξε υπέρ-χρηση του 112 και έτσι «απαξιώθηκε σε πολλές περιπτώσεις από τους ίδιους τους αποδέκτες. Βλέποντας τις περιουσίες τους, το βιός τους να χάνεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, πολλοί έμειναν στα σπίτια τους για να τα σώσουν. Πρώτιστη προτεραιότητα προφανώς είναι η ανθρώπινη ζωή, αλλά δυστυχώς η υπερβολική χρήση του 112 απαξίωσε το εξαιρετικά χρήσιμο και κρίσιμο αυτό εργαλείο, που κινδυνεύει τώρα να πέσει σε αχρησία».

Σκληρή κριτική για την Εύβοια

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η επικοινωνία αποτελεί το βασικό κριτήριο διαχείρισης του προβλήματος. Μάλιστα εκτιμούν ότι σε αυτή την λογική κινείται το σύνολο της Ν.Δ έχοντας επιστρατεύσει εκτός από τον κρατικό μηχανισμό και την αυτοδιοίκηση. Είναι χαρακτηριστική η κριτική που άσκησε στον Φ.Σπανό, περιφερειάρχη Στερεάς, ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του «μόνη έγνοια του κ. Περιφερειάρχη ήταν και είναι να μην ακουστεί τίποτε κακό για τον κ. Μητσοτάκη και την «άριστη» Κυβέρνηση. Άξιος!Σε αυτό πήρε άριστα. Τι κι αν κάηκε η μισή Εύβοια; Τι κι αν καταστράφηκαν οι ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας; Το κόμμα να είναι καλά». Μάλιστα άφησε αιχμές και για την επιλογή του Σταύρου Μπένου ως αρμόδιου για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας. Τόνισε ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση «αποδέχεται ότι στην Εύβοια των περίπου 250.000 κατοίκων δεν υπάρχει ούτε ένας άξιος και ικανός άνθρωπος από το Νομό να αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση του κατεστραμμένου νησιού. Ο 74χρονος κ. Μπένος από την Καλαμάτα γνωρίζει μάλλον καλύτερα τις ανάγκες που έχουν προκύψει και είναι πιο άξιος από όλους τους Ευβοείς. Άραγε αυτή ήταν η πρόταση του κ. Σπανού ή δεν ρωτήθηκε καν;»

Παρέμβαση για την Εύβοια έκανε και ο βουλευτής του νησιού Βαγγέλης Αποστόλου. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις δομές της δασοπυρόσβεσης. Όπως εκτίμησε «η παρέμβαση της κυβέρνησης να καταργήσει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ως ενδιάμεση μεταξύ των Δασικών Υπηρεσιών και του υπουργείου Περιβάλλοντος, ήταν μια επικοινωνιακή φούσκα, χωρίς σημασία και χωρίς αντικείμενο. Αν συνεχίσουμε με την υπάρχουσα οργάνωση της δασοπυροπροστασίας, και μάλιστα τη μεταβάλουμε σε μια μόνιμη ομπρέλα εναέριων μέσων στις ευαίσθητες περιοχές, τότε μας περιμένουν ακόμη πιο δύσκολες μέρες».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα