ΣΥΡΙΖΑ: “Ποιοι παρέλαβαν την μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα και την αγνόησαν;”

ΣΥΡΙΖΑ: “Ποιοι παρέλαβαν την μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα και την αγνόησαν;”
ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

"Ποιοι πήραν τη μελέτη στα χέρια τους και την αγνόησαν; Αργά ή γρήγορα θα απαντήσουν, μετά και την εισαγγελική παρέμβαση" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στην μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ερωτώντας ποιοι από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού την είχαν παραλάβει και την αγνόησαν.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Από το ‘δεν γνωρίζαμε τίποτα για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα’, ο κ. Σκέρτσος διαπίστωσε πριν λίγο, ότι είναι απλά αδιάφορο εάν γνώριζε το Μέγαρο Μαξίμου. Δηλαδή είναι αδιάφορο ότι ο στενότερος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη για την πανδημία έχει προειδοποιήσει ήδη από το Μάιο του 2021 πως η θνητότητα εκτός ΜΕΘ είναι 87,5% υψηλότερη, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως είναι το ίδιο με το να είσαι εντός ΜΕΘ. Αδιάφορο ότι το 38,5% των θανάτων ως το Μάιο, δηλαδή 1.535 άνθρωποι, θα μπορούσαν ακόμα να ζουν σύμφωνα με τη μελέτη, εάν υπήρχε ενίσχυση του ΕΣΥ και νοσηλεία των ασθενών σε κανονικές ΜΕΘ. Αδιάφορο ότι ως το Μάιο, ακόμα 6.588 ασθενείς πέθαναν, είτε σπίτι τους, είτε σε απλά κρεβάτια».

Ακολούθως υποστηρίζει ότι «επειδή εν τέλει δεν είναι καθόλου αδιάφορο, και ο κ. Λύτρας είναι ξεκάθαρος πως ‘ενημερώσαμε επανειλημμένα και δη στο ανώτατο επίπεδο λήψης αποφάσεων’, κάτι το οποίο δεν διέψευσε ούτε ο κ. Τσιόδρας που τώρα στοχοποιεί ο κ. Μητσοτάκης, περιμένουμε μία και μόνο απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη: Ποιοι πήραν τη μελέτη στα χέρια τους και την αγνόησαν; Ο κ. Κικίλιας και ο κ. Κοντοζαμάνης; Ο κ. Σκέρτσος; Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης; Όλοι μαζί; Αργά ή γρήγορα θα απαντήσουν, μετά και την εισαγγελική παρέμβαση».

Η απάντηση του Άκη Σκέρτσου:

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος απαντώντας σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το μεσημέρι μετά την ομιλία μου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2022, απαντώντας στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου σχετικά με την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, υπενθυμίζω, ότι είπα επί λέξει:

“Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για τα θέματα αυτά, έχει λάβει πρωτοβουλίες, έχει σχεδιάσει και έχει υλοποιήσει πολιτικές, που ενισχύουν το σύστημα Υγείας, και προσπαθούν να θεραπεύσουν, ακριβώς αυτά τα προβλήματα. Ποια είναι τα προβλήματα που εντοπίζει η μελέτη;

  1. ότι όταν δέχεται μεγαλύτερο φόρτο το Σύστημα Υγείας είναι δυσκολότερο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και
  2. ότι υπάρχουν ανισότητες σε περιφερειακό επίπεδο στο ΕΣΥ. Και τα δύο ζητήματα -πολύ πριν την εκπόνηση της μελέτης -έχουν τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Επομένως, το αν γνωρίζαμε ή όχι τη μελέτη είναι αδιάφορο. Δεν τη γνωρίζαμε. Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δεκάδες αντίστοιχες εισηγήσεις και στατιστικά στοιχεία, τα μελετά όλα και τα αξιολογεί όλα”

Είπα, δηλαδή, σαφώς ότι δεν λάβαμε την μελέτη, φράση που αποσιώπησε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα