Βίλια: Ένα ακόμα δύσκολο βράδυ – Ώρες αγωνίας και μάχης με τις φλόγες

Βίλια: Ένα ακόμα δύσκολο βράδυ – Ώρες αγωνίας και μάχης με τις φλόγες
Φωτό αρχείου 2021 Michael Varaklas/AP

Πλέον η φωτιά στα Βίλια δεν έχει την ίδια απειλητική ορμή που είχε το μεσημέρι και νωρίτερα το απόγευμα. Έχει ενεργές εστίες όμως όχι απειλητικό μέτωπο προς την κωμόπολη. Ακόμη μία νύχτα αγωνίας και μάχης για κατοίκους και πυροσβέστες

Καλύτερη εικόνα έχει πλέον το πύρινο μέτωπο στην φωτιά των Βιλίων μετά την ανησυχητική τροπή που πήρε εξαιτίας μεγάλης αναζωπύρωσης από το μεσημέρι έως νωρίς το απόγευμα και με απειλητική πορεία προς τα Βίλια. Πλέον έχει ενεργές εστίες όμως όχι απειλητικό μέτωπο προς την κωμόπολη.

Στις εστίες προσεγγίζουν τα πεζοπόρα όπου μπορούν και θα την αντιμετωπίζουν όλο το βράδυ. Ο νοτιάς έσπρωξε πίσω την φωτιά και έτσι απειλήθηκαν εκ νέου τα Βίλια. Κατά την διάρκεια της νύχτας αξιωματικοί της Πυροσβεστικής θεωρούν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν τόσο μεγάλες εκπλήξεις και προετοιμάζονται περισσότερο, τόσο για την ολονύχτια προσπάθεια όσο και για τις αναζωπυρώσεις που περιμένουν αύριο αλλά και την αλλαγή των ανέμων από τα ξημερώματα και μετά και πάλι σε βοριάδες.

Η κατεύθυνση του μετώπου αυτή την στιγμή είναι γύρω από περιοχές που είχε περάσει ξανά και νοητά προς Οινόη ενώ με την αναμενόμενη αλλαγή των ανέμων πιθανόν να στραφεί από το πρωί και μετά πάλι με κατεύθυνση την Μάνδρα.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα 24ωρα πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις στους οικισμούς: Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα, Θέα, Πανόραμα, Αγία Σωτήρα. Μάλιστα εκκενώθηκε και ένα γηροκομείο που είναι κοντά στην Αγία Σωτήρα και σύμφωνα με πληροφορίες χρειάστηκε να γίνει και ειδική επιχείρηση εκεί γιατί κάποιοι τρόφιμοι είχαν κολλήσει Covid-19 και σε Άγιο Γεώργιο, Αγία Παρασκευή, Κρύο Πηγάδι, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι και Βενίζα.

Σημειώνεται ότι είναι πολλοί οι κάτοικοι που έχουν αρνηθεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια και τα χωριά τους και παραμένουν στα σημεία για να υπερασπιστούν τα σπίτια τους αν χρειαστεί.

Στο σημείο επιχειρούν συνολικά 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Στην αεροπυρόσβεση επιχείρησαν σήμερα περιοδικά 19 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Οι επικαιροποιημένες διακοπές στην κυκλοφορία λόγω της φωτιάς στα Βίλια: Έχει διακοπεί η κυκλοφορία, σε ανώνυμη οδό (συνέχεια οδού Αγίου Γεωργίου) από την Επαρχιακή Οδό Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων (ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι») προς τον οικισμό Άγιο Γεώργιο, στην Επαρχιακή Οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από το Πόρτο Γερμενό προς Βίλια, στην οδό Αγίου Γεωργίου από το Παλαιοχώρι προς τον Άγιο Γεώργιο, σε ανώνυμη οδό από τον οικισμό Άγιο Νεκτάριο προς Πόρτο Γερμενό, στην Επαρχιακή Οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από την Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών προς τα Βίλια, στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών από το ύψος της οδού Αντιστάσεως (πρατήριο υγρών καυσίμων “Avin-Cyclon”) στην Μάνδρα και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα και στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών από το 33ο χλμ. (θέση Άγιος Χριστόφορος Ερυθρών) έως το 30ο χλμ. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω της Νέας Εθνικής Οδού.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Λαυρεωτική είναι οριοθετημένη και παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Διπλάσιες οι ώρες πτήσεις των εναερίων μέσων φέτος στη καρδιά της αντιπυρικής περιόδου

Χαρακτηριστική του πλήθους των πυρκαγιών και του εύρους τους, που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει φέτος η Πυροσβεστική, είναι η αναφορά του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά την επίσημη ενημέρωση για την πορεία των πυρκαγιών, αναφέροντας: «Όσο αφορά την χρήση των εναερίων μέσων στις πυρκαγιές, θέλω να τονίσω ότι ολόκληρη την περσινή αντιπυρική περίοδο και ειδικότερα έως τις 31 Οκτωβρίου 2020, τα εναέρια μέσα επιχείρησαν συνολικά 3.161 ώρες, ενώ τη φετινή αντιπυρική περίοδο και έως σήμερα, έχουν ήδη επιχειρήσει 6.190 ώρες. Ήδη, δηλαδή, τις διπλάσιες ώρες και αυτό δείχνει τόσο τη σφοδρότητα, όσο και τον μεγάλο αριθμό των πυρκαγιών που έχουμε φέτος».

Περίπου 50.000 στρέμματα, οι πρώτες εκτιμήσεις των καμένων εκτάσεων σε Κερατέα και Βίλια

Σε περίπου 50.000 στρέμματα υπολογίζονται από τo Πληροφοριακό Σύστημα για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (European Forest Fire Information System – EFFIS) οι καμένες εκτάσεις σε Βίλια και Κερατέα έως το μεσημέρι της Τρίτης 17 Αυγούστου, σύμφωνα με το Meteo.gr. Καθώς η πυρκαγιά στα Βίλια δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο, το νούμερο αυτό αναμένεται να αλλάξει. Από αυτά, τα 7.700 στρέμματα περίπου είναι στην Κερατέα και τα υπόλοιπα 43.300 στρέμματα στα Βίλια.

Ανήλικος συνελήφθη για εμπρησμό στο Θεολόγο

Συνελήφθη σήμερα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Λαμίας, σε συνεργασία με άντρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας, ένας 14χρονος Έλληνας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμών κατά εξακολούθηση σε ξηρά χόρτα, στην περιοχή του Θεολόγου στο δήμο Λοκρών Φθιώτιδος, από τις 5 Αυγούστου συνεχώς έως και τα τελευταία 24ωρα, ανάμεσά τους και τη καταστροφική φωτιά στην περιοχή. Για το περιστατικό, ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Συνελήφθη χθες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Ελευθερούπολης, ένας Έλληνας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε δασική έκταση, στην περιοχή Αντιφιλίππων Παγγαίου που ξέσπασε χθες.

Συνελήφθη χθες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ηρακλείου, ένας άνδρας ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε οικοπεδικό χώρο, στην Τ.Κ. Κεραμούτσι του δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου Κρήτης.

Συνελήφθη χθες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους του Α.Τ. Αργοστολίου και του Τ.Α. Αργοστολίου, σε συνεργασία με ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Αργοστολίου, ένας Έλληνας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού σε χαμηλή βλάστηση, στην Δεμουτσαντάτα Αργοστολίου.

Για τα περιστατικά ενημερώθηκαν σχετικώς οι αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Επίσης, διοικητικό πρόστιμο επιβλήθηκε σε άνδρα για πραγματοποίηση θερμών εργασιών στην ύπαιθρο στην Νικήτη του δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη, από ανακριτικούς υπάλληλους της Π.Υ. Πολυγύρου.

Διοικητικό πρόστιμο επιβλήθηκε σε άνδρα για πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και απορρίμματα στην Βαμβακούσα Σερρών, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη, από ανακριτικούς υπάλληλους της Π.Υ. Σερρών.

Διοικητικό πρόστιμο επιβλήθηκε σε άνδρα για πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη, από ανακριτικούς υπάλληλους του Π.Κ. Σιδηροκάστρου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα