ΣΥΡΙΖΑ: Συμβιβασμοί για το ξεπέρασμα της εσωστρέφειας

ΣΥΡΙΖΑ: Συμβιβασμοί για το ξεπέρασμα της εσωστρέφειας
Eurokinissi

Σε χαμηλούς τόνους η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Ενωτικός και με στόχο την αντιπολίτευση στην Ν.Δ. εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Δ.Τζανακόπουλος και η Ο.Γεροβασίλη θα επιλαμβάνονται σε περιπτώσεις "παραφωνίας" βουλευτών και στελεχών.

Διάθεση από όλες τις πλευρές προκειμένου να «αφήσουν πίσω» τα φαινόμενα εσωστρέφειας φαίνεται ότι επιδείχθηκε στην σημερινή πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Ιδίως μετά τον θόρυβο που είχε προκληθεί από τις δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη αλλά και από το άρθρο του Ευκλείδη Τσακαλώτου που αμφισβήτησε την χρησιμότητα του να απδοδώσει κανείς στον Κ.Μητσοτάκη τον χαρακτηρισμό «απατεώνας».

Κακό timing στην αρθρογραφία του περί "απατεώνων" εντόπισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος Eurokinissi

Το Πολιτικό Συμβούλιο συνεδρίασε επί 6 ολόκληρες ώρες αφού τα περισσότερα μέλη πήραν τον λόγο. Ανάμεσα τους και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Φέρεται να επανέλαβε όσα είχε δηλώσεις και στην τελευταία συνεδρίαση του «Πολιτικού Κέντρου» (πρωϊνός καφές) του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή ότι η αρθρογραφία του περί του χαρακτηρισμού «απατεώνας» αποτελούσε άποψη και όχι αμφισβήτηση του προέδρου. Επίσης όμως φέρεται να δήλωσε ότι αναγνωρίζει πως αυτή αξιοποιήθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ενώ μίλησε και για κακό timing.

Πάντως η θετική εξέλιξη των πραγμάτων οφείλεται εν πολλοίς στον πρόεδρο του κομματος. Ο Αλέξης Τσίπρας εισηγητικά είχε χαμηλούς τόνους, και φέρεται μάλιστα στην εισήγηση του να μετριάσε την αρχική του πρόθεση για την θεσμοθέτηση τετραμελούς πειθαρχικού συμβουλίου του κόμματος.

Το ζήτημα της δημόσιας παρουσίας των πολιτικών στελεχών πάντως συζητήθηκε ευρύτατα αν και κατά κοινή ομολογία όλων των πτερύγων και τάσεων σε χαμηλούς τόνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του κόμματος περιέγραφαν το κλίμα ως «οικογενειακό», λέγοντας ότι η εικόνα που παρουσιάστηκε είναι εντελώς διαφορετική με αυτό που ενίοτε ο ΣΥΡΙΖΑ «βγάζει προς τα έξω».

Την σύνθεση και όχι των όξυνση επιδίωξε ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμώντας ότι προέχει η αντιπολίτευση στην Ν.Δ Εurokinissi

Η αρχική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την οποία θα υπήρχε ένα τετραμελές πειθαρχικό συμβούλιο το οποίο να επιλαμβάνεται σε περιπτώσεις που στελέχη του κόμματος «εκφεύγουν» από τις κατευθύνσεις που συλλογικά αποφασίζονται, τροποποιήθηκε. Έτσι τέτοιου είδους ζητήματα θα αποτελούν αντικείμενο του νέου γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλου και της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγας Γεροβασίλη. Η διαδικασία που θα ακολουθείται θα είναι να γίνεται επικοινωνία με τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση που είναι απαραίτητο να τους ζητείται να ανακαλέσουν την δήλωσή τους, σε διαφορετική περίπτωση οι δύο γραμματείς θα παραπέμπουν το θέμα στα αρμόδια πολιτικά – κομματικά όργανα.

Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά σημαίνει πως από την μία πλευρά δίνεται ένα σαφές μήνυμα «συντονισμού» του κόμματος και ενίσχυσης της εσωτερικής συνοχής όπως και του ενιαίου πολιτικού λόγου. Κάτι το οποίο επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμώντας ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εστιάσει στα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα και όχι στο εσωτερικό του. Από την άλλη όμως η αρχική σκέψη για ένα πειθαρχικό όργανο, το οποίο δεν υπήρχε έως τώρα στην εσωκομματική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπεται. Η Όλγα Γεροβασίλη και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, γίνονται αντιληπτοί από τα στελέχη του κόμματος ως θεσμικοί παράγοντες ενώ ειδικά ο δεύτερος έχει εκλεγεί από την κεντρική επιτροπή. Στην ουσία δηλαδή πρόκειται για έναν συμβιβασμό που δίνει την ευκαιρία σε όλες τις πλευρές να θεωρούν πώς «κάτι αποκόμισαν» από την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Πάντως τη πολύωρη συνεδρίαση δεν απασχόλησαν μόνον τα ζητήματα πειθαρχίας. Υπήρξε εκτεταμένη πολιτική συζήτηση για την πολιτική φάση στην οποία βρισκόμαστε. Από την πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εκτιμάται ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε φάση πτώσης της πολιτικής της επιρροής, στοιχείο που θα ενταθεί περισσότερο το επόμενο διάστημα. Πάντως τοποθετήσεις στελεχών απασχόλησε το ερώτημα του γιατί αυτό δεν φαίνεται να καταγράφεται δημοσκοπικά αλλά και κοινωνικά και κυρίως φαίνεται να ανησυχεί το φαινόμενο ότι αυτή την εικαζόμενη πτώση δεν την προσπορίζεται – για την ώρα- ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα