ΣΥΡΙΖΑ: Το "Μένουμε Όρθιοι" καλύπτει δημιουργούς και εργαζόμενους στον Πολιτισμό

Στιγμιότυπο από παράσταση.
Στιγμιότυπο από παράσταση. EUROKINISSI

Δημιουργοί, καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές και άλλοι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό καλύπτονται απο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

"Πλήρη κάλυψη από το ειδικό επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, προβλέπει το σχέδιο "Μένουμε Όρθιοι" του ΣΥΡΙΖΑ για τους δημιουργούς, καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, τεχνικούς και άλλους επισφαλώς εργαζόμενους στον πολιτισμό, τη δημιουργική οικονομία και την καλλιτεχνική εκπαίδευση, που δεν εντάσσονται στην αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ», επισημαίνουν, με κοινή ανακοίνωση, οι τομείς πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να αντιληφθεί το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν και να εμπλακεί σε μια σοβαρή συζήτηση με άξονα το ολοκληρωμένο σχέδιο που κατέθεσε με στόχο να δώσει λύσεις στην κοινωνία και την οικονομία», αναφέρουν στην ανακοίνωση και προσθέτουν: «Η έντονη εποχικότητα και οι υπερελαστικοποιημένες σχέσεις εργασίας που κυριαρχούν στον πολιτισμό καθιστούν τους εργαζόμενους του χώρου αυτού ένα από τα πλέον ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας. Υπολογίζεται ότι πάνω από 15.000 επισφαλώς εργαζόμενοι, στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, βρέθηκαν εκτός εργασίας εξαιτίας του κορονοϊού, χωρίς να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας αλλά και χωρίς να εντάσσονται στις μέχρι σήμερα εξαγγελθείσες ρυθμίσεις προστασίας από την κυβέρνηση. Όχι μόνο έχουν μείνει χωρίς εισόδημα τώρα, αλλά εάν χαθεί και η θερινή σεζόν, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί. Το ίδιο ισχύει και για τους ωρομίσθιους σε εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) που αποκλείονται από τα κυβερνητικά μέτρα. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν ωρομίσθιοι καθηγητές στις κρατικές και δημοτικές σχολές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (ωδεία, δραματικές σχολές, σχολές χορού κλπ) και στα καλλιτεχνικά τμήματα των δήμων» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Το σχέδιο "Μένουμε Όρθιοι" του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ειδική έμφαση ακριβώς σε αυτές τις ομάδες, που δεν εντάσσονται στο προστατευτικό πλαίσιο της κυβέρνησης και στην αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. Προβλέπει την πλήρη κάλυψή τους από το ειδικό επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για επισφαλώς εργαζόμενους και μη επιδοτούμενους άνεργους, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο προτείνει να δοθεί δύο φορές μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ώστε να στηριχθούν οι πολίτες καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης. Καλούμε την κυβέρνηση να αντιληφθεί το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες δημιουργοί, καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, τεχνικοί και άλλοι επισφαλώς εργαζόμενοι στον πολιτισμό, εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, και να εμπλακεί σε μια σοβαρή συζήτηση γύρω από το ολοκληρωμένο σχέδιο που καταθέσαμε για να δώσουμε λύσεις στην κοινωνία και την οικονομία».

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network