ΣΥΡΙΖΑ: Προγραμματική “μάχη” μέχρι την εκλογική νίκη

ΣΥΡΙΖΑ: Προγραμματική “μάχη” μέχρι την εκλογική νίκη
Η προγραμματική ενότητα που καταγράφθηκε στην συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται σε σημαντικό βαθμό στον Αλέξη Τσίπρα

Τι κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ από την προγραμματική του συνδιάσκεψη. Πώς θα υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές.

Ως μία εσωκομματική διαδικασία που “τροχοδρομεί” τον ΣΥΡΙΖΑ στις “ράγες” που έχουν ως καταληκτικό σταθμό την επόμενη εκλογική αναμέτρηση μπορεί να αποτιμηθεί η προγραμματική συνδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής. Περισσότερα από 2.500 χιλιάδες στελέχη του κόμματος ενέκριναν σχεδόν παμψηφεί την πρόταση προγράμματος που κατατέθηκε η οποία ενσωματώνει τις θέσεις με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει την διακυβέρνηση της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε με τις παρεμβάσεις του το στίγμα της τακτικής του κόμματος για τα επόμενα δύο χρόνια θέτοντας σαν κεντρικό στόχο το να φύγει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η εκλογική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει σε μία προοδευτική διακυβέρνηση. Επισήμανε μάλιστα ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το εργαλείο για την διαμόρφωση πολιτικών συμμαχιών στο μετεκλογικό σκηνικό.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί ικανοποίηση γιατί εκτιμά πως την επόμενη διετία θα βρεθούν αντιμέτωπες οι προγραμματικές προτάσεις του με αυτές της Νέας Δημοκρατίας. Ένα πεδίο στο οποίο θεωρεί ότι έχει πλεονέκτημα αφού μπορεί προνομιακά να αναφερθεί στον κόσμο της εργασίας αλλά και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Με θέσεις όπως αυτή της αύξησης του κατώτερου μισθού στα 800 ευρώ, στην οποία συγκλίνουν τα συμφέροντα τόσο του μισθωτού όσο και του μικροεπαγγελματία. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «η προεκλογική περίοδος ξεκινά με τη συμπλήρωση δύο χρόνων κυβέρνησης ΝΔ» ζητώντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να «ζυμωθεί» στην κοινωνία. Επίσης όμως κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν απέναντι στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευελπιστώντας όπως είπε σε έναν διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων.

Κωδικοποιημένα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να “κερδίζει” τα εξής.

Ξεκάθαρο τακτικό στόχο: Όπως αποσαφήνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί την επόμενη διετία, με το βλέμμα στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, που θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής. Η αναγκαιότητες του εκλογικού συστήματος οδηγούν αυτόματα και στην αναζήτηση μιας πολιτικής συμμαχιών. Όπως επίσης αποσαφηνίστηκε αυτή “χωράει” το σύνολο των προοδευτικών, δημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων. Όσον αφορά την φύση των όποιων μετεκλογικών συμμαχιών επιτρέψουν οι συσχετισμοί που θα έχουν διαμορφωθεί όπως επισημάνθηκε θα ειναι σε προγραμματική βάση. Ακριβώς γι αυτό η επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ για τις βασικές θεματικές ενότητες του προγράμματος μίας προοδευτικής διακυβέρνησης έχουν πλέον κομβική συμμαχία. Ο Αλέξης Τσίπρας τόσο με την εισηγητική ομιλία του, όσο και με το “κλείσιμο” της προγραμματικής συνδιάσκεψης θέλησε να δώσει ένα εύληπτο μήνυμα στους ψηφοφόρους: Πώς η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ακυβερνησία. Αντιθέτως τόνισε ότι πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ “έστω και με μία ψήφο” σημαίνει σχεδόν αυτόματα την δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης την επόμενη ημέρα. Αυτά ισχύουν ακόμη και αν οι εκλογές γίνουν στο τέλος της συνταγματικά καθορισμένης θητείας αυτής της κυβέρνησης. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό ότι θέλει οι οργανώσεις του να βρίσκονται σε ετοιμότητα ακόμη και στην περίπτωση εκλογικού αιφνιδιασμού.

Παρά τα .., "σοβιετικά" ποσοστά αποδοχής της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράστηκε ποικιλοχρωμία απόψεων στις ομιλίες της συνδιάσκεψης Eurokinissi

Προγραμματική πρόταση ευρύτατης αποδοχής: Τα κείμενα του σχεδίου απόφασης όσο και της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκαν με ποσοστά συντριπτικής αποδοχής. Μάλιστα όπως σχολιάζονταν στην Κουμουνδούρου πλειοψηφίες της τάξης του 96-97% είναι ασυνήθεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ένα κόμμα που έχει στο DNA του τόσο την λειτουργία διαφορετικών πολιτικών ρευμάτων στο εσωτερικό του όσο και εξοικείωση με την εσωκομματική διαφωνία. Τα πολύ υψηλά ποσοστά έρχονται φαινομενικά σε αντίθεση με το επικριτικό λόγο που καταγράφηκε από τις ομιλίες των στελεχών του κόμματος και ιδίως όσους προέρχονται από την λεγόμενη “Ομπρέλα” που επιδιώκει έμφαση στον ριζοσπαστικό χαρακτήρα της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ έως και πλήρες ξεκαθάρισμα με την περίοδο της διαχείρισης μνημονιακών πολιτικών. Ένα πολιτικός λογος που είχε το αντίβαρό του στις τοποθετήσεις στελεχών προερχόμενων από το κέντρο όσο και το λεγόμενων “προεδρικών” που έπεμειναν στα ζητήματα της οργανωτικής και πολιτικής διεύρυνσης Από ότι φάνηκε όμως στην προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κάθε πλευρά βρήκε στοιχεια ταύτισης.

Σε αυτό το κλίμα συνέβαλε άλλωστε και η καταληκτική ομιλία το Αλέξη Τσίπρα. Ιδίως η αναφορά το στό ότι οι ψηφοφόροι του κέντρου δεν κερδίζονται με κεντρώες αλλά με αριστερές πολιτικές. Παρόλα αυτά ο πρόεδρος του κόμματος κράτησε απόσταση από την λογική των γενικόλογων διακηρύξεων ξεκαθαρίζοντας ότι εκτός από “αριστερές” οι προτάσεις του κόμματος πρέπει να είναι και εφαρμόσιμες. Τονίζοντας μάλιστα πως αυτό θα ειναι και στοιχείο αξιοπιστίας του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά το άνοιγμα της προγραμματικής συνδιάσκεψης στην Νίκαια Eurokinissi

Ενισχυμένη πολιτική ενότητα: Τα δύο παραπάνω στοιχεία παραπέμπουν προφανώς σε ένα υψηλότερο επίπεδο πολιτικής ενότητας, από αυτό που υπήρχε μέχρι σήμερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ιδίως από την στιγμή που πλέον στο εσωτερικό του κόμματος τα ιδεολογικά ρεύματα έχουν πληθύνει σε σχέση με το παρελθόν. Διακριτό στίγμα έχουν εκτός από τους “προεδρικούς” και την τάση της Ομπρέλας (“53”, ιστορικά στελέχη του κόμματος) η Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα (Κοτσακάς, Ρήγας) αλλά και η εκσυγχρονιστική πτέρυγα των στελεχών που προέρχονται από τον χώρο του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ.

Εδώ μπορεί να προσθέσει κανείς ως παράμετρο και το πολιτικό χρόνο που απομένει έως τις επόμενες εκλογές. Ακόμη και στην μεγαλύτερη εκδοχή του είναι μόλις δύο χρόνια. Ως εκ τούτου οι απαιτήσεις της πολιτικής αντιπαράθεσης με την Νέα Δημοκρατία στενεύουν πάρα πολύ τα περιθώρια του ΣΥΡΙΖΑ για να ασχοληθεί με το εσωτερικό του.

Διακριτό πολιτικό λόγο είχαν στελέχη προερχόμενα από την "Ομπρέλα". Στην φώτο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Βούτσης Eurokinissi

Παραμένουν ανοιχτά ζητήματα

Η εικόνα που παρουσίασε η προγραμματική συνδιάσκεψη πάντως, δεν συνιστά επίλυση όλων προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Ανοιχτά παραμένουν για πολλούς θέματα που σχετίζονται με την οργανωτική λειτουργία του κόμματος και τα όργανα που χαράσσουν την πολιτική “γραμμή”. Θέματα που δεν θίχτηκαν σε αυτή την διαδικασία. Είναι ενδεικτικό ότι δεν έλειψαν οι ομιλητές που έκαναν λόγο για την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο 2021. Κάτι που είναι αμφίβολο αφού αντίστοιχα αμφίβολες είναι οι υγειονομικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην Ελλάδα μετά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οργανωτική επιτυχία

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα από τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την προγραμματική συνδιάσκεψη ήταν η οργανωτική της επιτυχία. Κάτι που αναγνωρίστηκε από όλες τις πλευρές και ομιλητές. Η διοργάνωση επέτρεψε σε σχεδόν 3 χιλιάδες μετέχοντες να πάρουν μέρος στην διαδικασία με ψηφιακό τρόπο, να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων, ενημέρωση αλλά και να πραγματοποιηθούν ψηφοφορίες με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο. Δημιουργήθηκαν έτσι οι προϋποθέσεις το στοιχείο αυτό να αξιοποιηθεί γενικότερα σε οργανωτικό επίπεδο, προκειμένου να προσπεραστούν πολλοί από τους μέχρι σήμερα περιορισμούς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα